Put do savršenog zdravlja

Opšte zdravlje, zdrava ishrana, fizička aktivnost

02.06.2018.

Put do savršenog zdravlja

Kada je u pitanju opšte zdravlje iblagostanje,sigurno je da postoji mnoštvo faktora koji utiču na događajekoji su sa njima uvezi. Premda niko ne može potpuno ukloniti rizik da razvije neku bolestilistanje, postoje određeni koraci koje ljudi mogu učiniti da ovaj riziksmanje nanajmanju moguću meru.

Put do savršenog zdravlja

Zdrava ishrana je put do zdravlja.Naučnici su ustanovili koliko je održavanje zdrave telesne težine značajno za sveukupno održanje zdravlja. Održavanje zdrave telesne težine smanjuje rizik oboljevanja od srčanih oboljenja, raka, šloga, dijabetesa, artritisa, depresije i mnogih drugih medicinskih stanja. Glavni način za smanjenje telesne težine ili za njeno održavanje na zdravom nivou jeste konzumiranje manjeg broja kalorija sprovođenjem zdrave dijete. Neke od osnovnih smernica za zdraviju ishranu su izbor celokupnih zrna žitarica pre nego rafinisanih izvoraugljenih hidrata (šećera), jedenje raznovrsnog voća i povrća i biranje nisko-masnih izvora kalcijuma i mlečnih proizvoda, kao i nemasnih izvora proteina. Pridržavanje zdravih navika u ishrani nije samo značajno za samu telesnu težinu, već pruža dodatnu zaštitu za srce, kao i zaštitu od mnogih drugih oboljenja.Fizička aktivnost je put do zdravlja. Drugi značajan faktor za opšte zdravlje je telesna kondicija. Ne samo da dobro stanje telesne kondicije pomaže pri održavanju zdrave telesne težine, već može direktno smanjiti rizik od oboljenja srca, šloga, dijabetesa i raka, između ostalih. Većina odraslih osoba bi trebala da teži da ima barem 2 i po sata vežbanja umerenog intenziteta svake nedelje ili sat i 15 minuta vežbe energičnog intenziteta nedeljno. Preporučuju se aktivnosti za jačanje mišićne snage dva ili više dana u nedelji.

Dobar odnos sa ljudima koji pružaju zdravstvene usluge

Kritičan faktor u održavanju dobrog opšteg zdravlja je zakazivanje redovnih pregleda kod lekara. Zapravo, svako bi trebalo da ima lekara kog redovno posećuje. Redovan broj poseta lekaru koje bi trebalo obaviti zavisi od godina, pola i sveukupnog zdravstvenog statusa, stoga bi trebalo obaviti razgovor sa lekarom koliko često treba da ga posećujete, kao i koje testove treba da uradite da biste održavali svoje zdravlje udobrom stanju.

Čitanja: 47 | Komentara: 0

Dodaj komentar