Vođenje trudnoće

stomak-trudnica-prregled

Za sve buduće mame nema lepše vesti nego kada test ili laboratorijske analize pokažu da su trudne.

Međutim, ukoliko je ženi to prva trudnoća, sam proces vođenja trudnoće može biti dosta stresan, jer je ipak sve to nepoznato, nešto novo sa čim se susreće svaka trudnica i buduća majka.

Kada se obavlja prvi pregled kod trudnica?

Prvi pregled kod ginekologa se obavlja u trenutku kada žena posumnja na trudnoću (ukoliko je kod kuće radila test preko urina).

Na prvi pregled se dolazi kod izabranog ginekologa, a sa prvim analizama vaš ginekolog će pokušati da se bolje upoznate.

Prilikom prvog susreta sa ginekologom žena radi ginekološki pregled, PAPA test (u slučaju da nije rađen u poslednjih godinu dana), ali i ultrazvučni pregled kojim će lekar potvrditi trudnoću.

Prilikom prvog pregleda obavezno je da se utvrdi krvna grupa kao i Rh faktor trudnice.

Nakon prvog pregleda sa ginekologom dogovarate plan vođenja trudnoće.

Plan vođenja trudnoće podrazumeva i potrebne analize koje je potrebno uraditi, a sve ovo je potrebno dobro isplanirati ali i ispoštovati kako bi buduća mama imala što bolji, smireniji i bezbedniji porođaj i na svet dovela zdravu bebu.

Koji su obavezni kontrolni pregledi tokom trudnoće?

Pod obaveznim kontrolnim pregledima podrazumevaju se redovne mesečne kontrole kod izabrankog ginekologa kako bi on mogao da prati razvoj ploda, telesnu težinu ploda kao i sam položaj bebe, placente i količinu plodove vodice.

Takođe, prilikom obaveznih kontrolnih pregleda budućim mamama se rade i vaginalni ali i cervikalni bris (najčešće na svake dve kontrole) .

Često pitanje je i da li je potrebno raditi pregled dojki kod trudnica? Svakako je poželjno pregledati i dojke prilikom samog vođenja trudnoće, kako bi se proverila njihova veličina, položaj i oblik bradavica, a u slučaju da je lekaru potrebno još analiza može vam odratiti i ultrazvuk dojke.

Ukoliko buduća mama ima ravne bradavice, može se na vreme reagovati ali i dati savet za rešavanje ove pojave.

Koji su obavezni ultrazvučni pregledi kod trudnica?

Tokom procesa vođenja trudnoće rade se i obavezni ultrazvučni pregledi i to od pet do sedam puta tokom samog trajanja.

Prvi ginekološki ultrazvuk se radi na samom početku (kako bi se utvrdila trudnoća), a potom na svakih mesec ili dva dana.

Nakon prvog ultrazvuka, naredni je oko dvanaeste nedelje trudnoće kada se radi i takozvani double test.

Između 12. i 14. nedelje radi se takozvani ekspertski ultrazvuk, a nakon toga između 22. i 24. nedelje ultrazvuk koji je najpouzdaniji pregled ploda.

Šta je detaljan ultrazvučni pregled i double test?

Tokom vođenja trudnoće, između 12. i 14. nedelje ginekolog će zatražiti detaljan ultrazvučni pregled kao i Dabl test.

Ultrazvučnim pregledom proverava se stanje i položaj placente, srce bebe, ali se i meri ukupna dužina samog fetusa, vratna brazda, nosna kost itd.

Takođe uz ovaj detaljan ultrazvučni pregled radi se i laboratorijski test takozvani double test, a njim se detektuje sa 90%-nom sigurnošću postojanje neke nasledne bolesti.

Ginekolog će trudnici, na osnovu dobijenih eventualno loših rezultata, u pojedinim preporučiti i dodatna testiranja kao što je triple test i amniocentezu.

Šta je ekspertski ultrazvuk?

Ovaj pregled se radi između 22. i 24. nedelje, s obzirom na to da je beba u tom trenutku dovoljno velika, ali i trudnica ima dovoljnu količinu plodove vode kako bi se uradio detaljan pregled  anatomije samog ploda i funkcije njegovih organa.

Prilikom ekspertskog ultrazvuka meri se i dužina grlića, ali se radi i kompletna laboratorijska analiza.

Test na glukozu kod trudnica

Test opterećenja glukozom je takođe bitan prilikom vođenja trudnoće.

Takozvani OGTT test će vašem lekaru pokazati koliko dobro podnosite šećer koji dobijate iz hrane, a ovaj test se radi između 26. i 28. nedelje trudnoće.

S obzirom na to da se u samoj trudnoći može pojaviti visok nivo šećera u krvi(čak i u slučaju da ranije tih problema niste imali) potrebno ga je pravovremeno otkriti.

Ovakvo stanje se naziva gestacijskim dijabetesom i može doneti određene rizike po samu trudnicu ali i po bebu.

Međutim, upravo zbog toga i služi ovo testiranje kako bi vaš ginekolog eventualno uveo posebanu dijetu I režim života, po potrebi I medikamentoznu  terapiju i redovno praćenje.

Obavezni pregledi prilikom ulaska u deveti mesec

Takozvani CTG pregledi počinju nakon 36. nedelje trudnoće, odnosno u trenutku kada žena uđe u deveti mesec.

Ovi pregledi se rade jednom nedeljno sve do samog termina za porođaj, a testom se mere srčani otkucaji bebe kao i pripremne kontrakcije maternice.

U pojedinim slučajevima CTG se preporučuje već u trećem trimestru, a to je slučaj ukoliko se posumnja da su bebini pokreti spori (ili ređi), ukoliko imate manjak plodove dove, ili imate višeplodnu trudnoću.

Takođe ukoliko postoje problemi sa placentom takođe se preporučuju raniji CTG pregledi, ali i ukoliko imate gestacijski dijabetes ili povišen krvni pritisak (hipertenziju).

Ukoliko CTG snimanja pokažu patološke rezultate trudnoća se završava I pre termina da se izbegnu komplikacije I za novorođenče I za majku.

Koji su saveti za zdravo vođenje trudnoće?

Ginekolozi na osnovu medicinskih istraživanja, ali i uputstvima od strane Ministarstva zdravlja daju neke preporuke za zdravo i bezbedno vođenje trudnoće.

Trudnicama se preporučuje izbegavanje gvožđa tokom trudnoće, ali se s druge strane preporučuje  unos vitamina A maksimalno do 700 mg, jer  prekomerne količine mogu biti štetne.

Za buduće mame savet je da se izbegava rutinska primena vitamina D i E u toku trudnoće, kao i ograničavanje unosa lekova u toku trudnoće – preporuka je da se oni koriste samo kada je to neophodno.

Trudnicama nije preporučljivo bavljenje sportskim aktivnostima kod kojih postoji rizik od povrede stomaka, padova ili nekih drugih povreda; dok se s druge strane vrlo rado preporučuje prestanak pušenja, konzimiranja alkohola kao i psihoaktivnih supstanci.

Trudnoća svakoj ženi predstavlja posebno životno doba koje je puno iskušenja ali i iščekivanja.

Međutim budućim mamama sam proces trudnoće (40 nedelja) ne treba da bude pun straha, zabrinutosti ali i nesigurnosti.

Takođe, trudnicama se savetuje da osim redovnog praćenja razvitka ploda na pregledima, prate i svoju telesnu težinu, krvnu sliku, krvni pritisak, a pored ginekoloških pregeda savet je i pregled nadležnog stomatologa.