Vađenje krvi

vadjenje-krvi

Prva asocijacija na vađenje krvi jeste uzimanje uzorka iz vene ili prsta, krv se uglavnom izvlači iz vene – obično iz vaše ruke.

Laboratorijski nalazi su bitni kako bi lekar na vreme uočio pojedina oboljenja ili uopšteno stanje vašeg organizma.

Ovo je u većini slučajeva bezbolna dijagnostička analiza, tako da nema mesta panici.

Kako se vadi krv iz vene?

Pre nego što laboratorijski tehničar ubaci iglu u venu, elastičnom trakom koju će postaviti oko nadlaktice omogući će da se vene na toj ruci dobro napune krvlju, a pre samog uboda, pomenuto mesto će detaljno očistiti antiseptikom.

Odmah po umetanju igle, mala količina krvi biće sakupljena u bočicu ili špric, a kako bi se obnovila cirkulacija laborant će ukloniti nadvezicu kako bi i na taj način omogućio da krv potrebna za analizu nesmetano teče u epruvetu.

U onom trenutku kada se sakupi dovoljno krvi za određene analize, igla će biti uklonjena, a samo mesto uboda se prekriva sterilnom vatom, dok je mesto uboda potrebno pritisnuti slobodnom rukom.

Kao što smo napomenuli ovaj, pa gotovo i bezbolan postupak uzimanja krvi, trajaće svega nekoliko minuta, a preporuka je da nakon što medicinski tehničar uzme potrebnu količinu krvi, uzorkovanu ruku držite narednih pet minuta uz pritisak prsta (obično palca) na samo mesto uboda.

Ovaj postupak je bitan kako bi se uspešno zaustavilo krvarenje, ali i izbeglo stvaranje modrice na mesto uboda.

Kako se vadi krv iz prsta?

Za pojedine takozvane brze analize vadi se krv i iz prsta, za koji pacijenti uglavnom kažu da „više boli od onog klasičnog iz vene“ međutim ovo ne treba da vas uznemirava, jer je i vađenje krvi iz prsta skoro pa potpuno bezbolna metoda.

Krv se u ovakvim slučajevima uglavnom vadi iz domalog prsta s obzirom na to da upravo domali prst ima najosetljiviju kožu pa ga je i lakše probušiti iglom.

Takođe, na domalom prstu rana mnogo brže zarasta, ali i stvara manje neprijatnosti uz minimalni rizik od stvaranja nekih ozbiljnijih komplikacija pokazuju istraživanja.

Takođe, još jedan od razloga što se vadi iz domalog prsta je uzročnik i u tome što u malom prstu kao i palcu postoje brojne tetive koje su važne za komunikaciju odnosno funkciju cele ruke i kako ne bi došlo do neke infekcije koja bi se proširila na čitavu ruku.

Lekari uglavnom savetuju da se krv vadi iz vene, kako bi mogli da uzmu onoliku količinu uzorka krvi kako bi ispitali sve što je potrebno.

Međutim, s obzirom na to da je kod pojedinih osoba teško pronaći vene ili one lako pucaju, radi se i uzimanje krvi za laboratorijske analize upravo iz prsta.

Kakva je priprema za vađenje krvi?

Krv se za analizu uglavnom daje ujutru, na tzv. prazan stomak.

Upravo kako bi dobijeni rezultati bili pouzdani i merodavni potrebno je i da se adekvatno pripremite, ali i uputite u sve procedure koje su potrebne.

Ono što je najvažnije jeste da dvanaest sati pre zakazane laboratorije odnosno uzimanja krvi ne jedete, tako da gledajte da vam u ovom vremenskom intervalu i bude poslednji obrok.

Preporuka je da 24 sata pre zakazanog vađenja krvi izbegavate fizičku aktivnost koja je intenzivna, a sat vremena pre vađenja krvi (ukoliko ste pušač) ne konzumirajte cigarete.

Upravo je i preporuka da se vađenje krvi obavi u jutarnjim satima i to između 7 i 10 sati, a ukoliko uzimate određene insulinske preparate, lekove ili dijetetske preparate informišite laboranta pre samog vađenja krvi.

Saveti pre vađenja krvi

Dakle, nakon gladovanja od dvanaest sati, možete otići do laboratorije da izvadite potrebnu krv za analize koje zahteva vaš lekar.

Upravo ovaj dan pre uzimanja potrebne krvi za analizu potrudite se da vam večera bude lagana, a s obzirom na to da se krv najčešće vadi između 7 i 10 sati gledajte da i ona bude najkasnije od 19 do 20 sati.

Upravo su jutarnje vrednosti jako bitne kod određenih analiza te se i zbog toga preporučuje da krv vadite između 7 i 10 sati kako bi rezultati bili najtačniji i najmerodavniji.

Ukoliko su vam potrebne analize određenih biohemijskih parametara, ova preporuka ne važi jer one zahtevaju vađenje krvi u tačno određenom vremenskom intervalu. Naravno, i prilikom urgentnih stanja takođe ne važi preporuka za vađenje krvi u intervalu koji smo spomenuli.

Ukoliko vam lekar nije prepisao izbegavajte određene dijetetske suplemente i biljne preparate, a svoju svakodnevnu uobičajenu terapiju uzeti nakon vađenja krvi ukoliko vam lekar nije drugačije preporučio.

Koliko traje vađenje krvi?

Ovaj postupak uglavnom traje svega par minuta, a podrazumeva krajnje bezbolnu metodu.

Ukoliko vadite krv iz vene, medicinski tehničar će specijalnom iglom proći kroz kožu sve do vene, a nakon što krv počne da teče uzeće dovoljnu količinu i u specijalnim epruvetama proslediti na dalje analize.

Koliko će epruveta medicinski radnik „napuniti“ zavisi od zahteva vašeg lekara, odnosno spiska potrebnih analiza koje je potrebno proveriti.

Koji su mogući problemi pre vađenja krvi?

Sigurno ste i sami čuli da postoje jednostavno osobe koje nemaju vidljive vene i kojima je teško da se izvadi potrebna krv.

Ukoliko i vi imate ove probleme, možete uz konsultaciju sa lekarom da popijete osam do deset čaša tečnosti dnevno dan ili dva pre vađenja krvi.

Takođe hodanje dok čekate može vam pomoći, ali i određene vežbe za ruke ili šake.

Ukoliko imate suvu kožu možete i do četiri puta dnevno dan pre zakazane laboratorije da stavljate hidratandnu kremu, a u slučaju da ste nervozni pre samog davanja možete jednostavno razgovarati sa nekim ili se setiti vama lepih trenutaka i momenata.

Šta raditi nakon vađenja krvi?

Verovatno ste i sami čuli da se kod pojedinih osoba pojavljuju modrice odnosno takozvani hematomi nakon vađenja krvi.

Koliko god da se dobro osećate tokom samog vađenja krvi nikako ne ustajte naglo, sačekajte u čekaonici određeno vreme.

Kako vam se ne bi pojavili hematomi nakon vađenja krvi držite bar pet minuta ispruženu ruku i čvrsto stisnite palcem mesto uboda kako biste ga pričvrstili vatom.

Na taj način ćete zaustaviti krvarenje, ali i sprečiti nastanak krvnog podliva, takozvanog hematoma.

U slučaju da koristite aspirin, andol odnosno one lekove koji produžavaju vreme koagulacije držite čvrsto mesto uboda bar deset minuta.

Tokom dnevnih aktivnosti nakon vađenja krvi izbegavajte da obavljate veće fizičke poslove rukom iz koje ste vadili krv, ne nosite teret i izbegavajte taj dan odlazak u teretanu.

Za sve nejasnoće i savete naša Poliklinika Intermed Plus vam je na raspolagnaju i slobodno nam se obratite!