Urin i urinokultura

urin i urinokultura

Laboratorijska analiza kojom se određuje prisustvo raznih bakterija kao i sama njena osetljivost na određeni antibiotik koji bi se eventualno koristio u terapiji naziva se urinokultura. Tehnika kultivacije uzorka urina na određenim hranljivim podlogama na kojima se nakon dan ili dva dolazi do porasta mikroorganizama naziva se urinokultura. Upravo su mikroorganizmi bitni jer oni mogu biti uzročnici raznih mokraćnih infekcija koje su prisutne i vrebaju konstantno.

Urin odnosno njegov uzorak se putem laboratorijskih analiza tačnije urinokulturom ispituje prilikom dijagnostike, a sve u cilju izolovanja mikrobiološkog uzročnika infekcija koje mogu da napadnu mokraćne kanale.

Kada su uslovi normalni urin je sterilan i predstavlja nepovoljnu sredinu za mnoge bakterije upravo zbog svoje kiselosti kao i promenljive koncentracije rastvorenih jedinjenja koja su u njemu.

Ukoliko u urinu nema značajnih patogenih mikroorganizama, rezultat je moguće dobiti i istog dana, a upravo zahvaljujući automatizacijom kultivacije uzorka urina.

U kojim situacijama je potrebno uraditi urinokulturu?

Razni simptomi mogu pacijenta odvesti do lekara koji će na osnovu razgovora odrediti da li je potrebno napraviti urinokulturu. Uglavnom neki od osnovnih razloga kada se pacijenti upućuju na dijagnostiku urinokulture jeste ukoliko osećaju bol ili peckanje pri mokrenju, imaju otežano mokrenje, ali i primećuju krv u urinu. Takođe ukoliko neko ima česte nagone za mokrenje, kao i bol u donjem delu leđa pa i povišenu telesnu temperaturu (ali uz kombinaciju sa navedenim simptomima). Kod muškaraca ukoliko se javlja rektalni bol ili slučajno ispuštanje male količine urina – takođe može biti znak da lekar zatraži urinokulturu.

Kako se radi urinokultura?

Analizu urinokulture rade isključivo stručnjaci iz oblasti medicine, a samo uzimanje uzorka mokraće koji je potreban možete obezbediti i kod kuće ili u određenim toaletnim prostorijama laboratorije gde radite analize. Ukoliko uzorak obezbeđujete u svojoj kući potrebno je da koristite posebne sterilne posudice za urin koje možete kupiti u apoteci.

Kako bi se nakon urađene urinokulture dobili što tačniji rezultati urin mora biti sa prvom jutarnjom mokraćom, a pre samog uzimanja uzorka nije potrebno menjati svoje navike u ishrani tako da možete konzumirati bilo koju hranu ili piće. Takođe, prilikom pregleda kod lekara važno je da mu napomenete da koristite neke lekove ukoliko on zahteva urinokulturu, a ukoliko uzimate antibiotike verovatno će doktor sačekati sa ovom analizom jer u ovom slučaju rezultati mogu biti nepouzdani.

Ukoliko u svojim kućnim uslovima uzimate urin potreban za analizu jako je bitno pravilno uzeti uzorak kako se on ne bi pomešao sa drugim mikroorganizmima jer će tada rezultat biti pozitivno lažan. Zbog toga je bitno da pre uzimanja uzorka temeljno isperite ruke ali i operete područje oko penisa i anusa i nekoliko puta zaredom se obrisati čistim peškirom. Muškarci naročitu pažnju moraju da posvete pri pranju kožice penisa, ali i ne zaboravite da se pripremite unapred kako biste što efikasnije uzeli potreban uzorak urina za analizu.

Sterilnu posudicu koju ste kupili u apoteci prethodno otvorite, a poklopac odložite sa unutrašnjom stranom prema gore, kako ne biste rukama dodirivali unutrašnjost posudice kao ni poklopca.

Prilikom mokrenja potrebno je da jednom rukom uklonite nabore kožice penisa kako bi mlaz urina mogao direktno da ode u posudicu bez curenja sa stranice. Srednji mlaz koji je potreban za urinokulturu možete dobiti tako što ćete otprilike 4 sekunde mokriti van posudice a zatim, ne prekidajući proces mokrenja, nastavite da mokrite u pripremljenu posudicu.

Preporučena doza urina koji je potreban za analize je između 5 i 10 ml, a minimalna zapremina koja je potrebna kako bi se došlo do određenih rezultata jeste 1 ml.

Na kraju kada ste uzeli jutarnji urin, posudicu pažljivo zatvorite nikako ne dirajte unutrašnjost poklopca i dostavite materijal laboratoriji gde vam je zakazana analiza.

Urin

Upravo je rutinski pregled urina odnosno mikroskopski pregled sedimenata jedna od osnovnih laboratorijskih analiza. Ona se sastoji iz tri dela.

Prvi je opis fizičkih i fizičko -hemijskih karakteristika urina, pa će laboranti opisati izgled, boju, reakciju, miris kao i specifičnu težinu.

Hemijska analiza urina daje rezultate analiza na proteine, ketonskih tela, nitrite i bilirubin.

Kako se pripremiti za uzimanje uzorka urina potrebnog za urinokulturu?

Kao što smo već i napomenuli za urinokulturu se uzima jutarnji urin i to srednji mlaz. On se sakuplja u sterilnu čašicu koju ste dobili u laboratoriji ili ste kupili u apoteci. Najmanje 12 ml urina je potrebna za ispravne rezultate, što je otprilike četvrtina zapremine sterilne čašice namenjene za urin.

Verovatno su vam i u laboratoriji rekli, ali je poželjno da urin donesete na ispitivanje najkasnije 2-3 sata nakon uzimanja uzorka i to pod uslovom da je urin stajao u frižideru.

Ukoliko imate problem sa čestim mokrenjem, možete potreban materijal za analizu uzeti bilo kada (dakle u ovom slučaju nije obavezan prvi jutarnji urin), a prilikom samog predavanja uzorka potrebno je laborantu napomenuti da se ne radi o prvom jutarnjem urinu.

Ukoliko je potrebno uzeti malom detetu uzorak on se uzima direktno prilikom mokrenja, dok kod odojčadi potrebno je skinuti kesicu čim se dovoljno urina nakupi.

Takođe, postoje i situacije kada je urin moguće uzeti jedino uz pomoć igle i šprica što je slučaj za posebne pacijente, a špricem kroz otvor katetra (koji je prethodno očišćen alkoholom) se uzima potreban urin za analizu, dok ukoliko pacijent ima katetar duže od 24 sata, urin se ne uzima.

Šta nam govori rezultat urinokulture?

Na izveštaju koji ćete dobiti rezultat urinokulture biće prikazan kao broj poraslih bakterijskih kolonija u mililitru urina. Svako prisustvo bakterija u urinokulturi u većoj količini no što je naznačena kao normalna ukazuje na mokraćnu infekciju, sve pod pretpostavkom da je uzorak pravilno uzet.

Nije isključeno ni da se pojavi lažno negativan rezultat urinokulture koji može biti kao posledica prisutnih supstanci sa određenim antimikrobnim dejstvom. Mislimo pre svega na čajeve, biljne preparate, antibiotike ali i ukoliko je povišena kiselost urina ili je pak on razrađen.

Takođe, lažno pozitivan rezultat dolazi i ukoliko se nepravilno uzme uzorak odnosno drži van frižidera naročito ukoliko su napolju temperature visoke, pa su i tada obezbeđeni svi potrebni uslovi da se ubrzano razmnože bakterije u pripremljenom uzorku urina.

Nalazi urinokulture gotovi su nekoliko dana nakon uzimanja uzorka, dok ukoliko je reč o nekim retkim bakterijama kod kojih je potrebno dodatno ispitivanje nalazi se mogu čekati i do nedelju dana.