Ultrazvuk urotrakta: cena, priprema i kako se obavlja

ultrazvuk urotrakta

Metoda koja se sastoji od pregleda bubrega, bubrežnih kanala (uretera) kao i mokraćne bešike i prostate jeste ultrazvučni pregled urotrakta. Sam pregled je vrlo sličan ultrazvučnom pregledu abdomena, i potpuno je bezbedan po zdravlje kao i bezbolan.

Kako se vrši ultrazvuk urotrakta?

Pacijent koji je dobio nalog za ultrazvuk potrebno je da oslobodi trbuh od garderobe i legne leđima na krevet. Za to vreme će lekar sondom ultrazvučnog aparata, pošto je prethodno naneo gel, prelaziti preko kože trbuha. Kako bi se dobila što bolja slika pojedinih organa, pacijentu će verovatno biti naloženo da se okrene na desni ili na levi bok, a što je jako bitno prilikom samog pregleda ne oseća se nikakva bol.

Samo snimanje traje od 20 do 30 minuta, nakon čega pacijent dobija kompletan pisani izveštaj kao i potrebna objašnjenja.

Ukoliko je pacijent muškog pola prilikom samog pregleda radi se i skrining mokraćne bešike nakon mokrenja kako bi se odredila količina urina koji zaostaje u bešici nakon mokrenja. Takođe, ista metoda odnosno postupak je potreban i kod dama koje imaju učestale upale mokraćne bešike. Upravo se u ovakvim situacijama kod žena savetuje i obavezan ginekološki pregled – takozvana dijagnostika spuštene bešike.

Kada se radi ultrazvučni pregled urotrakta?

Preporuka lekara je da se ultrazvuk urotrakta radi bar jednom godišnje i to kod muškaraca koji su stariji od 50 godina, odnosno kod onih pacijenata koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu za karcinome bubrega, mokraćne beške ili prostate.

Pregled vrši isključivo specijalista radiolog, specijalista urologije ili specijalista opšte medicine sa završenom odgovarajućom školom za rad u ultrazvučnoj dijagnostici. Kada se pregled završi, lekar očitava nalaz, piše ga i prilaže pacijentu snimak kao medicinski dokument.

Opšti benefit ovakvih pregleda i korist jeste brzina i tačnost nalaza koji mogu da se dobiju kroz ultrazvuk urotrakta. Rizik za sam pregled nema, čak je i potrebno snimanje potpuno bezbolno za pacijenta.

Kontrole mogu da se ponavljaju koliko god puta je potrebno jer nema opasnosti od oštećenja tkiva i organa ili zračenja.

U zavisnosti od nalaza i starosne dobi pacijenta lekar može da zatraži novo snimanje u određenom periodu.

Šta se vidi na ultrazvučnom pregledu urotrakta?

Ultrazvučnim pregledom urotrakta moguće je da se vidi veličina i volumen bubrega, kakvo je plemenito tkivo ali i da li postoje ožiljci na njemu – koji se mogu javiti kao posledica infekcije. Takođe, samim pregledom mogu se primetiti ciste, fokalne promene, tumori; a takođe se mogu vrlo precizno analizirati izgled i širina sabirnog centra i izvodnog kanala iz bubrega pa sve do mokraćne bešike.

Postojanje nekog taloga / peska ili kamena u izvodnim kanalima takođe se može videti ovim ultrazvučnim pregledom.

Kako se pripremiti za ultrazvuk urotrakta?

Lekari savetuju da se dan pre zakazanog pregleda ultrazvukom, pacijenti koriste isključivo lako svarljivu hranu. Dakle, potrebno je izbegavati mleko, voće, kafu kao i alkohol. Dan pre pregleda u popodnevnim satima potrebno je uzeti prepisano sredstvo za čišćenje kao i kapsule koje će smanjiti gasove u crevima.

Kada dođe sam dan pregleda potrebno je da se ništa ne jede ujutru, a ukoliko se pregled vrši posle posla možete uzeti neki lakši doručak. Na primer dvopek, čaj ili keks; ali i popiti jednu do dve kapsule za smanjenje gasova. Do zakazanog termina niša ne konzumirati osim flaširane vode ili bistrih sokova, a pre samog pregleda potrebno je popiti litar vode (do dva sata pre pregleda) i nikako ne mokriti za to vreme do pregleda.

Ukoliko situacija tako nalaže, u hitnim slučajevima, moguće je uraditi ultrazvuk urotrakta i bez ovih priprema.

Ovaj pregled se koristi uglavnom u otkrivanju ali i praćenju raznih oboljenja kao što su: urođene anomalije, zapaljenske promene – akutne i hronične, ciste, benigni i maligni tumori, kalkuloza (kamenčići) bubrega, prisustvo slobodne tečnosti u trbušnoj duplji – ascit, povreda i sl.

Šta se vidi ovim pregledom?

Kada govorimo o pregledu bubrega prilikom ultrazvuka urotrakta lekar će videti sam položaj, veličinu kao i oblik bubrega i dobiti uvid u sanje bubrežnog tkiva kao i izvodnih kanala. Takođe, ovim ispitivanjem moguće je doći do eventualnih promena koje su nastale u izvodnim kanalima bubrega, a tu pre svega se misli na pojavu kamenja, proširenje bubrega zbog postojanja određene prepreke u mokraćnom kanalu ili pa postojanje tumora.

Lekar će kroz ultrazvučni pregled mokraćne bešike dobiti podatak o promenama na zidu mokraćne bešike odnosno postojanju proširenja ili zadebljanja zida bešike. Takođe, pregledom će dobiti i informacije o sadržaju u mokraćnoj bešici odnosno eventualnom postojanju kamenja ili tumora. Ukoliko vam je lekar zatražio i pregled mokraćne bešike potrebno je da popijete minimum pola litra vode pre samog pregleda kako bi bešika bila puna.

Samim ultrazvukom urotrakta lekar će pregledati bubrege, mokraćnu bešiku, nadbubrežnu žlezdu, prostatu i testise – kod muškaraca. Ovaj pregled jako je bitan i za muški pol ukoliko im se pojavljuje učestalo mokrenje, peckanje kao i bol u donjem delu stomaka. S tim u vezi ukoliko muškarac ima ove simptome njemu je hitno potreban urološki pregled, kao i ultrazvuk urotrakta. Radi prevencije preporučuje se snimanje bar jednom godišnje.

Ovo je potpuno neinvazivna metoda dijagnostike koja je bezbolna i koja će lekarima pružiti detaljan uvid u veličinu i strukturu svih zahvaćenih organa. Mislimo pre svega na organe bubrega, nadbubrežne žlezde, mokaćne bešike kao i prostate kod muškaraca.

U situaciji kao što je učestalo mokrenje, bolno i otežano mokrenje, pojava krvi u mokraći, mučnina, povraćanje pa i nadutost stomaka – preporučuje se obavezan ultrazvuk urotrakta.

Takođe, jako je bitno da muškarci iznad 45 godina obavezno bar preventivno imaju ultrazvučni pregled urotrakta pre svega zbog učestalosti benigne hiperplazije prostate.

Snimanje je potpuno bezbolno, za pacijenta nema ni neprijatnosti tokom samog pregleda; a s obzirom na to da nema zračenja moguće je sam ultrazvuk raditi u svakoj situaciji koja je potrebna.

Naravno, potrebno je pravilno da se svaki pacijent pripremi. Priprema počinje dan pre zakazanog snimanja, dok će nakon samog snimanja dobiti detaljan izveštaj izabranog lekara. Sa izveštajem lekara specijaliste pacijent se dalje upućuje na dodatna ispitivanja, ili se potvrđuje trenutna dijagnoza i prepisuje adekvatna terapija. Ultrazvuk urotrakta je potpuno bezbolan, prijatna metoda ispitivanja, a pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima odmah nakon ispitivanja.

Ultrazvuk urotrakta cena

Cena ultrazvuka urotrakta kod nas u poliklinici Intermed PLUS iznosi 4.900,00 din. Kako biste zakazali termin možete nas kontaktirati putem telefona +38162514127 ili jednostavno popuniti kontakt formu koja se nalazi ispod teksta.