Ultrazvuk prostate: cena i priprema

ultrazvuk-prostate

Žlezda koja se nalazi ispod bešike, obavija mokraćni kanal, a sastoji se od 30% glatkog mišićnog tkiva i 70% žlezdanog tkiva naziva se prostata.

Njena uloga je da sintetiše semenu tečnost u kojoj su smešteni i u kojoj se hrane spermatozoidi. Upravo je semena tečnost jedini mogući način da spermatozoidi opstanu kada izađu iz testisa, ali i da budu u stanju da oplode jajnu ćeliju kada je za to vreme i želja.

Sama po sebi, prostata je podložna upali, benignim uvećanjem ali i razvojem adeno karcinoma – te je potrebno obratiti pažnju na zdravo funkcionisanje ovog organa kod muškaraca.

Kancer prostate oboljenje je koje pogađa sve više muškaraca, tako da je ultrazvuk prostate jedan od osnovnih preventivnih pregleda svih muškaraca.

Kako se obavlja ultrazvuk prostate?

Postoje dva načina kako obaviti ultrazvuk prostate, pregled koji je jako bitan prilikom uočavanja raznih promena na pomenutom organu.

Prvi način jeste snimanjem transabdominalnom sondom, a pacijent leži na leđima, dok se sam pregled vrši preko donjeg dela stomaka.

Drugi način kojim se može obaviti ultrazvuk prostate je korišćenjem tanke transrektalne sonde kojom se ulazi nekoliko centimetara u završni deo slepog creva, pa se onda i prislanja direktno na prostatu. Upravo ovakav način snimanja će vašem lekaru pružiti jasan i dobar prikaz cele prostate, svih nastalih promena na njoj, ali i uvid u stanje mokraćne cevi i bešike.

Ono što je bitno za pacijente jeste da su oba načina obavljanja snimanja potpuno bezbolna, jedino je pacijentima neprijatan ultrazvučni pregled prostate drugom metodom (transrektalnoom sondom) te ga i mnogi izbegavaju.

Međutim to je u potpunosti neopravdano s obzirom na to da se ovakvim pregledom vidi prava slika i stanje pomenutih organa kao i eventualnih promena.

Kako se pripremiti za ultrazvuk prostate?

U cilju što boljeg prikaza, ali i uspelog snimanja potrebno je da se pacijent dobro pripremi. Preporuka je da pripreme budu obavljene dan pre zakazanog termina za ultrazvučni pregled, a sve se uglavnom odnosi na izmenjeni režim ishrane.

Pacijent kome je zakazan ultrazvuk prostate potrebno je da ne koristi mleko i mlečne proizvode, jaja, jaku hranu kao i slatkiše.

Preporuka za doručak je dvopek sa čajem, dok će ručak zameniti lagana supa sa kuvanim mesom, dvopek takođe i bistri sok od jabuke.

U cilju bolje pripreme, pre svakog obroka pacijent bi trebalo da popije lek Espumisan, dok neposredno pre zakazanog termina snimanja savet je da se popije oko litar vode kako bi mokraćna bešika bila puna.

Ukoliko pacijent bude ispoštovao kompletnu pripremu, prikaz prostate tokom snimanja biće dobar, specijalista će uvideti pravu sliku i dati preporuke za eventualna dalja lečenja i dijagnostike.

Kada je potrebno uraditi ultrazvuk prostate?

Karakteristično za bolest prostate jeste da ona stvara kod pacijenata probleme sa mokrenjem i zadržavanjem mokraće. Simptomi koji su najčešći (a koji ukazuju na probleme) jeste učestalo mokrenje, visoka telesna temperatura, otežano mokrenje kao i bolovi odnosno pečenje prilikom svakog mokrenja.

Upala prostate ne bira godine, pa se može pojaviti kod svakog polno zrelog muškarca, bez obzira na godine starosti. Ovo je iz razloga jer su izazivači upale prostate pojedini mikrobi.

Ukoliko govorimo o starosnim rizicima, uglavnom nakon pedesete godine života kod muškaraca se javlja benigno uvećanje prostate, a neki od simptoma ove pojave su: nepotpuno pražnjenje bešike, isprekidano mokrenje ali i noćno i učestalo mokrenje.

Karcinom prostate, kako u narodu nazivaju i “podmukla bolest” na samom početku ne daje nikakve simptome kako bi pacijent i reagovao, te su veoma bitni ultrazvučni pregledi prostate koji moraju biti redovni s obzirom na to da je sve više muškaraca sa ovim oboljenjem.

U trenutku kada karcinom zahvati određeni deo prostate i dodatno se razvije neki od simptoma su slični kao kod benignog uvećanja prostate, a pojavljuje se i anemija, gubitak telesne težine kao i bol u kostima u pojedinim slučajevima.

Ultrazvk prostate jedina je metoda kako bi lekar utvrdio prisustvo određenog oboljenja. S obzirom na to da je pregled potpuno bezbolan, a i u skladu sa “trendom” oboljevanja sve više pacijenata – redovni ultrazvučni pregledi muškaraca su jako bitni.

Karcinom prostate – prevencija je jako bitna

Jedno od najčešćih malignih oboljenja muškaraca jeste karcinom prostate, a po učestalosti nalazi se na prvom odnosno drugom mestu u odnosu na sve ostale maligne tumore kod muškaraca koji su stariji od 50 godina života.

Iako pravi uzrok nastanka karcinoma prostate još uvek nije poznat, procenti pokazuju da je u 10% slučajeva u pitanju nasledni faktor, dok je sa starošću rizik od oboljevanja sve veći.

Karcinom prostate se uglavnom otkriva nakon rutinskih pregleda kod urologa, dok je najefikasnija metoda otkrivanja upravo kroz ultrazvuk prostate. S obzirom na to da pacijent koji ima karcinom prostate u većini slučajeva i nema neke značajnije tegobe sa mokrenjem – preventivni ultrazvučni pregledi su od izuzetne važnosti.

Ultrazvuk prostate je obavezan u kasnijoj fazi razvoja karcinoma, a to je trenutak kada on oseća tegobe sa mokrenjem, ima učestalo noćno mokrenje, mokrenje u prekidima (slab mlaz), nemogućnost izmokravanja urina, ali i krvava mokrenja, bolovi u kostima, pojava anemije, smanjenje telesne težine.

Sve ovo su simptomi koji nastaju u kasnijoj fazi nastanka karcinoma prostate, te je ultrazvuk prostate kao preventivni pregled od izuzetne važnosti za zdravlje svakog muškarca.

Pregled se obavlja u svesnom stanju, ne koriste se anestezije s obzirom na to da nije bolan. Neprijatan jeste – to kažu pacijenti, ali s obzirom na to da ne traje dugo, pacijent veoma brzo i zaboravi tu “neprijatnost” tokom pregleda.

Šta nakon ultrazvuka prostate?

Na osnovu rezultata dobijenih nakon ultrazvučnog pregleda prostate lekar specijalista će odlučiti o daljim koracima. Ukoliko je potrebno lekar može zahtevati dodatne laboratorijske analize krvi i mokraće, tumor marker PSA, biopsiju prostate ili cistoskopiju.

Odluku o eventualnoj terapiji lekar će doneti nakon izvršenih pregleda, a sve na osnovu proširenosti bolesti ukoliko je karcinom prostate otkriven. Ukoliko se bolest nije proširila na druge organe, prvi izbor prilikom lečenja je operacija, dok će u zavisnosti od same proširenosti lekar prilagoditi lečenje.

S obzirom na to da rak prostate nema specifične simptome na samom početku razvitka, jako su bitni preventivni ultrazvučni pregledi, a sam pregled se radi onoliko puta koliko je i potrebno.

Pregled je potpuno bezbolan tako da nema razloga izbegavati ga, a može u ogromnoj meri da spreči teže oblike oboljevanja.

Naša poliklinika Intermed Plus vam je na raspolaganju za sva pitanja.

Cena ultrazvuka prostate

Cena ultrazvuka prostate kod nas u poliklinici Intermed PLUS iznosi 4.900,00 din. Kako biste zakazali termin možete nas kontaktirati putem telefona +38162514127 ili jednostavno popuniti kontakt formu koja se nalazi ispod teksta.