Ultrazvuk pankreasa

ultrazvuk-jetre

Jedan od najvažnijih organa za varenje, takozvanog gastroentralnog sistema jeste pankreas koji je dugačak oko petnaestak centimetara, i ima duguljasto – pljosnati oblik. Sam organ se sastoji iz tri dela – glave pankreasa, srednjeg dela i repa i smešten je u gornjem delu stomaka tačno iza želuca i dvanaestopalačnog creva.

Namerno smo vas na početku upoznali sa organom za čije snimanje se pripremate, a s obzirom na to da on ima veoma važnu ulogu u izlučivanju sokova koji su potrebni za varenje hrane u crevima – jasno vam je da je i sam ultrazvuk pankreasa zaista bitan za vaše zdravlje.

Šta je ultrazvuk pankreasa?

Pankreas zdravog čoveka dnevno izluči oko 2000 ml sokova, a osnovni sastojci pomenutog soka za varenje hrane jesu tripsin, lipaza, amilaza i himotripsin. U varenju proteina učestvuju tripsin i himotipsin, dok lipaza deluje na emulgovane masti dok amilaza razlaže skrob.

Ono što je najčešće od čega oboljevaju pacijenti jeste pankreatritis – odnosno prevedeno na narodni jezik – zapaljenje pankreasa, a ono može biti kako hronično tako i akutno.

Kako bi lekar na vreme otkrio bolesti gastroentralnog sistema zahtevaće ultrazvuk abdomena i male karlice, a ovim pregledom se ujedno pregledaju sledeći organi: žučna kesa kao i žučni putevi, pankreas, slezina, jetra, bubrezi, nadbubrežna žlezda, mokraćna bešika i njeni kanali. Takođe, ovim pregledom lekar će kod žena pregledati matericu i jajnike, a kod muškaraca prostatu (ultrazvuk prostate) i to preko stomaka.

Zbog čega je bitan ultrazvuk pankreasa?

Trenutno zapaljenje koje traje kratko jeste akutni pankreatritis, a ono može kod pacijenta stvoriti osećaj blage ili teške nelagodnosti pa čak i stanja koje može biti opasno po život. Zbog toga je jako bitno na vreme obratiti pažnju, izvršiti sve potrebne analize – a jedna od njih svakako je i ultrazvuk pankreasa.

Statistika pokazuje da se većina ljudi kod kojih je dijagnostifikovan akutni pankreatitis potpuno oporave, ali je jako bitno da lekar odredi pravu terapiju i lečenje.

Ukoliko, sa druge strane, govorimo o težim oblicima zapaljenja, u tom slučaju akutni pankreatitis kod pacijenta može izazvati krvarenje, ali i ozbiljna oštećenja tkiva, razne infekcije i oblike cisti.

Takođe, ne treba se u ovakvim situacijama opustiti jer lako može doći do oštećenja drugih vitalnih organa za ljudski organizam kao što su bubrezi, srce i pluća.

Ukoliko pacijent oseti groznicu, mučninu, povraćanje, ubrzane otkucaje srce, ali i primeti natečeni trbuh i oseti bol u gornjem delu trbuha – potrebno je da se hitno javi lekaru jer su upravo sve ovo simptomi akutnog pankreatritisa.

S druge strane ukoliko pacijent ima hroniči pankreatitis u pitanju je dugotrajna upala koja se najčešće dešava nakon akutnog oblika, ili ukoliko se ne reaguje na vreme. Takođe, drugi ozbiljan uzrok jeste i aktivno konzumiranje alkoholnih pića, a iako u većini slučajeva oštećenje pankreasa neće odmah uslediti, kada se iznenada pojavi može imati ozbiljne simptome i stanja organizma.

Kada govorimo o simptomima hroničnog pankreatitisa uglavnom lekari navode iste kao kod akutnog, s tim što se u ovom slučaju pojavljuju konstantni bolovi u trbuhu sa propagacijom u leđima. Ovakva vrsta bola nije nimalo naivna jer može biti po pacijenta onesposobljavajuća, a proliv i gubitak težine su obavezni jer tada pankreas ne otpušta dovoljno enzima kako bi se hrana razgradila.

Kada je ultrazvuk pankreasa obavezan?

Kao što smo naveli u prethodnom pasusu oboljenja pankreasa nisu nimalno naivna, a postoje situacije kada je ultrazvuk pankreasa obavezan.

Ukoliko se pacijent žali na abdominalni bol, povraćanje, dijareju ili anoreksiju odnosno gubitak telesne mase pa i hidratacija – pregled je obavezan.

Takođe, ultrazvučnom pregledu pankreasa lekar će uputiti pacijente koji imaju povećanu vrednost masnoće u krvi, povišenu vrednost pankreatičnih enzima ali i, s druge strane, smanjenu vrednost kalcijuma i albumina.

Ultrazvuk pankreasa se preporučuje u okviru postopreativnih praćenja, ali i kontrolnih pregleda nakon prepoznate upale pankreasa.

Takođe, ukoliko lekar sumnja na tumorske procese ili se pojave simptomi upale žučne kese pacijent će biti upućen na ovaj pregled.

Kako izgleda ultrazvuk pankreasa?

Za sve pacijente najbitnija je činjenica da je ultrazvuk pankreasa potpuno bezbolna metoda, tako da nema razloga za strah i paniku.

Kao što smo na početku rekli, sam pregled se obavlja u okviru ultrazvučnog pregleda abdomena pa je i potrebna određena priprema pre zakazanog snimanja.

Pacijent minimum šest sati pre zakazanog pregleda ne bi trebalo da konzumira hranu, kafu kao i druge zaslađene tečnosti. Međutim, ukoliko se radi o hitnom pregledu ultrazvuka pankreasa – sve ovo će biti zanemareno.

Pregled je bezbolan, a kako bi lekar na pravi način realizovao sam pregled potrebno je da pacijent na samom početku skine svu odeću sa gornje polovine tela.

Nakon toga, dok je pacijent u leđnom položaju, lekar će naneti specijalni gel na kožu i prineti sondu kojom se vrši pregled.

U nekom trenutku od pacijenta biće zatraženo da ne diše, a s obzirom na to da je samo snimanje potpuno bezbolno – pacijenti uglavnom ga opisuju kao veoma komforno.

Šta se otkriva ultrazvukom pankreasa?

Stanje koje kod pacijenata nastane usled gušterače odnosno pankreasa naziva se pankreatitis. To je u suštini veoma ozbiljno oboljenje koje će (u zavisnosti od samog toka bolesti) odvesti ili do izlečenja ili životne ugroženosti.

U zavisnosti od samog uzroka bolesti, težine oštećenja pankreasa kao i starosti i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta – razlikuju se i komplikacije koje mogu da pogode gušteraču.

Medicina razlikuje akutnu i hroničnu upalu pankreasa, a težine upale se kod pacijenata kreću od blagih, preko srednjih pa sve do teških i vrlo teških oblika.

S tim u vezi razlikuje se i važnost samog ultrazvučnog nalaza koji sledi nakon snimanja pankreasa, a ukoliko se radi o nekom blagom obliku tada se generalno ultrazvukom i ne primećuju nikakve promene – te se dijagnoza postavlja pregledom kao i laboratorijskim pretragama.

S druge strane ukoliko je reč o težim i srednjim oblicima oboljenja, ultrazvuk pankresa može u velikoj meri da pomogne kako bi se postavila dijagnoza koja će biti upotpunjena i precizirana dodatnim medicinskim pretragama.

Lekaru, specijalisti, će ultrazvučni pregled pankreasa omogućiti da otkrije i promene za koje se postavlja sumnja tumorskog procesa, a sami tumori mogu kod pacijenata biti kako benigni tako i maligni.

Upravo će ultrazvučnim pregledom lekar uvideti sve te promene, ali ukoliko postoji i mrvica sumnje vrlo je verovatno da će biti potrebno još dodatnih ispitivanja kao što su CT ili MR dijagnostika, a u cilju postavljanja konačne dijagnoze.

Cena ultrazvuka pankreasa

Cena ultrazvuka pankreasa kod nas u poliklinici Intermed PLUS iznosi 4.900,00 din. Kako biste zakazali termin možete nas kontaktirati putem telefona +38162514127 ili jednostavno popuniti kontakt formu koja se nalazi ispod teksta.