Ultrazvuk jetre: cena i priprema

ultrazvuk-jetre

Pre svega, na samom početku pomenuli bismo vam da se radi o potpuno bezbolnoj metodi pregleda, a s obzirom na to da je jetra najveća žlezda čovekovog tela koja ima važnu ulogu – potrebno je očuvati je zdravom. Ova naša najveća žlezda pridodata je organima za varenje, i u njoj se deponuju masti, belančevine i vitamini.

Kako se obavlja ultrazvuk jetre?

Kao što i sami znate na osnovu naziva, pregled će vaš lekar obaviti uz pomoć ultrazvučnog aparata.

Sam ultrazvuk jetre se obavlja u okviru pregleda celokupnog abdomena (ultrazvuk stomaka) i male karlica, a zakazani pregled će za vas uraditi radiolog.

Proces je taj da sonda koju lekar prinese na vaše telo, stvori zvučne talase, dok će tokom pregleda oni omogućiti da se na ekranu prikaže slika same jetre.

Na taj način će doktor moći da stvori pravu sliku i odlučiti o daljem toku lečenja ili novih dijagnostičkih ispitivanja.

Kako se pripremiti za ultrazvučni pregled jetre?

Ukoliko govorimo o redovnom pregledu, ili određeni lekar specijalista traži pomenuti pregled, potrebno je da pre tačnog termina snimanja ispoštujete proceduru same pripreme.

Bitno je da ne jedete najmanje 7 sati pre zakazanog pregleda, dok ćete u okviru svojih priprema čitav dan pre toga izbegavati namirnice koje mogu da vam stvore gasove.

Dakle od hrane izbegavajte: povrće (kao što su brokoli, karfiol i kupus), mahunarke, pasulj i korenasto povrće, koštunjavo voće, začine, so, žvakaće gume, dijetalnu koka kolu, zaslađivače razne vrste, mlečne proizvode kao i prerađene ugljene hidrate (keks i testenine na primer).

Ukoliko uzimate svoju redovnu terapiju za neku od hroničnih bolesti, možete je slobodno uzeti i na sam dan pregleda – ne brinite to neće uticati na pravu sliku nakon snimanja.

Naravno sva ova priprema jeste ukoliko je stanje kod vas „redovno“ imate zakazano snimanje jetre, ali ukoliko je potrebno hitno uraditi ultrazvuk – sve ovo ne važi i onda postoje posebne metode kako će lekar doći do pravih nalaza i stanja vaše jetre.

Da li je ultrazvuk jetre bolan i kako se radi?

Ovo je pitanje sa kojim se svakodnevno suočavamo i zbog toga vam i u ovom delu članka o ultrazvuku jetre kažemo da je ovaj pregled potpuno bezbolan i nije potrebno da imate strah bilo koje vrste.

Prilikom samog pregleda potrebno je da pacijent skine svu odeću, sve do polovine svog tela.

Lekar – radiolog će sam pregled započeti dok je pacijent u leđnom položaju, u stanju mirovanja.

U nekom trenutku će doktor pacijentu zatražiti da udahne duboko i da zaustavi disanje – a to je trenutak kada će radiolog videti na ekranu delove jetre koji se nalaze tačno ispod rebara.

Tokom svakog pregleda obavezno je da se pacijent okrene na levi bok jer će se na taj način jetra okrenuti napred, a crevne vijuge u levo. Upravo je ovaj položaj obavezan naročito kod pacijenata koji su gojazni.

Problemi nakon snimanja odnosno urađenog ultrazvuka jetre ne postoje – tako da nema bojazni od zračenja ili nekih drugih kontraindikacija.

Zbog čega se radi ultrazvučni pregled jetre?

Na ovu bezbolnu, potpuno sigurnu i tačnu dijagnostiku lekar će pacijenta uputiti ukoliko se on žali na određeni bol u stomaku ili jednostavno ima uvećanu jetru.

Takođe, ultrazvuk jetre se radi i ukoliko pacijent ima traumu jetre, žuticu, febiralno stanje ili mu je dijagnostifikovana palpabilna masa u gornjem abdomenu.

Takođe, ultrazvučni pregled jetre se radi i kod sumnje na slobodnu tečnost u trbušnoj duplji.

Kako tumačiti ultrazvuk jetre?

Vi ćete već nakon odrađenog ultrazvučnog pregleda jetre dobiti rezultate na papiru sa kojim se javljate lekaru koji je zahtevao ovaj pregled.

Samim ultrazvučnim pregledom jetre lekar može dijagnostifikovati brojne bolesti i stanja. Ukoliko ste dobili rezultate možete razlikovati sve promene jetrinog parenhima. Razlikuju se difuzne i fokalne promene.

Promene koje su zahvatile čitavu jetru nazivaju se difuzne, a jedna od najčešćih takvih promena je masno izmenjena jetra, odnosno u žargonu nazvana „svetla“ jetra.

Ovakvo stanje uglavnom nastaje zbog disfunkcije metabolizma masti, a kao uzročnik glavni se navodi preterano konzumiranje alkohola, ali uzrok može biti i ishrana u ogromnim količinama, kao i gladovanje ili parentaralna ishrana.

Nalaz nakon ultrazvuka jetre u kojem se navode difuzne promene je čest kod dijabetičara, ali i kod pacijenata koji koriste lekove kao što su citostatici, tetraciklini ili kortikosteroidi.

Hepatitis i ciroza jetre jesu deo difuznih promena, a uzročnici ciroze su sa druge strane virus hepatitisa i alkohol.

Ukoliko na svom nalazu naiđete na termin – fokalne promene, znajte da su to žarišne promene na jetri, odnosno da su pronađene ciste. To su kesice ispunjene tečnom materijom, koje ne predstavljaju opasnost po vaše zdravlje – ne brinite.

Takođe, u fokalne promene spadaju i metastaze, hemangiomi (odnosno benigni vaskularni tumori) kao i abces, hematom, ehinokokna (odnosno parazitna) cista ali i karcinom – odnosno zloćudni tumor jetre čiji je glavni uzročnik ciroza jetre.

Kako doći na ultrazvuk jetre?

Već smo vam napomenuli kakva je priprema za ultrazvučni pregled jetre, a što se tiče samog dana pregleda potrebno je da prilikom odabira garderobe budete izbirljivi.

Naime, bitno je da se komforno obučete kako biste što lakše mogli da skinete odeću za pregled.

Da ponovimo još jednom – možete slobodno da popijete svoju redovnu terapiju jer ona neće uticati na sam tok snimanja kao ni na prikazane rezultate.

Nemojte jesti pre zakazanog pregleda, odnosno trenutka kada je on planiran. Međutim ukoliko imate dogovoren ultrazvuk jetre u popodnevnim satima, ne preskačite doručak – slobodno pojedite dvopek i čaj do 9 sati ujutru.

Takođe, ukoliko posedujete medicinsku dokumentaciju, možete i nju poneti na samo snimanje kako biste je predočili radiologu koji će obaviti snimanje.

Naravno, u slučaju da je potrebno hitno snimanje abdomena kao i ultrazvuk jetre, sve ove pripreme nisu bitne jer će u tom trenutku lekari obaviti pregled bez obzira da li je bilo iste ili ne.

Ultrazvučni pregled jetre je jako bitan

S obzirom na samu funkciju jetre kao organa, ovaj ultrazvučni pregled je jako bitan.

Sama dijagnostika ne traje dugo, pregled nije bolan, a zahvaljujući radiologu koji će obaviti pregled, vaš izabrani lekar – specijalista će odlučivati o daljim koracima.

Ne zaboravite i da ispoštujete pripremu za sam pregled jer ćete na taj način biti sigurni da su dobijeni rezultati verodostojni i tačni.

Cena ultrazvuka jetre

Cena ultrazvuka jetre kod nas u poliklinici Intermed PLUS iznosi 4.900,00 din. Kako biste zakazali termin možete nas kontaktirati putem telefona +38162514127 ili jednostavno popuniti kontakt formu koja se nalazi ispod teksta.