Tiroidna žlezda

Oboljenja štitaste žlezde se veoma često sreću.

Poremećaji nastali usled ovih oboljenja se mogu manifestovati kao hipertireoza (povećana funkcija), hipotireoza (smanjena funkcija), zapaljenje štitaste žlezde (tiroiditis) i prisustvo čvorića u samoj žlezdi koji su najčešće benigne prirode ali mogu biti i pravi maligni tumori.

Ovi poremećaji mogu nastati kao posledica urođenih anomalija, nedostatka joda u ishrani, uticajem mikroorganizama, dejstvom autoimunih mehanizama i određenih toksičnih materija iz spoljne sredine koji mogu delovati i kancerogeno, kao i zbog poremećaja žlezda koje utiču na rad štitaste žlezde.

Svi ovi poremećaji mogu dovesti do uvećanja štitaste žlezde, tj. do pojave gušavosti.

Simptomi hipertireoze uključuju gubitak telesne težine, nepodnošenje toplote, preznojavanje, lupanje srca, povećanje apetita, učestale crevne pokrete, gubitak menstruacije ili oligomenoreju, podrhtavanje (tremor), nervozu, nesanicu i razdražljivost.

Hipotireoza se manifestuje kao dobitak telesne težine, nepodnošenje hladnoće, otežano disanje, zatvor, bolovi u mišićima i zglobovima, osećaj umora, letargija ili gubitak menstruacije.

Čvorići u štitastoj žlezdi najčešće prolaze bez simptoma i otkrivaju se uglavnom kao uzgredan nalaz.

Dijagnoza oboljenja štitaste žlezde se postavlja na osnovu rezultata sledećih analiza:

  • Pregled specijaliste interne medicine (endokrinologa).
  • Analize krvi: T3, T4, TSH ili fT3, fT4, TSH kao precizniji metod, anti-TPO antitela i anti-TG antitela kod sumnje na Hashimoto tiroiditis, tireoglobulin ili kalcitonin kod sumnje na malignitet ili tiroiditis.
  • Ultrazvuk štitne žlezde – radi vizualizacije parenhima štitne žlezde.
  • Ukoliko se nađe neka sumnjiva promena potrebno je uraditi i biopsiju kako bi se dobio uzorak tkiva i poslao na patohistološku analizu radi postavljanja prave dijagnoze.
  • Ponekad je potrebno uraditi scintigrafiju tehnecijumom ili CT radi procene čvorova u štitastoj žlezdi.

Lečenje tiroidne žlezde

Lečenje se postiže lekovima, ablacijom radioaktivnim jodom ili hirurškom intervencijom.

Intermed Plus poliklinika Vam nudi sve vrste dijagnostičkih postupaka, kao i vrhunske stručnjake iz oblasti endokrinologije.

Takođe, imamo uspostavljenu saradnju sa renomiranim stručnjacima iz oblasti endokrine hirurgije, te na taj način ceo put od postavljanja dijagnoze do izlečenja možete postići na jednom mestu.