Šta su kondilomi?

skidanje-kondiloma

Condylomata acuminatum ili šiljate bradavice su zarazna polno prenosiva bolest koju uzrokuju HPV-HUMANI PAPILOMA VIRUSI .Obzirom na to da su oni veoma rasprostranjeni teško je kontrolisati njihovo prenošenje.

Ono što pacijent primeti i kako uglavnom naziva kondilome, jesu virusne bradavice, koje su ustvari nakupine umnoženih inficiranih ćelija kože i sluzokože polnih organa.

Kondilomi ne samo da narušavaju arhitekturu kože odnosno sluzokože, oni svakako utiču i nenormalan rast krvnih sudova kojima kondilomi obezbeđuju sopstvenu ishranu.

Koliko je imunitet pacijenta bitan kod prenošenja kondiloma?

S obzirom na to da postoje različiti vidovi (TIPOVI) HPV-a koji se razliku kako po brzini rasta tako i po agresivnosti kondiloma, ali i samoj brzini kojom osvajaju zdrave delove kože, ali i o malignom potencijalu.

Imunološki sistem svake osobe koja ima probleme sa kondilomima je glavni uzročnik za brzinu rasta, razvoja i širenja ovih virusnih bradavica.

Kako se kondilomi prenose i da li je kondom siguran?

Virus HPV, koji je glavni uzročnik kondiloma kako kod muškaraca tako i kod žena, se uglavnom prenosi putem seksualnog odnosa, kao i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom.

Kondilome može dobiti svako i to veoma lako pa čak i u situaciji kada se koristi kondom kao  zaštita.

SVAKA OSOBA MOŽE  biti prenosnik ovog virusa iako na sebi nema vidljivih ZNAKOVA BOLESTI.

Verovali ili ne, dovoljan je samo dodir sa zaraženom kožom odnosno kontakt preko telesnih tečnosti tokom seksualnog odnosa da bi se druga strana zarazila.

Kondilomi – polno prenosiva bolest broj 1 u svetu

S obzirom na to da je ova bolest gotovo pa postala svetska epidemija, ona je ubrzo dostigla prvo mesto na svetskoj listi kada govorimo o polno prenosivim bolestima.

Upravo po broju zaraženih se sve ovo vidi, a u Americi (prema aktuelnim podacima) virusom koji izaziva kondilome je zaraženo preko 20 miliona ljudi.

Koji su simptomi kod kondiloma i kako ih primetiti?

S obzirom na to da simptomi HPV virusa mogu izostati dosta dugo, pacijenti koji boluju od kondiloma mogu biti i u nedoumici.

Međutim u većini slučajeva već u naredna tri meseca nakon rizičnog seksualnog odnosa sa obolelom osobom, mogu se primetiti simptomi naročito ukoliko je vaš organizam oslabljen te je imunitet slab.

Različiti su simptomi kondiloma kod muškaraca i žena

S obzirom na to da ova polna bolest pogađa kako muškarce tako i  žene tako se i simptomi razlikuju.

Kod muškaraca neki od vidljivih simptoma jesu bradavice na penisu ali i osip, crvene odnosno roze tačkice oko baze penisa kao i na kožici i oko analnog otvora.

Kod žena se simptomi pojavljuju u vidu plikova, šiljatih bradavica koje mogu biti spolja, u predelu i unutrašnjosti vagine kao i unutar malih i velikih usana.

U ovim primerima uglavnom su kondilomi šiljasti, ali oni se pojavljuju i kao ravni koji se mogu primetiti na osnovu promene boje tkiva i to bez ikakvih izraslina.

Takođe, kod žena se pojavljuju i simptomi kao što su svrab, nelagodnost u predelu genitalija, kao i pojačan vaginalni sekret i krvarenje pri odnosu.

Da li kondilomi utiču na trudnoću?

Statistika i iskustvo lekara kazuje da u većini slučajeva kondilomi neće uticati na trudnoću.

Međutim, ukoliko imate kondilome a ostanete u drugom stanju, vaš lekar će odlučiti o daljem tretmanu i lečenju jer postoji rizik od prenošenja HPV virusa na vašu bebu, jer novorođenče mora da prođe kroz porođajni kanal.

Ukoliko ste sada trudne, a ranije ste imale kondilome potrebno je da već na prvom pregledu obavestite svog ginekologa kako bi imao tu situaciju na umu.

Takođe, kod onih žena kod kojih su utvrđeni kondilomi u trudnoći lekar će pratiti situaciju, a moguće je i lečenje s obzirom na to da se kondilomi posle samog tretmana mogu vratiti usled oslabljenog imunog sistema tokom same trudnoće.

Problemi tokom trudnoće koji mogu da izazovu polne bradavice, odnosno kondilomi, se mogu manifestovati kao krvarenje i otežano mokrenje, a sami kondilomi koji su u vagini mogu smanjiti elastičnost i na taj način blokirati kanal te je jedina opcija za porođaj u takvom slučaju carski rez.

Problem može nastati i ukoliko se porođaj realizuje vaginalnim putem jer u retkim situacijama bradavice se mogu razviti u grlu novorođenčeta, te je život bebe na taj način ugrožen s obzirom na to da joj je onemogućeno disanje, te je u takvim situacijama jedino rešenje laserski tretman kako bi beba mogla normalno i neometano da diše.

Kako se leče kondilomi?

Kondilomi mogu uspešno da se leče ako se reaguje na vreme.

Kod pacijenata koji imaju kondilome, samo uklanjanje može da se realizuje na više načina:

  • spaljivanje kondiloma takozvana elektrokauterizacija
  • smrzavanje kondiloma odnosno krioterapija
  • uklanjanje kondiloma radio talasima ali i hemijskom terapijom.

Za samo uklanjanje kondiloma elektrokauterom potrebno je da to obavi stručnjak u hiruškoj sali, a prilikom same intervencije potrebna je i lokalna anestezija.

Sam proces uklanjanja je takav da tkivo sa kondilomima apsorbuje termičku energiju koja uništava kondilome njihovim zagrevanjem.

Upravo je ovaj vid uklanjanja dosta uspešan. Kondilomi se prema istraživanju vraćaju sa verovatnoćom od 45%. I tada se postupak ponavlja.

Od kondiloma niko nije zaštićen – budite oprezni

Kondilomi se mogu javiti i kod muškaraca i kod žena, a s obzirom na to da su uzročnici svuda oko nas – oni uglavnom nastaju u trenutku kada je oslabljen naš imuni sistem.

Oba pola su prenosioci,  kod žena se javljaju promene koje su vidljive i to u predelu vagine i anusa – te je moguće da se i kod muškaraca javi slična promena na penisu ili anusu.

Seksualna aktivnost je ubedljivo najčešći put prenošenja kondiloma, mada se ne može isključiti i prenošenje preko stvari kontaminiranih inficiranim telesnim tečnostima npr. peškirom.

Bitno je da se svakako javite odmah lekaru čim uočite neke promene jer lako može doći do širenja infekcije.

Da li je moguće ikako se zaštititi od kondiloma?

Kako biste se zaštitili od nastanka kondiloma svakako je preporuka da se koristi kondom, jer kao i za sve polne bolesti i u ovoj je slučaj da je prezervativ najbolja zaštita.

Takođe, postoji i mogućnost vakcinacije protiv infekcija koje mogu biti izazvane HPV virusom, a stav je da nema svrhe za istom ukoliko je osoba već zaražena i ukoliko nema nekih vidljivijih promena.

Zbog toga je preporuka da se vakcinacija obavi pre stupanja u seksualne odnose.

Za sve nejasnoće budite slobodni da kontaktirate našu Polikliniku Intermed Plus, rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja!