Sonohisterografija

sonohisterografija

Na samom početku da se upoznamo sa terminom sonohistogram koji predstavlja jednu posebnu vrstu ultrazvuka, a služi sa procenjivanje unutrašnjosti materice. Ovaj test može se raditi tokom testiranja plodnosti ili kada pacijentkinja ima simptome mogućih abnormalnosti materice.

Drugi nazivi za sonohisterografiju su i histerosonografija, infuziona sonografija, kao i transvaginalna sonografija sa povećanom kontrastom.

Tokom pregleda, vrlo tanka epruveta takozvani katetar postavlja se unutar otvora grlića materice. Sterilizovani rastvor slane vode polako se unosi preko tankih cevi, a sam rastvor fioziološkog rastvora nežno udubljuje materice, tako da se zidovi materice malo po malo pomeraju jedan od drugog.

Ukoliko se pitate zbog čega je bitan fiziološki rastvor najbolje je da zamislite svoju matericu kao balon. Ako biste postavili malu količinu vode ili vazduha zidovi balona bi se odmakli jedan od drugog. Upravo je to ono što rastvor radi tokom sonohisterografije. Kada se fiziološki rastvor uvodi u uterinsku šupljinu, transvaginalni ultrazvučni štapić se koristi za procenu uterinog oblika i zidova, a možda i jajovodnih tubusa.

Ne morate brinuti jer je ultrazvuk potpuno bezbolan.

Šta lekar vidi tokom pregleda?

Lekar će tokom samog pregleda verovatno biti fokusiran na ultrazvučni ekran, tako da će tu uvideti tačnu vizuelnu predstavu koja je stvorena zvučnim talasima vaših reproduktivnih organa.

Iako se sam ultrazvuk može uraditi i bez fiziološkog rastvora, teže je otkriti neke abnormalnosti materice bez istog.

Zbog čega se radi Sonohisterografija?

Razloga ima mnogo jedan od najčešćih jeste neplodnost ali i ponovljeni gubitak trudnoće, na primer ukoliko je žena imala dva ili više pobačaja. Takođe, ultrazvuk se radi i ukoliko pacijentkinja ima abnormalno menstrualno krvarenje, abnormalne menstrualne grčeve, postmenopauzno krvarenje, bol u bubrezima ili pritisak, kao i pre IVF lečenja kako bi se potvrdilo da ne postoje problemi u uterini koji mogu ometati implantaciju embriona.

Da li je Sonohisterografija bolna?

Ovo je jedno pitanje koje se uglavnom postavlja, i žene su uglavnom zabrinute kada dobiju uput za Sonohisterografiju što je i razumljivo. Praksa pokazuje da sam pregled ne bi trebalo da boli – tako da nema razloga za brigu.

Neugodnost je nešto što ćete verovatno osećati, a osećaju se i prilično slabi grčevi u trenutku dok se ne uvede fiziološki rastvor, dok bol pacijentkinje i ne prijavljuju. Ipak, bol se razlikuje od žene do žene zar ne?

Ono što za pacijentkinju može biti neprijatno jeste ukoliko je ona anksiozna – jer što ste više osetljivi veća je verovatnoća da ćete doživeti i neprijatnost, zato ne zaboravite da dišete pravilno. Takođe, neprijatna može biti i lekarska tehnika ili ukoliko postoje blokade odnosno problemi sa matericom. Na primer ako se tečnost ne može prosipati iz jajovodnih tubi kako treba to može biti u određenim situacijama i bolno.

Neprijatna situacija nastaje i ukoliko je teško postaviti katetar, te ukoliko je grlić materice uzak ili je materica jednostavno nategnuta neobično. Takođe, i ukoliko osećate bol tokom redovnih ginekoloških pregleda – ovaj pregled vam takođe može biti neugodan.

Jako je bitno da, ako ste zabrinuti zbog bolova, pre samog pregleda razgovarate sa svojim lekarom kome ćete detaljno opisati sve što osećate i sa kakvim se problemima suočavate.

Normalno je i to što pretražujete internet za ovakve stvari i čitate o drugim iskustvima, ali ne zaboravite da je svaka žena individua za sebe. Imajte i na umu da sve one žene koje na forumima o plodnosti pišu ekstremno bolne priče su u većini slučajeva nego one koje bol nisu ni osetile.

Svakako ukoliko se suočavate sa bolnim seksualnim odnosima, bolnim ginekološkim pregledima ili imate vaginazam razgovarajte pre toga sa svojim ginekologom kako biste dobili detaljno objašnjenje. Vaš lekar će vam, ukoliko to zahteva situacija, možda dati i nešto da se opustite i smanjite bol, a i ukoliko vam je potrebno bolovanje nakon pregleda – svakako ćete ga dobiti.

Sve žene koje su radile Sonohisterografiju saglasne su da je ovo najmanje bolan test plodnosti ovakve vrsti, a uglavnom su sve osetile samo postavljanje spekuluma i ništa više.

Kako se pripremiti za Sonohisterografiju?

I u prethodnom pasusu smo objasnili zbog čega je bitno da razgovarate detaljno sa svojim lekarom, tako da je najbolje da i pre ovog testa zaista imate jedan otvoren razgovor. Ovaj test se uglavnom radi nakon završetka perioda, ali pre ovulacije, a ovo pravilo je postavljeno kako ga ne biste radili u ranoj trudnoći.

Moguće je i da ćete morati kontaktirati vašu ordinaciju kako biste saznali kada počinje ciklus, kako bi lekarski i tehničarski tim mogli da rasporede sonohisterogram na odgovarajući način. Ukoliko ne dobijete cikluse, vaš lekar će vam prepisati lekove kako biste dobili menstruaciju, a moguće je i da će vam biti zatraženo da uzimate antibiotike. Ovo je verovatno ukoliko kod vas postoji rizik od infekcije, a mnogi lekari preporučuju skidanje bolova za oko 30 minuta pre zakazanog testa. Te ukoliko se proceni da ćete imati bolan pregled, moguće je da ćete dobiti Brufen od 400 mg, a ukoliko ne smete da uzimate ovaj lek sigurno postoje alternativni koji će vam biti preporučeni.

Šta vas očekuje na samom pregledu?

Na samom početku lekar će vas zamoliti da iskoristite toalet, ukoliko pre toga niste završili svoje fiziološke potrebe. Za razliku od ostalih ultrazvukova, za ovaj je potrebno da imate praznu bešiku.

U samoj ordinaciji za pregled, skinućete svu odeću od struka na dole tako da gledajte da se obučete komotnije kako ne biste imali ovaj stres već na samom početku. Možda će vam haljina ili komotnije helanke biti odličan izbor.

Potrebno je da pre početka pregleda legnete na leđa, a ukoliko ne osećate bol ili stezanje lekar će vas zamoliti da savijete noge do kolena, postavite noge na sto i to u takozvanom položaju žabice.

Ne morate da brinete, jer je tu medicinska sestra koja će vam svakako pomoći. Nakon toga lekar – ginekolog (u većini slučajeva) će uraditi redovni ultrazvučni pregled.

Ovo nije pregled koji bi trebalo da vas brine, a može u velikoj meri da pomogne vašem lekaru u rešavanju zdravstvenih problema. Nije bolan, možda je neprijatan, ali sve ono što se dobja nakon samog pregleda je nemerljivo. Ukoliko imate neki strah najabolje je da o svemu obavestite svog lekara i sigurni smo da će sve biti u najboljem redu.