Sistematski pregled radnika

sistematski pregled radnika

Osnova svake kompanije jeste da njeni zaposleni budu zdravi i zadovoljni na poslu. Drugi aspekt moguće je lako unaprediti, ali ukoliko je zdravlje zaposlenih narušeno to u mnogome može naštetiti.

Šteti ne samo imidžu kompanije već i samoj produktivnosti, jer onda dolazimo do brojnih plaćenih bolovanja, ali i manje klijenata koji mogu biti usluženi.

U mnogim privrednim sferama sistematski pregled radnika je obavezan kako bi oni mogli adekvatno da obavljaju svoje radne zadatke.

Ovakvi pregledi omogućiće uvid u zdravstveno stanje zaposlenog, ali i uticati na raspoređivanje dnevnih zaduženja u zavisnosti od trenutnog stanja i eventualnih oboljenja.

Ukoliko želite da budete sigurni obezbedite sistematski pregled zaposlenima

U zavisnosti od same starosne strukture zaposlenih, pa i pola i vrste posla kojim se bave realizuje se i program sistematskih pregleda.

Preporuka je da menadžment kompanije svojim zaposlenima obezbedi bar jedan sistematski pregled godišnje, naravno ukoliko ordinirajući lekar ne savetuje drugačije.

Sam pregled može trajati, u zavisnosti od svih analiza, od 2 do 5 sati, a prednost je što se može u privatnim klinikama realizovati bilo kog dana u nedelji. Na taj način neće biti zastoja u radu, kao i opsluživanju klijenata.

Šta sadrži sistematski pregled radnika?

Naravno sve zavisi od profesije kojom se bave vaši zaposleni, a tačan spisak svih specijalističkih pregleda možete pronaći u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi.

Osnovne analize koje se rade jesu laboratorijske analize krvi i urina, dakle kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, sedimentacijom eritrocita, pregled urina sa sedimentacijom kao i nivo šećera u krvi.

Zaposlenima je preporučen i pregled oftamologa, odnosno kompletan pregled vida, ali i kardiologa odnosno EKG srca.

Na kraju sistematskog pregleda menadžment kompanije ali i zaposleni dobijaju mišljenje priznatog lekara kako bi mogli da svoje radne aktivnosti planiraju i sprovode u delo.

Postoji i takozvani prošireni sistematski pregled koji takođe podrazumeva kompletnu krvnu sliku, ali se i dodaju bubrežne analize – urea i kreatin, analize jetre – ALT, AST i GGT; kao i masnoće u krvi: holesterol i trigliceridi.

U proširenom sistematskom pregledu moguće je uraditi audiometriju, spirometriju odnosno test plućne funkcije i pregled čula sluha.

Praksa pojedinih kompanija jeste i da se zaposleni podvrgnu psihološkom testiranju, kako bi lekar dao na kraju završnu ocenu i svoje mišljenje.

Ukoliko je reč o koleginicama u firmi i njihovom zdravstvenom stanju, na sistematskom pregledu moguće je uraditi ginekološki pregled, kolposkopsiju, ginekološki ultrazvuk kao i papanicolau test i određivanje vaginalnog sekreta pa i ultrazvuk dojki.

Sve su ovo mogućnosti koje je moguće uraditi na sistematskom pregledu zaposlenih u firmi, ali je najbolje o tome konsultovati nadležnu zdravstvenu ustanovu. Na taj način možete saznati šta je po zakonu obavezno za vašu delatnost kako biste mogli i sa te strane da budete ispravni.

Ulaganje u zdravlje zaposlenih – pametna investicija

Sigurno se svakodnevno susrećete sa novim investicijama, ali i nametima koji su vam obavezni ukoliko poslujete u Srbiji.

Imajte na umu činjenicu da cena sistematskog pregleda nije trošak već investicija u vaše bolje sutra i prosperitet same kompanije.

Ukoliko su vam zapsoleni zdravi, ne morate da brinete da li ćete ispoštovati rokove.

Takođe, u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja možete planirati buduće aktivnosti, napraviti sistematizaciju radnih mesta kao i učiniti atmosferu sigurnijom za rad i samo poslovanje.

Zbog čega je bitan sistematski pregled radnika?

Takozvani preventivni zdravstveni pregledi zaposlenih jeste investicija za dugoročno održavanje njihovog zdravlja; a na vama je da obezbedite adekvatne preglede. Ni u kom slučaju ne dozvolite da češće šaljete na preglede službena vozila nego svoje zaposlene.

Takođe, na osnovu Zakona o zaštiti o radu sistematski pregledi zaposlenih na mestima sa povećanim rizikom su obavezni na godinu dana.

Naravno, u zavisnosti od zdravstvenog stanja kao i specifičnosti radnog mesta kao i potrebe radnika i poslodavca – preglede je moguće sa osnovnih proširiti na dodatne. Na primer sve laboratorijske analize, ultrazvučni pregledi, specijalistički pregledi oftamologa ili interniste, neurologa, ortopeda, reumatologa, kardiologa, psihologa i sl.

Redovni sistematski pregledi mogu na vreme otkriti razna oboljenja, zdravstvene probleme kao i mogućnosti koje zapsoleni može da ispuni na radnom mestu na kojem je trenutno raspoređen.

TOP 3 razloga da uradite sistematski pregled zaposlenih

Postoji mnogo razloga, ali da vam na kraju samog teksta izdvojimo koja su u top 3.

Preventiva je spas u mnogim bolestima i zdravstvenim stanjima i problemima koja mogu da nastanu u današnje vreme. Zaposleni koji posećuju redovne sistematske preglede imaju duži životni vek, bolji kvalitet života; ali su i vitalniji i najmanje vremena provode na bolovanjima i u bolnicama. Upravo su to pokazala razna istraživanja, a neke od najozbiljnih zemalja koje to u praksi pokazuju jesu Japan, Norveška, Danska, Švedska…

Bez obzira koliko je star vaš kolektiv, ne morate da brinete jer se sa sistematskim pregledima može krenuti već u 25. ili 30 godini života, dok će redovni pregledi omogućiti da se spreče mnoge bolesti tako što će se otkriti i izlečiti na vreme.

Pregled je osmišljen na naučnoj bazi.

Iako sistematski pregled ima za cilj da vaši zaposleni budu zdravi, uz set pregleda biće omogućeni što manji stres za radnike. Takođe, zahvaljujući fleksibilnosti klinike sistematski pregledi se održavaju bez čekanja u redu, bilo kojim danom u nedelji tako da možete kvalitetno da isplanirate svoje dnevne obaveze i zaduženja zaposlenih.

Savremeni pregledi kao i stručan kadar će omogućiti da se uz minimalan broj pregleda dođe do kvalitetne analize, kao i maksimalnog skrininga zdravlja radnika. Bićete informisani o potpunom zdravstvenom stanju kao i eventualnim rizicima po vaše zdravlje i celokupno poslovanje kompanije.

Ukoliko ste mislili da sistematski pregled zaposlenih vašoj kompaniji nije potreban – prevarili ste se.

Dakle, čak i u timovima gde se pretpostavlja da su svi članovi zdravi je potrebno uraditi sistematski pregled ne samo jer zakon tako nalaže (za određene profesije) već i zarad sigurnosti samog preduzeća.

Vaše je da, na osnovu delatnosti kompanije, se posavetujete koji su pregledi obavezni i poželjni za zaposlene.

Za sve nedoumice i savete možete slobodno kontaktiti našu polikliniku kako bi napravili najbolji mogući paket za vaše zaposlene.