Rektosigmoidoskopija

Rektosigmoidoskopija

Nisu svi pregledi jednako prijatni, ali postoje i oni koji su neizbežni jer nam spasavaju živote. Ukoliko pogledate nemerljiva je činjenica ako morate nekoliko minuta da istrpite nelagodu kako biste saznali svoju dijagnozu na vreme, a ujedno i krenuli sa lečenjem. Ukoliko ste dobili preporuku svog lekara za rektosigmoidoskopija verovatno vas i sam naziv plaši, ali niste ni sigurni šta on tačno znači i kako se pripremiti za pregled.

Ne brinite, iako zvuči strašno pregled nije opasan, pregled ne boli samo je neprijatan, a može vam doneti mnogo toga.

Šta je rektosigmoidoskopija?

Ovo je pregled kojim se sagledava završni deo debelog creva (sigmoidnog creva i rektuma) takozvanim sigmoidoskopom – savitljivim optičkim instrumentom čija je dužina oko 50 cm. Sam aparat, sigmoidoskop emituje hladno svetlo koje će omogućiti prikaz svih anatomskih struktura silaznog dela debelog creva, ali i patološke promene u samom crevu kao što je tumor, krvarenje ili divertikuluma.

Sam pregled se izvodi u situaciji kada pacijent ima krvarenje iz debelog vreva, odnosno prilikom pojave krvi ili sluzi u stolici. Takođe, pacijentu će pregled biti preporučen i ukoliko ima bolove u predelu čmara ili debelog creva, pa i u slučaju izostanka stolice i po nekoliko dana kao i usled proliva sa primesama sluzi.

Rektosigmoidoskopija nije opasna, pacijent može osetiti tokom pregleda manju neprijatnost, ali i nadutost koja nastaje usled uduvavanja vazduha u debelo crevo, ako i bol u području debelog creva ili u trbuhu.

Kako se pripremiti za rektosigmoidoskopiju?

Bitno je da pacijent bude dva dana pre zakazanog pregleda na laganoj dijeti, dok se uoči samog pregleda za doručak i ručak konzumira isključivo kašasta i tečna hrana. Ni u kom slučaju ne večerati dan pre pregleda, ali i kupiti 6 čepića tj. supp. Panlax-a ili Glicerola, Dulcolax-a. Upravo dan uoči zakazanog pregleda potrebno je staviti dva čepića duboko u čmar, negde oko 18 sati, a pola sata nakon toga pacijent će se isprazniti. Sve to je potrebno ponoviti u 22h kao i u 10h sati na dan pregleda. Bitno je i da na sam dan pregleda pacijent ne konzumira hranu i piće.

Anestezija prilikom rektosigmoidoskopije

Sam pregled moguće je obaviti i uz laku anesteziju, što može biti znatno komfornije i manje stresno za samog pacijenta. Princip je kratkotrajno uspavljivanje blagim anestetikom koje se vrši isključivo uz stručni nadzor anesteziologa. Sve ovo se može uraditi u cilju bezbolnog obavljanja neugodnog pregleda kao što je, između ostalih, i rektosigmoidoskopija. Ukoliko se pacijent pregledava u anesteziji bitno je da se ne pije tečnost minimum tri sata pre zakazanog termina snimanja.

Kome se preporučuje rektosigmoidoskopija?

Generalno kod svih pacijenata koji imaju simptome oboljenja debelog creva, a sam pregled se koristi i kod otkrivanja i praćenja efekata lečenja zapaljenskih bolesti lokalizovanih u ovom području debelog creva. Takođe indikacija za pregled jeste i izvođenje terapijskih postupaka kao što su uklanjanje polipa, zaustavljanje krvarenja i sl. Kod pojedinih pacijenata koji spadaju u takozvanu rizičnu grupu pacijenata za karcinom debelog creva, pregled se takođe preporučuje.

Komplikacije nakon izvršene rektosigmoidoskopije su zaista retke, a moguća je perforacija creva kao i krvarenje posle terapijskih intervencija.

Kome se ne preporučuje rektosigmoidoskopija?

Pregled se zaista u retkim slučajevima ne preporučuje. Uglavnom je to kod pacijenata kod kojih je dijagnostifikovan: divertikulitis, toksični megakolon, teški oblici ulceroznog kolitisa, akutni peritonitis, akutna kardijalna i plućna insuficijencija.

Ovaj pregled je zaista bitan i važan s obzirom na to da je rak debelog creva, poznatiji kao i kolorektalni kancer, jedna od najčešćih vrsta kancera kod muškaraca i žena. Ovo oboljenje je na trećem mestu po smrtnosti, a više od 50.000 smrtnih slučajeva godišnje se dogodi. Rektosigmoidoskopija jeste pregled koji će lekaru dati tačan uvid i otkriti oboljenje na vreme. Znaci i simptomi koji mogu da ukažu na kancer zavise uglavnom od lokacije kancera pa i od toga koliko je napredovao i kako utiče na same organe i tkivo. S obzirom na to da samo jedan znak ili simptom neće biti dovoljan za određivanje uzroka, lekaru će u velikoj meri pomoći pregled kao što je rektosigmoidoskopija.

Redovna kontrola i pregled mogu sprečiti više od 60% smrtnih slučajeva

Upravo je rektosigmoidoskopija pregled sa brojnim benefitima, a dug i srećan život vam može biti omogućen ukoliko ne odlažete sam pregled. Naravno, ukoliko za pregled nema potrebe ne treba ni insistirati, ali ukoliko vam je lekar predložio – ni u kom slučaju ga ne treba izbegavati. Nelagodnost može trajati par minuta, ali sa druge strane dobićete tačnu sliku i stanje vaših organa.

Ukoliko u vašoj porodici postoje slučajevi raka debelog creva, lekar će vam sigurno dati uput za ovaj pregled jer ste u rizičnoj kategoriji. Takođe, preporuka je i da pregled obavite nakon 50. godine života jer su tada i uvećane šanse za neku od ovih bolesti koje vas mogu koštati života.

Prednosti rektosigmoidoskopije

Prednost je svakako ta da će lekar imati mogućnost da pregleda od 40 do 60 cm debelog creva, dok je na primer rigidnim aparatom moguće sagledati samo 25 cm debelog creva. Upravo su većina tumorskih i netumorskih promena lokalizovane u delu debelog creva koje će lekar sagledati ovim pregledom.

Rektosigmoidoskopija se izvodi savitljivim, dužim instrumentom oko 50cm koji omogućava prikaz svih anatomskih struktura silaznog dela debelog creva, tačnije 50 cm od anusa do čmara. Takođe pregledom mogu da se uvide i patološke promene u samom crevu, kao što su tumori, krvavljenja i razni divertikulumi.

Pacijent prilikom samog pregleda može osetiti manju nelagodu ali i nadutost – zbog uduvavanja vazduha u debelo crevo kao i bol u području debelog creva ili u trbuhu.

Kako bi pregled bio uspešan neophodno je čišćenje creva koje se izvodi uzimanjem nekog laksantnog sredstva, tačnije preparata za čišćenje creva i to dan pre pregleda. Na dan pre pregleda možete doručkovati dok je za ručak preporuka da pojedete supu, popijete mleko ili jogurt.

Pregled kao takav preporučuje se kod svih pacijenata koji imaju simptome oboljenja debelog creva, kao i u slučaju otkrivanja i praćenja efekata lečenja zapaljenih bolesti koje su lokalizovane u ovom području debelog creva. Ukoliko je u porodici bilo slučajeva oboljenja debelog creva, pregled se takođe preporučuje, ali i kao sistematski pregled rizičnih grupa pacijenata za karcinom debelog creva.