Pregled štitne žlezde

pregled stitne zlezde

Problemi sa štitnom žlezdom su sa jasnim simptomima, a lekar pregled štitne žlezde može obaviti prilikom rutinskog fizičkog pregleda, dok se za detaljnije stanje koristi ultrazvuk štitne žlezde.

Pregled štitne žlezde je potpuno bezbolna metoda, a prilikom ultrazvuka se koriste zvučni talasi za proizvodnju slika štetne žlezde unutar vrata pacijenta. Dakle, nema zračenja, ne koristi se jonizujuće zračenje i obično se pregled koristi za procenu čvorova ili kvržica koji su pronađeni prilikom rutinskog fizičkog pregleda.

Za ultrazvučni pregled štitne žlezde nisu potrebne posebne pripreme, a savet za vas (ukoliko ste krenuli na pregled) jeste da ostavite nakit kod svoje kuće i da krenete u nekoj labavoj, udobnoj odeći.

Kada je potreban pregled štitne žlezde?

Upravo sa pojavom prvih simptoma koji mogu ukazati na neki problem sa štitnom žlezdom. Dakle, ukoliko vas umor muči svaki dan, ukoliko vam se magli vid ili se uporno gojite, a imate i problem sa pojavom jeze ili gubitka kose. Dakle sve su ovo prvi simptomi koji ukazuju da imate problem sa štitnom žlezdom i da je potrebno alarmirati sebe kako biste otišli lekaru.

Kako biste izbegli ozbiljnije zdravstvene probleme, najbolje je odmah reagovati jer je glavni krivac (uglavnom) za sve ove probleme upravo štitna žlezda, a poremećaji u radu se uglavnom javljaju kod žena.

Tiroidna odnosno štitna žlezda je locirana u prednjem delu vrata, i u obliku leptira je. Njena funkcija jeste da proizvodi hormone koji regulišu funkcionisanje čitavog organizma, a ukoliko je nivo ovih hormona prenizak ili previsok u tom slučaju se javljaju problemi, a naše telo daje jasne znake da se tu nešto „čudno dešava“.

Zakažite na vreme pregled štitne žlezde

Dakle, pratite svoj organizam svakodnevno jer kada su nastupili problemi sa štitnom žlezdom naše telo daje jasne signale.

Jedan od prvih simptoma da imate problem sa štitnom žlezdom jeste neobjašnjiva promena u telesnoj težini. Upravo je naglo povećanje kilograma jedan od najčešćih znakova koji ukazuju na poremećaje u radu štitne žlezde. Takođe, jasan znak je i ukoliko imate neočekivane gubitke na težini – te ukoliko imate ove signale odmah zakažite pregled štitne žlezde.

Drugi simptom koji je takođe izražen jeste i promena u pulsu, jer tiroidni hormoni utiču bukvalno na svaki organ u našem telu, a između ostalog utiču i na ljudski puls odnosno koliko brzo srce kuca. Pacijenti sa hipotireozom imaju sporiji puls, dok oni koji su sa hipertireozom imaju ubrzani rad srca. Takođe, primetan je i povećan krvni pritisak kao i osećaj jakog lupanja srca.

Za pregled štitne žlezde potrebno je i da razmišljate ukoliko imate stalne promene u energiji ili raspoloženju jer upravo tiroidni poremećaji mogu imati izražen uticaj na nivo energije i raspoloženje pacijenata. Neki od simptoma su: umor, usporeno i depresivno ponašanje, ali i anksioznost, problemi sa spavanjem kao i nespokojstvo i razdražljivost.

Još jedan od znakova da postoji problem sa štitnom žlezdom jeste i gubitak kose, a u većini slučajeva se dešava opadanje kose koje nestaje već sa prvim danima izlečenja.

Takođe, prilikom problema sa štitnom žlezdom, moguće je da se javi suva koža, lomljivi nokti, utrnulost ili peckanje u rukama kao i zatvor i bolne menstruacije.

Sve su ovo simptomi koji zahtevaju proveru stanja štitne žlezde, a pregled štitne žlezde je prvi korak ka izlečenju.

Šta je pregled štitne žlezde?

Pregled štitne žlezde je najbolje obaviti uz pomoć ultrazvuka, a za pacijenta to je i sigurnost da je reč o bezbednom i bezbolnom pregledu. Moguće je da ćete naići na termin ultrazvučno snimanje, ultrazvučno skeniranje ili sonografija.

Kako izgleda pregled štitne žlezde?

Nema razloga za brigu niti za odlaganje pregleda jer je on potpuno bezbolan, a lekar će pregled završiti veoma brzo.

Prilikom pregleda biće korišćena mala sonda koja se zove pretvornik, kao i gel koji će biti nanešen na vašu kožu. Tokom samog pregleda visokofrekventni zvučni talasi putuju od sonde kroz gel u telo, a sonda sakupljaju zvukove koji se sa druge strane odbijaju. Na monitoru u koji gleda lekar biće prikazani zvučni talasi, odnosno slika stanja u kojem se nalazi vaša štitna žlezda.

Da li zrači ultrazvučni pregled štitne žlezde?

Odgovor je NE jer sama aparatura ne koristi zračenje, kao što je to slučaj sa rendgen zracima. Slike će prikazati strukturu i kretanje unutrašnjih organa tela, jer su one snimljene u realnom vremenu, a mogu prikazati i da krv teče kroz krvne sudove.

Ko treba da proveri štitnu žlezdu?

Velika zabluda i nedoumica kod pacijenata koji imaju probleme sa tiroidnom žlezdom jeste i to da li je reč o menopauzi ili poremećaju štitne žlezde. Međutim, ukoliko postoji i mala nedoumica da li je reč o jednom ili drugom problemu potrebno je obratiti se lekaru kako bi on izvršio pregled štitne žlezde i zakazao određena laboratorijska istraživanja.

Dakle, odgovor bi bio da svi trebaju da se testiraju na tiroidnu žlezdu i njenu funkcionalnost i to na svakih pet godina, sve od početka 35. godine života. Ukoliko neko od pacijenata ima faktore rizika ili izražene simptome, testiranja moraju da rade i češće, a ukoliko neko u porodici već ima probleme sa štitnom žlezdom – opreznost mora biti veća.

Ultrazvuk štitne žlezde svakako je merodavno testiranje, ali će lekar već sa prvim simptomima poslati vas na test krvi, koji će pokazati nivo TSH (tireostimulirajućeg hormona) – odnosno hormona koji reguliše rad štitne žlezde. U situaciji kada je TSH visok to uglavnom znači da je funkcija žlezde suviše visoka i to medicina prepoznaje kao hipotireozu, dok ukoliko je TSH nizak reč je o hipertireozi.

Ne mora da vas zbuni ukoliko i vaš lekar bude tražio dodanu proveru i drugih tireoidnih hormona, kao i određenih antitela i tumor markera štitne žlezde. Dakle, ako je TSH visok to znači da je funkcija žlezde niska, dok ukoliko je TSH nizak onda je funkcija štitne žlezde visoka.

Zbog čega je bitan pregled štitne žlezde?

S obzirom na to da je potrebno hitno lečenje, pregled je takođe neophodan. Razlog za to je jer sama štitna žlezda ukoliko ne funkcioniše može da podigne nivo holesterola u krvi ali i da dovede do mnogobrojnih oboljenja. Neka od oboljenja koja su karakteristična (usled problema sa štitnom žlezdom) su moždani udar ili infarkt, a u određenim slučajevima može doći i do gubitka svesti pa i do pada telesne temperature koji može biti opasan po život pacijenta.