Pregled debelog creva

pregled debelog creva

Endoskopska procedura koja omogućava lekaru prikaz unutrašnjosti celokupnog debelog creva kao i završnog dela tankog creva naziva se kolonoskopija. Ona se izvodi kolonoskopom odnosno endoskopskim instrumentom koji je u obliku fleksibilne dugačke cevi sa video kamerom na vrhu.

Pregled debelog creva se radi kako bi se dijagnostifikovali upalni procesi sluznice debelog creva, eventualna proširenja odnosno tumor creva, ali se sve ovo može raditi i prilikom uklanjanja polipa odnosno u takozvane terapijske svrhe.

Da li je pregled debelog creva bolan?

U zavisnosti od položaja i izgleda debelog creva, strukture okolnih organa ali i prisustva patoloških procesa u trbušnoj duplji, pregled debelog creva može biti u određenim momentima i neprijatan ali i bolan. Naravno u velikoj meri koliko je pregled bolan utiče i na to koliki prag osetljivosti i tolerancije ima pacijent, a inače je samo uzimanje uzorka za analizu potpuno bezbolan. Kako bi sam pregled bio uspešan i dao kompletnu sliku, pacijent je potrebno da se dobro pripremi i pročisti crevo prema datom uputstvu.

Priprema za pregled debelog creva

Najbitnija je priprema u ovom procesu, jer s obzirom na to da je sam pregled neprijatan niko ne bi voleo da se on i ponovi.

Dakle, kako bi se kolonoskopija uspešno obavila bitno je da debelo crevo u potpunosti bude čisto, kako fekalije ne bi sakrile eventualne promene sluzokože. Upravo zbog ovoga i lekar koji vrši snimanje može da prekine ukoliko uoči da debelo crevo nije u potpunosti očišćeno.

Dijeta i upotreba lekova – je proverena i sigurna metoda kako bi se debelo crevo očistilo i pripremilo za snimanje.

Hrana koja sadrži semenke kao što je susam, grožđe, paradajz ili paprika je zabranjena za konzumiranje sedam dana pre zakazanog snimanja. Takođe, dva do tri dana pre zakazanog snimanja ne treba jesti ni čvrstu hranu i ne piti napitke koji su crvene boje.

Na sam dan pregleda potrebno je konzumirati samo bistru supicu od povrća (bez rezanaca), bistre voćne sokove (isključivo jabuka) kao i čajeve i vodu.

Od priprema poslednji korak jeste da pacijent pet sati pre zakazanog pregleda ne jede i ne pije ništa.

Takođe, lekar će pacijentu prepisati i prašak koji je potrebno popiti na sam dan pregleda, a s obzirom na to da je neophodno da na dan kada se obavlja pregled debelog creva budete blizu toaleta – dobro isplanirajte svoje obaveze.

Ukoliko uzimate terapiju za srce ili povišen krvni pritisak – nikako ne preskačite, već slobodno uzmite prepisanu u toku same pripreme odnosno na dan snimanja.

Pacijenti koji boluju od dijabetesa na dan pripreme i na dan samog pregleda ne uzimaju terapiju, dok oni koji su na insulinskoj terapiji trebalo bi češće da kontrolišu šećer u krvi na dan pripreme, dok na dan samog pregleda obavezno da ponesu i lagani obrok.

Češća provera tokom pripreme bitna je i kod onih pacijenata koji imaju probleme sa povišenim krvnim pritiskom, a lekove kao što su Aspirin, Brufen, Diklofen kao i suplementi gvožđa ne treba uzimati dve nedelje pre zakazanog pregleda debelog creva.

Slobodo možete na sam dan intervencije da ponesete lagani obrok kao i vodu.

Kako se radi pregled debelog creva?

Na samom početku pregleda, pacijent je potrebno da zauzme levi bočni položaj i udobno da se smesti na samom krevetu. S obzirom na to da se aparat uvodi kroz čmar kako bi se sagledala sluznica, u crevo se ubacuje vazduh da bi se i crevo proširilo.

Upravo zbog toga se tokom pregleda mogu javiti i grčevi, ali i nadutost, a njegovo trajanje je od 20 do 45 minuta.

Ukoliko tokom pregleda lekar uoči određene promene, one će biti upotrebom bioopterskim kleštima uzeta kako bi se poslala na histopatološku analizu.

Sama biopsija je bezbolna, a sa druge strane pruža informacije o nastalim promenama u crevu i omogućava adekvatno lečenje.

Da li je bezbedna kolonoskopija?

Ovo je veoma precizna metoda pregleda debelog creva i zaista mali je procenat slučajeva da se neka promena ne zapazi. Međutim, to je upravo iz razloga ukoliko se pacijent nije dobro očistio ili ukoliko ima specifičnu odnosno složenu strukturu i izgled creva.

Sam pregled debelog creva je uglavnom bezbedan za pacijenta, ali ipak može doći i do nekih sitnih povreda. Naime, u retkim situacijama moguće su komplikacije kao što je povreda zida creva, jače krvarenje ili zapaljenje trbušne maramice ili ulazak bakterija iz creva u cirkulaciju sa pojavom sepse.

Zbog toga je jako bitno da sam pregled debelog creva izvodi stručan i obučen tim koji ima adekvatnu opremu.

Jako je bitno da ukoliko tokom snimanja dođe do neke komplikacije, da se pacijent odmah zbrine i uputi odnosno zadrži na bolničko lečenje. Ukoliko nastanu određene komplikacije koje zahtevaju hirušku intervenciju (kao što je proboj creva ili obilna krvarenja) bolničko lečenje je obavezno.

Smrtni ishod tokom pregleda debelih creva su izuzetno retki i vezani su uglavnom za neko ranije teže oboljenje pacijenta. Zbog toga je jako bitno da pacijent upozna lekara sa svom istorijom bolesti,a naročito ukoliko ima povišen nivo šećera, neku bolest srca, pluća, krvi ili drugih važnih organa.

Jako je bitno da, ukoliko želite bezbolan pregled, sve vreme slušate medicinsko osoblje i sarađujete.

Nakon što se pregled završi, oporavak je uglavnom veoma brz uz povremeni osećaj blagih grčeva u trbuhu, nadutosti ili određene nelagodnosti u predelu čmara. Ređe se pojave i male količine krvi tokom brisanja.

Međutim, ukoliko se pojavi obilno krvarenje kasnije kod kuće ili jaki bolovi odnosno visoka temperatura – potrebno je da se pacijent odmah vrati lekaru.

Ukoliko je pacijent radio ovaj pregled u anesteziji moguće je da će osećati blagu nestabilnost, ošamućenost odnosno pospanost te njih nakon samog pregleda posmatra anesteziolog i uvek se puštaju kući uz pratnju još jedne osobe. Osobe koje su primile anesteziju tok dana trebalo bi da izbegavaju upravljanje motornim vozilima ali i da ne obavljaju poslove koji mogu dovesti do povređivanja.

Tokom samog pregleda kao i prilikom pripreme za pregled debelog creva najbitnije je da slušate savete lekare. Koliko je bitna priprema za sam pregled (kako bi se sve promene mogle uočiti) tako je bitno i da slušate sve instrukcije na sam dan pregleda. Pregled je neprijatan, u određenim situacijama čak i bolan (naravno u skladu sa pragom vaše tolerancije i pragom bola), ali je jako bitno da sarađujete kako bi on bio i uspešan.