Polipektomija u lokalnoj anesteziji

polipektomija u lokalnoj anesteziji

Ovo je mala hiruška intervencija koja za cilj ima odstranjivanje polipa u celosti. Ukoliko se on nalazi u grliću, odstranjuje se takozvanim uvrtanjem peteljke pa se kasnije radi kiretaža kanala grlića.

Ukoliko je polip pronađen u šupljini materice, on se odstranjuje eksplorativnom kiretažom ili histeroskopijom. Obavezno se nakon doga dobijeni materijal šalje na PH, odnosno na patološki pregled.

Sama intervencija na grliću se može raditi u lokalnoj anesteziji, ili bez anestezije; dok se samo odstranjivanje polipa iz šupljine radi isključivo u analgosedaciji ili lokalnoj anesteziji.

Nema bojazni po zdravlje pacijentkinje, a nakon same intervencije jedino je moguća pojava oskudnijeg krvarenja kao i slabijih bolova.

Šta su polipi?

Polipi su izrasline koje se javljaju na sluzokoži unutrašnjih organa, ali se mogu videti i na koži pa i na ušima i u nosu… Dobra vest je ta što je u najvećem broju slučajeva, polip sa ginekološke strane – benigna izraslina koja ne daje nikakve simptome dodatne niti ozbiljno narušava zdravlje.

Pacijentkinja može posumnjati na postojanje polipa ukoliko se pojavi pojačan sekret sa sukrvicom jer se upravo na polipima uglavnom javljaju upalne promene. Takođe na postojanje polipa mogu ukazivati i krvarenje tokom seksualnog odnosa ili u toku ginekološkog pregleda; kao i na pojavu sukrvice pre i posle menstruacije.

Polipi, sami po sebi, uglavnom ne daju nikakve simptome a u najvećem broju slučajeva se njihovo postojanje otkrije tek prilikom ginekološkog pregleda.

Na ženskim reproduktivnih organima, polipi se uglavnom javljaju na materici. Na grliću izlaze cervikalni polipi, dok su u materičnoj šupljini takozvani endometrijalni polipi. Prvi tipovi se uglavnom otkrivaju pod spekulumom na ginekološkom pregledu, dok se drugi tip uglavnom otkrije prilikom ultrazvučnog pregleda materice.

Polipi mogu biti izduženi ili okrugli, ali i različitih veličina i to od samo nekoliko milimetara pa do veličine oraha.

Zašto se javljaju polipi?

Oni nastaju kao posledica zadebljanja sluzokože cervikalnog kanala ili materične šupljine i to uglavnom usled raznih hroničnih upala, povišenog nivoa estrogane pa i promena na krvnim sudovima.

Oni su dobroćudni tumori nepoznate etiologije, a uglavnom se povezuju sa hroničnim upalnim procesima. Delimo ih na cervikalne i korporalne, o čemu smo pisali u prethodnom pasusu.

Kada se javiti lekaru?

Važno je da žena prati svoje telo, te ukoliko primeti neke od simptoma koji ukazuju na polipe da poseti svog ginekologa koji jedino tako može potvrditi njihovo postojanje.

Neki od simptoma koji ukazuju na pojavu polipa u grliću jesu: oskudna krvarenja, pojačan ili krvav sekret; dok na primer tokom trudnoće polip može dovesti do slabljenja grlića materice pa i prevremenog porođaja ili spontanog pobačaja.

Kod pacijentkinja koje imaju probleme sa polipima dolazi i do pojave bolova i povišene telesne temperature jer nastaje sekundarna infekcija i ulceracija polipa.

Kako postaviti dijagnozu?

Svakako će lekar na samom početku uzeti anamnezu, ali i uraditi potreban ginekološki pregled. Takođe, preporučuje se i ultrazvučni pregled, PAPA, vaginalni kao i cervikalni bris – koji nam mogu ukazati na postojanje određene infekcije. Najzad konačna dijagnoza se postavlja patohistološkim pregledom.

Polipektomija u lokalnoj anesteziji – kako se radi?

Polipektomija se može vršiti i bez anestezije, ali i sa lokalnom anestezijom odnosno kod većine polipa kod kojih je potrebno dodatno intervenisati kiretažom u takozvanoj intravenskoj anesteziji odnosno analgeziji. Ukoliko se sama metoda radi bez anestezije onda se u vaginu uvodi spekulum i prikazuje grlić, nakon čega se vizuelizuje polip koji se hvata instrumentom i nežnim pokretima uvrće sve do onog trenutka kada se on odvaja od određenog mesta.

U slučaju da se intervencija radi u lokalnoj anesteziji, postupak je sličan; s tim što se pre toga na nekoliko mesta da anestezija. U situaciji kada se radi i kiretaža grlića materice nakon polipektomije se u unutrašnjost samog grlića materice uvodi instrument kojim se uzima materijal.

Jedino što pacijentkinja može osetiti nakon ove intervencija jeste oskudno krvarenje kao i slabiji bolovi.

Kako se pripremiti za intervenciju?

U zavisnosti od toga gde se polip nalazi, postupak odstranjivanja zavisi od njegove lokalizacije, pa i samim tim razlikuju se post i preoperativni postupci. U zaista retkim situacijama polip može biti malignog karaktera, a uglavnom se on sreće u manje od 1% slučajeva – te su uglavnom oni benigni koji se lako odstranjuju.

Dakle, uklanjanje polipa se naziva polipektomija i ona predstavlja malu hirušku intervenciju prilikom koje se polipi odstranjuju i to u celosti. Lekar će, u zavisnosti od toga gde se sam polip nalazi koristiti drugačiji pristup, pa se tako kod uklanjanja polipa iz materične šupljine radi uz pomoć eksplorativne kiretaže u lokalnoj anesteziji, kako bi se uzorak kasnije poslao na histopatološki pregled.

U situaciji da se polip uklanja iz grlića onda se radi takozvano uvrtanje zupčastim kleštima, a potom se sama kiretaža kanala radi u lokalnoj anesteziji.

Tačan uzrok nastanka polipa nije poznat, a oni su uglavnom benigne izrasline i otkrivaju se slučajno prilikom preventivnih ginekoloških pregleda. Sama njihova struktura i veličina varira od žene do žene, dok oni koji se pojave u samoj materici su uglavnom i veći.

Komplikacije nakon polipektomije

Medicinska praksa pokazuje da u najvećem broju slučajeva nema bojazni za komplikacije kod pacijentkinja, a one se nakon intervencije osećaju potpuno dobro. U pojedinim situacijama se može javiti obilnije krvarenje, manji bol, nadimanje ili blagi grčevi. Zaista retko se javlja krvarenje, i to je uglavnom ono neposredno nakon uklanjanja polipa – pa se ono uspešno rešava tokom same intervencije. U retkim situacijama dolazi do povrede zida, pojave povišene temperature ili neke infekcije koja zahteva dodatnu hirušku intervenciju.

Kada se radi polipektomija?

U situaciji kada postoji polip koji je potrebno da se ukloni, ali i da se isti pošalje na HP pregled potrebno je uraditi intervenciju koju lekari nazivaju polipektomija. Ona se može realizovati u anesteziji ili bez nje, nije opasna i pacijentkinja može funkcionisati sasvim normalno.

Jako kratko traje intervencija, radi se sa anestezijom ili bez nje, a neke od indikacija jesu obilna krvarenja. Intervencija će se izvoditi u lokalnoj anesteziji kako bi se kasnije dobijeni materijal obavezno poslao na HP pregled. Nekoliko minuta je potrebno lekaru za kompletan proces, a pacijentkinja će nakon same intervencija ostati još neko vreme u ordinaciji. S obzirom na to da se radi u lokalnoj anesteziji potrebno je imati krvnu sliku, kao i sveže analize krvne slike i biohemije.