Kolposkopija

KOLPOSKOPIJA

Kolposkopija je pregled spoljašnjih genitalija, vagine i grlića materice pod uveličanjem od 10-60 puta. Na ovaj način se mnogo preciznije uočavaju promene i tekstura tkiva na genitalnim organima na osnovu čega donosimo odluku o daljem tretmanu.

Kolposkopija se izvodi pre bimanuelnog ginekološkog pregleda. Najpre se kolposkopski pregledaju spoljašnji genitalni organi, a zatim se aplikuje spekulum da bi se kolposkopski pregledali vagina i grlić materice. Premazivanjem grlića 3% sirćetnom kiselinom epitel grlića bubri, a promene na njemu postaju vidljivije. Po završenom pregledu grlića sirćetnom kiselinom, grlić se premazuje Lugolovim rastvorom (rastvor joda). Zdrave ćelije veziju jod pa i grlić dobija tamno braon boju dok ćelije displastičnog epitela, kao i maligne ćelije, ne sadrže glikogen i jod su negativne.

Kolposkopski pregled obavlja se nakon prestanka menstrualnog krvarenja ili sredinom ciklusa. Pregled nije bolan, traje oko 5-10 minuta i ne radi se pod anestezijom. Ukoliko postoje kolposkopski sumnjive promene uzima se komadić tkiva za analizu - biopsija i tada se može dati kratkotrajna lokalna anestezija.

Kolposkopski pregled uz uzimanje Papa brisa potrebno je raditi jednom godišnje, pod uslovom da je prethodna kontrola bila u granicama normale.


Prvi ovakav pregled treba uraditi najkasnije 3 godine posle prvog seksualnog odnosa, ali ne kasnije od 21. godine života.


Cilj kolposkopije:
- rana detekcija promena na grliću materice, koje vremenom mogu, ako se ne tretiraju  prerasti u karcinom grlića materice. 
- tačna procena mesta prekanceroznih promena i preciznog uzimanja biopsije. 
- mogućnost prepoznavanja promena povezanih sa HPV virusom (humani papiloma virus) koji se smatra najvažnijim faktorom za nastanak raka grlića materice.
- prepoznavanje već postojećeg karcinoma grlića materice u početnim ili uznapredovalim stadijumima.


Kolposkopske nalaze možemo kategorizati na:
- normalan kolposkopski nalaz: skvamozan epitel, cilindričan epitel (ektopija) i transformaciona zona 
- abnormalan kolposkopski nalaz: leukoplakija, mozaik, punktacija, AW polja, jod negativna polja, atipična vakularizacija 
- kolposkopski suspektan invazivni karcinom 
- različiti kolposkopski nalazi: upala, atrofija, ranice, kondilomi...

zakazivanje