Kardiološki pregled u kućnim uslovima

kardioloski pregled u kucnim u uslovima

Kada govorimo o bolesti srca i krvnih sudova, lako je primetiti statistiku da su ovo najčešće bolesti koje su prisutne u modernom svetu, ali su i glavni uzročnik smrti na svakom delu zemljine lopte.

Nije da vas plašimo na samom početku današnjeg bloga, ali je bitno znati da iako je ranije najugroženija grupa ljudi bila od 50 do 60 godine života, danas se ta starosna granica pomerila na ljude od 40. do 50. godine.

Mlađa populacija je naročito pogođena najrazličitijim bolestima srca, a kako bi se izbegla crna statistika i takozvana „iznenadna smrt“ potrebno je da se stanovništvo generalno edukuje u vezi sa ovim oboljenjima, kao i da redovno ide na kardiološke preglede.

Da li je opasan kardiološki pregled?

Lekar specijalista koji obalja kardiološke preglede je subspecijalista koji će na osnovnu trenutno saopštene anamneze, ali i kliničkog pregleda kao i laboratorijskih analiza postaviti tačnu dijagnozu eventualne bolesti pa i propisati terapiju.

Kardiolog će takođe na samom početku pacijentu snimiti srčani rad na višekanalnom takozvanom EKG aparatu, ali i pažljivo razgovarati sa pacijentom kako bi, eventualno, zahtevao dodatne analize.

Sam pregled nije bolan, nije potrebna neka posebna priprema, a pacijent će odmah nakon analize lekara moći da se vrati svojim redovnim dnevnim aktivnostima.

Ukoliko nemate vremena za posetu lekaru – ne odlažite sam pregled

U mnogim situacijama pacijenti jednostavno nemaju vremena, ili nisu u stanju da odu do najbližeg lekara kako bi obavili svoj pregled. Međutim, to ne znači da je potrebno zanemariti takvo stanje, redovne preglede specijaliste i praćenje rezultata. Zahvaljujući mobilnosti mnogih klinika, kardiološki pregled je moguće uraditi i u kućnim uslovima.

Ova usluga je namenjena pre svega teško pokretnim osobama ili pacijentima koji usled svog zdravstvenog stanja i terapije ne mogu da posete svog lekara.

Kome je potreban kardiološki pregled?

Na kardiološkom pregledu u kućnim uslovima lekar će analizirati sve kao da je u ordinaciji. Dakle, nejasan bol u grudima takozvano stezanje u grudima ili povišen krvni pritisak, infarkt srca ili angina pektoris, pa i popuštanje srčanog mišića. Takođe, kardiolog može utvrditi nepravilan rad srca, ali i ublažiti tegobe kao što su osećaj lupanja, preskakanja srca, osećaj gušenja, iznenadne varijacije krvnog pritiska pa i nejasni gubici svesti, vrtoglavice…

Kardiološki pregled u kućnim uslovima će obuhvatiti snimanje srčanog rada na EKG aparatu, pregled kardiologa uz jasan razgovor kako bi se postavila tačna dijagnoza kao i detaljan pregled stetoskopom.

U kućnim uslovima pacijenti takođe mogu dobiti tačno postavljanje dijagnoze, ali i mišljenje o eventualnim dodatnim ispitivanjima, kao i konkretnu terapiju za ublažavanje tegoba.

Kada je potrebno pozvati kardiologa?

Pregled kardiologa preporučuje se pacijentima koji imaju izražene tegobe sa kardiovaskularnim sistemom, ali i mladim ljudima koji se bave sportom – bez obzira da li se bave rekreativno ili u cilju takmičenja, pa i onima koji se izlažu fizičkim naporima.

Osnovne tegobe koje se uglavnom javljaju, a pacijenti se tada javljaju svom lekaru jesu tačno izražen bol u grudima, lupanje i preskakanje srca, stezanje i gušenje u grudima pa i povišen krvni pritisak. Pacijenti se, na samom početku, na prvom pregledu kardiologa uglavnom žale i na glavobolje, vrtoglavice, zamor kao i opštu slabost.

Kako funkcioniše kardiološki pregled u kućnim uslovima?

Ne morate brinuti da će vam biti uskraćena usluga i stručno mišljenje lekara. Njegova stručnost, posvećenost, znanje i iskustvo su vam na raspolaganju u toplini vašeg doma. Ova usluga je namenjena upravo onima koji zbog zdravstvenih ograničenja ili previše obaveza nemaju vremena da posete lekara u specijalizovanoj ustanovi.

Kompletna usluga podrazumeva pregled vaše kompletne medicinske dokumentacije, ali i stručan pregled od strane lekara specijaliste – kardiologa kao i sama mobilna dijagnostika.

U toku same kućne posete, stručni tim moći će da pacijentu uradi: EKG monitorning, kompletnu ultrazvučnu dijagnostiku, spirometriju, postavljanje i skidanje holtera EKG-a, merenje pritiska kao i uključivanje terapije u kućnim uslovima i eventualno uzimanje uzoraka (krvi i urina) za sve potrebne laboratorijske analize.

Što se tiče same pripreme za pregled kardiologa u kućnim uslovima nije potrebna, a tokom samog pregleda lekar neće ni koristiti neke od invazivnih instrumenata. Pregled je za pacijenta potpuno bezbolan, a uglavnom će lekar koristiti merač pritiska (tenziometar), stetoskop i EKG aparat.

Kućna preventiva je jako bitna!

Ukoliko je pacijentu primećena arterijska hipertenzija jako je bitno da on osim redovne terapije, promeni i loše navike u ishrani, izbegava slanu hranu kao i da ograniči unos alkohola i pre svega reguliše telesnu težinu.

Ukoliko je moguće potrebno je izdvojiti bar pola sata dnevno za pešačenje odnosno neku drugu fizičku aktivnost (u zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja, i uz konsultaciju sa izabranim lekarom).

U odnosu na životnu dob pacijenta, lekar će odrediti terapiju lekovima, i potrebno je da se pacijent pridržava prepisane medikamentske terapije u najvećoj mogućoj meri.

Kome je bitan ovakav pregled?

Pre svega ovaj tip kardiološkog pregleda je jako bitan u prevenciji i proceni rizika od srčanog i moždanog udara. Prvi je korak upravo pregled kardiologa kako bi znao da li je potrebno dodatno reagovari, vršiti dodatne analize. Ukoliko je pacijent u rizičnoj kategoriji, ukoliko je već imao oboljenja sa srcem u porodici ili jednostavno sve simptome koji trenutno ukazuju na kardiološke probleme – bitno je javiti se lekaru.

U uslovima kada pacijent može da poseti lekara, bilo zbog zdravstvnog stanja (slabe mobilnosti, terapije i sl.) ili jednostavno zbog manjka vremena – mobilnost jedne zdravstvene ustanove je jako bitna.

Na taj način pacijentu će biti omogućeno da dobije detaljan kardiološki pregled, kao i snimanje EKG-a i ultrazvučno kolordopler snimanje srca.

Upravo na osnovu prvog susreta lekara sa pacijentom, uzimanjem detaljne anamneze i na osnovu trenutnih rezultata kardiolog će odlučiti o daljim koracima. U mnogim slučajevima lekar će pacijentu već dati predlog za dalju terapiju, ili predložiti određena dodatna ispitivanja.

Ni jedna osoba ni po koju cenu ne sme dozvoliti da loše životne navike, neodgovornost ili nedostatak vremena naruše trenutno zdravlje. Ukoliko se i na prvu osete neki od simptoma kardiovaskularnih oboljenja kao što su lupanje ili preskakanje srca, bol iza grudne kosti, osećaj nedostatak vazduha i teško disanje, pa i bol ili slabost u potkolenicama pri hodu pa i kašalj, gubitak svesti takođe – potrebno je obratiti se kardiologu za pregled.