Kardiologija


dr Miloje Marjanović internista kardiolog
i dr Rakica Cvijetan internista kardiolog

Intermed Plus poliklinka Vam nudi najbolje stručnjake iz oblasti kardiologije, nutriciologije i psihološkog savetovanja kako biste postigli najviši nivo kardiovaskularnog zdravlja.

Dijagnostika i lečenje srčanih obolenja:

Dijagnostika:

Održavanje dobrog kardiovaskularnog zdravlja je važnoza sve pacijente. Bolest srca je i dalje najčešći uzrok smrtiširom sveta. Podsticanje dobrog kardiovaskularnog zdravlja nije samo u službi sprečavanja bolesti srca. Aktivnosti koje su povezane sapoboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja imaju takođe i mnogo drugihkorisnih efekata. Vežbanje će popraviti zdravlje kardiovaskularnog sistema(snižava krvni pritisak, podiže vrednosti dobrog holesterola - HDL), apored toga sprečava i nastanak osteoporoze, poboljšava tolerancijuglukoze i dovodi do gubitka telesne težine. Ljudi koji unapređuju iodržavaju stanje svoje kondicije žive duže. Izbegavanje gojaznostitakođe pomaže, ali ne postoje dokazi da sam gubitak telesne težinedovodi do produženja života. Međutim, rizik od nastanka dijabetesa će seznačajno smanjiti ukoliko se postigne gubitak prekomerne telesnetežine. Poznato je da dijabetes značajno narušava kardiovaskularno zdravlje pa samim tim skraćuje i životni vek.

Pušenje je glavni faktor rizika na kojimožemo uticati, a koji značajno povećava rizik od kardiovaskularnogmortaliteta. Prestanak pušenja dovodi do smanjenja štete dokoje je pušenje dovelo. Drugi faktor rizika na koji možemo uticati sumasnoće u krvi i povišen krvni pritisak. Faktori rizika na koje nemožemo uticati su pol i genetsko nasleđe. Primena preventivnih mera irazvijanje zdravih navika poput zdrave ishrane rano u životu značajnosmanjuje rizik od kardiovaskularnog mortaliteta.

zakazivanje