Karcinom prostate

karcinom prostate

Bolest koju u svakom pogledu treba prepoznati na vreme, s obzirom na to da se „podmuklo“ širi, a može biti veoma opasna po zdravlje obolelog. Karcinom prostate jedno je od najčešćih malignih oboljenja muškaraca, a nalazi se na prvom ili drugom mesto po učestalosti u odnosu na sva maligna oboljenja koja medicinska struka prepoznaje.

Šta je prostata?

Mišićno – žlezdani organ koji se nalazi na dnu male karlice, a okružen je početnim delom mokraćnog kanala kod muškaraca jeste prostata. Ima osnovnu funkciju da luči semenu tečnost, a koliko je podložan oboljenju govori činjenica da je karcinom prostate prvi odnosno drugi po učestalosti karcinoma kod muške populacije. U Srbiji se, prema medicinskim podacima, svake godine otkrije oko 1250 novih slučajeva karcinoma prostate.

Bolest se, nažalost, kasno otkriva i to tek kada se pojave simptomi kao što su metastaza na kostima ili neke druge udaljenije metastaze.

Karcinom prostate se uglavnom javlja u obliku kancera epitela koji potiče iz tkiva žlezda, a s obzirom na to da on sporo raste uglavnom je neopažen sve do kasnog stadijuma bolesti.

Karcinom prostate ne daje nikakve simptome – budite oprezni

Iz ovog razloga su najbitniji preventivni urološki pregledi prostate, a lekari su saglasni da svaki muškarac treba da ide na redovnu kontrolu prostate.

Pravi uzročnik karcinoma prostate još uvek nije poznat, a procenti ukazuju da je u 10% slučajeva nasledni faktor bitan, a uglavnom oboljevaju muškarci oko 50. godine života. Upravo je sa starošću muškarca i rizik od oboljevanja u povećanoj meri.

Kako prepoznati karcinom prostate?

S obzirom na to da je ovo jedna jako podmukla bolest, i simptomi nisu jasni – te je teško uočiti na samom početku.

Međutim, ukoliko pacijent oseti smetnje prilikom mokrenja, krv u mokraći, učestalo mokrenje, nemogućnost zadržavanja mokraće, krv u spermi, lažni nagon za mokrenjem kao i bol u maloj karlici – jako je bitno da se muškarac odmah javi lekaru na kontrolni pregled prostate.

Lekar specijalista će bolest otkriti uz pomoć laboratorijskih analiza krvi i mokraće, tumor markerom PSA, digiterorektalnim pregledom prostate kod urologa, biopsijom i citoskopijom.

Takozvani „rizični faktori” za nastanak karcinoma prostate jesu starost, gojaznost i prevelika upotreba crvenog mesa i životinjske masti.

Medicina, još uvek, ne prepoznaje specifične simptome koji mogu ukazati na postojanje sumnje o karcinomu prostate, a bolest se uglavnom otkriva prilikom rutinskih pregleda kod urologa. Takođe, bolest se može otkriti i prilikom digitorektalnog pregleda ili PSA testa koji se može raditi zbog nekog drugog oboljenja kao što je urinarna infekcija ili benigna hiperplazija prostate.

Zaista je potrebno biti na oprezu ukoliko se muškarac nalazi u rizičnoj kategoriji za oboljevanje, jer pacijent koji ima karcinom prostate ne mora da znači da ima i tegobe prilikom mokrenja – simptoma koji se uglavnom vezuje za karcinom.

Međutim, ukoliko su simptomi kao što su učestalo mokrenje, noćno mokrenje, slab mlaz sa prekidima, nemogućnost izmokravanja urina, krvav urin, bolovi razne jačine kao i smanjenje telesne težine – u kontinuitetu prisutni, potrebno je odmah se javiti lekaru.

Koji su uzroci i faktori rizika za karcinom prostate?

Pre svega godine, jer pacijenti nakon 50. godine života imaju povećani rizik od nastanka raka prostate. Takođe i genetika ima važnu ulogu jer mutacije gena nasleđene od oca ili majke mogu biti jedan od uzročnika za nastanak karcinoma prostate.

Pušenje, kao i hormonski disbalans odnosno visok nivo testosterona takođe može biti jedan od faktora rizika za nastanak karcinoma prostate, kao i sama ishrana odnosno korišćenje crvenog mesa i mlečnih proizvoda koji u velikoj meri povećavaju rizik.

Kako se leči karcinom prostate?

Tačnu metodu lečenja će vam odrediti lekar specijalista, a ona može zahtevati operaciju, laparoskopsku ili klasičnu radikalnu prostatektomiju. Takođe, jedan od vidova lečenja jeste i hormonska terapija, hemoterapija, zračenje kao i bisfosfonati.

Samu odluku o lečenju će odrediti lekar na osnovu proširenosti raka u trenutku otkrivanja, a ako se bolest nije proširila na druge organe – prvi izbor lečenja jeste operacija. Prilikom lečenja karcinoma prostate potrebna su vam mišljenja lekara specijalista – urologa, onkologa i radioterapeuta.

Šta nakon operacije prostate?

Ukoliko se za lečenje karcinoma prostate vaš lekar odluči za operaciju, potrebno je obratiti pažnju na potpuni oporavak koji je moguć ukoliko se pacijent javi na samom početku razvoja bolesti. Pacijent će nakon izvršene operacije u zdravstvenoj ustanovi provesti od četiri do sedam dana, a prvih nekoliko dana pacijent mora da koristi urinarni katetar sve dok se ne stvore svi uslovi da samostalno mokri.

Vraćanjem svim aktivnostima pacijent koji se leči od karcinoma prostate može očekivati u roku od mesec do mesec i po dana.

Kako izabrati pravo lečenje za karcinom prostate?

Pre svega jako je bitno odabrati pravu zdravstvenu ustanovu koja ima stručnjake iz ove oblasti. S obzirom na to da je za potpuno lečenje karcinoma prostate jako bitna brzina – da se što pre reaguje i prilikom otkrivanja ali i prilikom lečenja potrebno je izabrati ambulantu u kojoj nema čekanja za pacijente. Poželjno je i da se sva potrebna dijagnostika obavi u jednom danu, kako pacijent za koga se sumnja da ima karcinom prostate, ne izgubi mesece i mesece na zakazane termine za određene dijagnostičke preglede.

Ukoliko je opcija za lečenje karcinoma prostate – operacija, bitno je obratiti pažnju da sam zahvat obavi vrhunski tim specijalista hirurgije koji mogu svoje znanje i iskustvo da iskoriste za uspešno izlečenje i brz oporavak nakon operacionog zahvata.

Rak prostate – prevencija

Ukoliko spadate u neku od nabrojanih rizičnih kategorija i želite da se zaštite od nastanka raka prostate, potrebno je da koristite neke od preventivnih mera.

Savet za vas je da se opredelite za ishranu koja je bogata voćem i povrćem, a izbegavate masnu hranu. Dakle, izaberite hranu koja je zdrava a ne onu koja je puna suplemenata. Iako ni jedno istraživanje nije dokazalo da suplementi igraju važnu ulogu prilikom nastajanja karcinoma prostate, istraživanja su sa druge strane pokazala da hrana bogata vitaminima i mineralima održava zdravo telo muškarca.

Koliko god da nemate vremena, savet za vas je da vežbate redovno jer fizička aktivnost će u velikoj meri poboljšati opšte zdravlje i raspoloženje, a postoje čak i dokazi da muškarci koji vežbaju imaju veće šanse da ostanu zdravi i ne obole od karcinoma prostate.

Ne zaboravite na preventivne preglede kod urologa, jer su upravo oni najbitniji ukoliko želite da svoje zdravlje održite.