Karcinom pluća

karcinom pluca

Kao i mnoge druge maligne bolesti, ukoliko pacijenti na vreme sa svojim lekarom dijagnostikuju rak pluća, ovo oboljenje može da se prevede u hroničnu bolest. Takođe, u određenim slučajevima karcinom pluća može da se leči novim lekovima kao i imunološkim terapijama saglasni su pulmolozi.

Karcinom bronha odnosno rak pluća jedan je od najčestijih malignih tumora, a u čak 90% slučajeva javlja se kod aktivnih pušača. To su podaci Svetske zdravstvene organizacije, ali je potvrđena i teza da se na mnoga onkološka oboljenja – pa i na ovo može delovati preventivno, kako biste sprečili karcinom pluća.

Svakako ogroman je značaj preventivnih pregleda, prestanak pušenja (kada je reč o svakom pojedincu), ali i raznim drugim metodama koje mogu da utiču na to da se bolest ne pojavi niti razvije i eventualno uspešno leči.

Štetne navike – glavni uzročnik karcinoma pluća

Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije, rak pluća je dijagnostifikovan kod čak 1,8 miliona ljudi u svetu dok je od ove bolesti preminulo njih 1,6 miliona. Zaista brojke variraju iz dana u dan i od zemlje do zemlje, a sve to u zavisnosti od činjenice koliko je stanovništvo zavisno od pušenja.

Kada govorimo o našoj zemlji, Srbija je u vrhu zemalja po broju obolelih, a glavni krivac za to jeste sve rasprostranjeniji porok – pušenje. Na primer, Vojvodina sa populacijom od oko 2 miliona stanovnika, na mesečnom nivu registruje čak 150 novih pacijenata sa karcinomom pluća.

Međutim, ovi podaci variraju iz dana u dana odnosno kroz vreme, a sve je u jakoj koleraciji sa pušenjem industrijskih cigareta. Upravo se ova loša navika smatra najvećim rizikom za razvoj raka pluća, ali se sa druge strane upozorenje odnosi i na takozvane pasivne pušače – jer je poslednjih par godina upravo sve više registrovanih slučajeva pacijenata koji nikada nisu pušili ali su godinama bili izloženi duvanskom dimu.

Karcinom pluća simptomi

Zloćudni tumor, karcinom pluća, nastaje uglavnom usled promena ćelija sluznice bronha (glavnog disajnog puta) te možete naići i na podatak da se karcinom pluća naziva karcinom bronha.

Ovo je oboljenje koje se ne može preneti sa čoveka na čoveka, ali su podaci zastrašujući jer govore da je ovo jedan od najčešćih uzročnika smrti od raka i kod muškaraca i kod žena.

Prema najnovijim podacima IZJZ „Dr Milan Jovanović – Batut“ u Srbiji svake godine oboli oko 6000, a premine oko 4600 ljudi.

Neki od najčešćih simptoma kod pacijenata su: uporan kašalj odnosno promena karaktera hroničnog kašlja, ali i iskašljavanje sukrvičavog odnosno krvavog ispljuvaka.

Takođe primetan je i bol u grudima koji se oseća prilikom kašljanja odnosno dubokog disanja, a pacijenti se na samom početku razvitka karcinoma pluća žale i na otežano disanje.

Jedan od vidljivijih simptoma jeste i upala pluća koja ne prolazi čak ni posle terapije, odnosno upala pluća koja se konstantno ponavlja na jednom te istom mestu.

Od simptoma prilikom razvitka karcinoma pluća javlja se i gubitak apetita kao i telesne težine.

Ukoliko pacijent primeti sve ove simptome jako je bitno da se odmah javi lekaru koji će uz pomoć dijagnostike utvrditi da li ima razloga za brigu.

Dijagnostika karcinoma pluća je jako bitna

Dijagnostika karcinoma pluća se radi na osnovu laboratorijske analize krvi, tumor markera, rendgenom pluća, citološkim pregledom sputama, bronhoskopijom, iglenom biopsijom pluća, skenerom grudnog koša, magnetnom rezonancom kostiju ili spirometrijom.

Svakako jako je bitno na vreme se javiti lekaru, kako ne bi došlo do nesrećnih slučajeva, a ukoliko se karcinom pluća otkrije na vreme i počne se sa adekvatnom terapijom moguće je i čak izlečenje.

Kako biste otkrili rak pluća i dobili adekvatnu terapiju potrebni su vam stručnjaci iz oblasti medicine, a lekari koji su vam potrebni su: onkolog, pulmolog, grudni hirurg i radioterapeut.

Lečenje karcinoma pluća može da obuhvata operaciju, hemioterapiju, biološku terapiju ili zračenje (odnosno radioterapiju).

Zbog čega je karcinom pluča toliko smrtonosan?

Glavni razlog leži u činjenici da se rak pluća otkriva tek u kasnom, uznapredovalom stadijumu bolesti. A u tim situacijama su i mogućnosti lečenja ograničene, dok je sama prognoza bolesti zaista loša.

Upravo se rak pluća i otkriva sasvim slučajno i to na rutinskom rendgenskom snimku pluća odnosno skeneru predela grudnog koša. Simptome uglavnom pacijente i ne osete na najbolji mogući način pa se i ne javljaju lekaru, te je jako bitno na vreme ići na preventivne preglede.

Naročito ukoliko su pacijenti izloženi glavnom faktoru rizika – duvanski dim. Preventivni pregledi igraju jako bitnu ulogu kako ova bolest ne bi nastala odnosno izlečila se na vreme.

Simptomi koji se ukazuju pacijentima su uglavnom oni koji jasno pokazuju da je bolest uznapredovala. Tu pre svega mislimo na uporni kašalj, promenu karaktera hroničnog kašlja, ali i bola u grudima prilikom kašljanja ili dubokog disanja. Takođe pojavljuje se iskašljavanje sukrvičavog ili krvavog ispljuvka, a primetne su i upale pluća uvek na istom mestu pa i gubitak apetita i telesne težine.

Koji tipovi karcinoma pluća postoje?

Upravo prema tipu ćelija, karcinom pluća se deli na sitnoćelijski karcinom pluća (SCLC) i nesitnoćelijski karcinom (NSCLC).

Skoro pa 80% registrovanog karcinoma pluća čini upravo nesitnoćelijski karcinom, a u tu grupu lekari ubrajaju adenokarcinom, planocelularni karcinom i krupnoćelijski karcinom pluća.

Onih 20% registrovanih slučajeva je prepoznato kao sitnoćelijski karcinom pluća, a jako je bitno da vam odredi o kom tipu karcinoma pluća pacijent boluje jer se svaki od njih leči na različiti način.

Karcinom pluća je rasprostranjen – obratite pažnju

Pre svega za svoje zdravlje treba da se zabrinu pušači, ali i svi oni koji su izložen pasivnom pušenju fabričkih cigareta.

Međutim, ukoliko ste u poslednje vreme sve češće bolesni, ili patite od prehlade, gripa pa i bronhitisa – razlog može biti svakako slab imunitet ali i rak pluća, te dobro osmotrite svoje telo. Simptomi mogu u mnogim situacijama da zavaraju jer su slični gripu, prehladi pa i nekoj infekciji, a jedino je razlika u njihovom trajanju.

Ukoliko su svi ovi navedeni simptomi prisutni duže vreme, pod obavezno je da se javite lekaru.

Upravo kada se ćelije raka rašire po tkivu pluća, naš organizam dobija simptome koji su slični prehladi ili gripu. Međutim, rak će učiniti da osoba bude preosetljiva na bolesti i infekcije, a oslabljen je i imuni sistem pa telo ne može da se izbori sa svim mikroorganizmima.