Karcinom jajnika

karcinom jajnika

Oboljenje kod žena, rak jajnika, iako nije najčešće spada u najsmrtonosnija ginekološka oboljenja. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu od karcinoma jajnika godišnje oboli oko 250.000 žena, dok čak 150.000 njih nažalost izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Statistika u Srbiji, takođe nije povoljna, jer kazuje da u našoj zemlji najmanje dve žene dnevno obole od karcinoma jajnika, dok na godišnjem nivou premine skoro 500 žena.

S obzirom na to da bolest nema neke specifične simptome, jako je teško prepoznati na vreme, ali neki od najčešćih jesu nadutost stomaka, bolovi u krstima kao i otežano mokrenje – koji mogu da upozore svaku ženu da se jave na preventivni pregled. Savet je svakako da ukoliko ovi simptomi traju nekoliko nedelja, da se žena što pre javi svom lekaru kako bi se proverilo eventualno postojanje bolesti koja je možda uznapredovala.

Kada se javlja karcinom jajnika?

Karcinom ovarijuma odnosno rak jajnika jeste tumor koji je uglavnom lokalizovan na tkivu jajnika, i uglavnom se javlja kod žena nakon 35. godine života.

On uglavnom nastaje kao posledica više udruženih faktora rizika, a medicinska literatura prepoznaje tri osnovne grupe uzroka raka jajnika: endokrini, genetski i faktori iz spoljašnjeg okruženja.

Karcinomi jajnika mogu biti benigni (dobroćudni), maligni (zloćudni) kao i tumori prolazne forme. Oni se razlikuju na osnovu svog genetskog porekla, a uglavnom se za sve tipove koristi naziv karcinom jajnika i to je tačno ukoliko kod žene postoji histološka potvrda.

Na samom početku otkrivanja oboljenja teško je da se odvoje maligne od benignih promena, a upravo njihovo razlikovanje je suštinski bitno za dalje izlečenje pacijentkinje. Jako je bitno da žena izabere pravu zdravstvenu ustanovu kao i lekara specijalistu koji će na osnovu ispravne dijagnoze utvrditi tretman, dalju terapiju kao i budući način života obolele.

Koji tipovi karcinoma jajnika postoje?

Prepoznaju se tri kategorije raka jajnika i to: maligni epitelni tumori, maligni tumori germinativnog epitela i maligni tumori gonadalne strome. Prema stepenu uznapredovanja karcinoma ovarijuma on se deli na četiri stadijuma.

Prilikom dijagnostike ovog oboljenja jako je bitno rano otkrivanje jer u tom slučaju sam proces lečenja ima veći stepen uspešnosti.

Simptomi karcinoma jajnika

Još uvek ne postoje precizni, tačni kriterijumi koji će blagovremeno ukazati na pojavu karcinoma jajnika te se pre svega svakoj ženi preporučuju redovni ginekološki pregledi. Upravo će učestale kontrole kao i rutinski kontrolni pregledi u velikoj meri dovesti lekara do eventualnog otkrića oboljenja, a preporuka je da se oni ne izbegavaju jer kada je bolest u uznapredovalnoj fazi – teža je i faza lečenja i prognoze za izlečenje su lošije.

U zavisnosti od vrste tumora kao i njegove proširenosti, razni su i simptomi koje pacijentkinje mogu osećati.

Takozvani simptomi perioda A su oni koji ukazuju na postojanje tumorske mase u maloj karlici, a iskazuju se kroz osećaj punoće, učestalog mokrenja, otežane stolice koja je praćena bolovima u krstima. Ovakvi tumori mogu da se otkriju od strane izabranog ginekologa kao sporedni nalaz.

Za naredni, period B, karakteristično je da tumori napuštaju malu karlicu ali i zahvataju abdomen te su simptomi drugačiji od prethodne faze. Karakteristični su: nadimanje, gorušica, krvarenje iz materice, loš san, pojava tečnosti u trbuhu koja je praćena osećajem konstantne nadutosti, ali i konstantni bolovi kao i osećaj pritiska na dnu karlice.

Naredni period ove bolesti je period C koji već označava uznapredovalu bolest. Ovde se kao simptomi iskazuju: gubitak apetita, povećanje obima, izmena izgleda lica, otežano disanje i dnevno funkcionisanje, kašalj, teško disanje, slabljenje kilaže, otežan rad srca pa i pojava šara na stomaku.

Da rezimiramo, neki od najčešćih simptoma koji jednostavno moraju biti crveni alarm svakoj ženi da poseti ginekologa, su: povraćanje, gađenje, zatvor, mučnina, konstantan tup bol u trbuhu, otežano mokrenje, povraćanje, gubitak apetita i težine, otežano disanje, maljavost, pojava akni, izostanak menstruacije ali i neredovne menstruacije.

Ukoliko imate neke od ovih simptoma ne mora da znači i da imate karcinom jajnika, ali je svakako sve ovo signal da se javite svom lekaru na jedan redovni ginekološki pregled.

Dijagnoza raka jajnika

Po svojoj lokaciji jajnik pripada maloj karlici i smešten je u jajničkoj jami koja je okružena drugim organima. Oboljenje jajnika može ali i ne mora biti propraćena oboljenjima drugih organa kao što su oboljenja materice, jajovoda, bešike, tankog ili debelog creva.

Kada postoje svi faktori i simptomi za nastanak karcinoma jajnika prvo se polazi od pretpostavke da se radi o malignom oboljenju, a sama pretpostavka se definitivno potvrđuje (nju potvrđuje isključivo lekar) na osnovu dodatnih analiza.

Na samom početku je bitan ginekološki pregled koji može biti udružen i sa pregledom male karlice kroz vaginu i anus. Ukoliko ovakav pregled nije moguće uraditi usled prisustva tečnosti u trbuhu, poželjno je (prempa savetima lekara) uraditi evakuaciju ascitesa i nakon toga preuzeti sadržaj poslati na citološki pregled.

Na osnovu rezultata ide i dalja dijagnostika koja može biti transvaginalni ili transabdominalni ultrazvuk, rektalni ultrazvuk takođe ali i ecentualni CT kao i magnetna rezonanca.

Sve potrebne preglede će vam na osnovu prvog javljanja lekaru, prepisati ginekolog i zbog toga je jako bitno da na prvom pregledu ukažete na sve simptome i eventualne faktore rizika.

Oboljenje kao što je karicnom jajnika se uglavnom razvija iz spoljašnjeg dela jajnika takozvanog epitela, ali postoje i slučajevi kada se razvija iz drugih delova jajnika i tada je u pitanju ne – epitelni karcinom.

Ko je ugrožen od karcinoma jajnika?

Lekarska praksa pokazuje da povećani rizik imaju žene koje nisu rađale ili su sa druge strane rodile prvo dete u kasnijim godinama. Takođe u rizičnoj kategoriji su i žene koje su ušle u menopauzu ili one koje su imale problem sa inferilitetom.

Aktivnost kao što je pušenje u velikoj meri povećava rizik za određene grupe karcinoma jajnika (takozvani mucinozni karcinom).

Sa druge strane upotreba pilula za kontracepciju, podvezivanje ili odstranjivanje jajovoda, porođaj, dojenje, rana menopauza smanjuju rizik od nastanka karcinoma jajnika.

S obzirom na to da su simptomi krajnje nespecifični, često se karcinom jajnika otkrije tek u kasnijoj fazi; a neki od najčešćih su: pritisak u stomaku, osećaj nadutosti, bolovi, osećaj zasićenosti i slabosti kao i poremećeno mokrenje i redovnost stolice.

Karcinom jajnika će jedino otkriti lekar i to uz pomoć kliničkih, laboratorijskih i ultrazvučnih pregleda te je potrebno posvetiti dovoljno pažnje da se izabere prava medicinska ustanova. On se leči hiruški, citostaticima ili zračenjem, a u cilju preporuke ženama starijim od 50 godina preporučuje se preventivno odstranjivanje jajnika po završenom rađanju.