Ultrazvuk abdomena (stomaka): kako se izvodi, priprema i cena

ultrazvuk abdomena stomaka

Priprema za ultrazvuk abdomena (stomaka)

Ultrazvuk abdomena je najbolje raditi u prepodnevnim satima pre jela.

Crnu kafu takođe treba izbeći.

Potrebno je u potpunosti isprazniti creva od sadržaja.

Pacijenti koji nemaju opstipaciju treba da obave veliku nuždu pre pregleda, a oni koji pate od zatvora veče pre pregleda treba da uzmu neki laksans (na primer Dulcolax 2-4 dražeje) koji će izazvati adekvatno pražnjenje creva.

Za pregled male karlice i kod muškaraca i kod žena potrebno je napuniti mokraćnu bešiku iz razloga što se samo na rastegnutom zidu mokraćne bešike mogu sa sigurnošću procenjivati eventualne promene.

Kod posmatranja organa u maloj karlici tečnost u bešici služi kao idealan medij koji propušta ultrazvučne talase koji bez smetnji prodiru do ciljnih organa (prostate, jajnika i sl.).

Najkasnije jedan sat pre pregleda potrebno je popiti najmanje litar negazirane tečnosti (voda, čaj).

Samo na taj način u vreme zakazanog pregleda pacijent će imati adekvatno ispunjenu mokraćnu bešiku (osećaće potrebu za mokrenjem) što je osnovna pretpostavka za kvalitetan pregled.

Kako se izvodi ultrazvuk abdomena (stomaka)?

Pregled ultrazvukom treba izvoditi u prostoriji prijatne temparature obzirom da pacijent treba da skine odeću do pojasa.

Na golu kožu se nanese gel koji pravi dobar kontakt između ultrazvučne sonde i kože pacijenta što omogućuje dobar prolaz ultrazvučnih talasa kroz tkivo.

Bez nanošenja gela vazduh reflektuje ultrazvučne talase i pregled ne bi bio kvalitetan.

Obično se pregled počinje u položaju kad pacijent leži na leđima.

U položaju pacijanta na leđima posmatra se pankreas, trbušna aorta i organi male karlice (bešika, prostata i semene kesice kod muškaraca, a kod žena materica i jajnici).

U položaju pacijenta na levom boku posmatra se jetra, žučna kesica i žučni kanali, desni bubreg i nadbubrežna žlezda.

Radi bolje prezentacije posmatranih organa često se pacijent zamoli da duboko udahne vazduh i da zadrži dah.

U položaju pacijenta na desnom boku posmatra se slezina, levi bubreg i nadbubrežna žlezda.

Kada se radi ultrazvuk abdomena (stomaka)?

Ultrazvučni pregled stomaka, zbog svoje efikasnosti i neškodljivosti, ima veliku dijagnostičku vrednost kod većine simptoma iz gastrointestinalnog trakta.

Bol u stomaku je najčešći simptom koji pacijenta dovodi na pregled.

Već nakon detaljnog razgovora sa pacijentom o tegobama, lekar sa priličnom preciznošću može pretpostaviti u čemu je problem i u toku pregleda se fokusira na određenu regiju.

Na primer: bol ispod desnog rebranog luka koja se širi u desnu lopaticu je karakteristična za bolesti žučne kesice i ultrazvukom obično nalazimo kamenje u žučnoj kesici, zapalenje, a ponekad i tumore žučne kesice.

Sličan bol može da se jevi i kod:

  • akutnog hepatitisa (upale jetre)
  • tumora jetre
  • gnojnih upala
  • hematoma nakon traume
  • ili velikih cisti jetre.

Bol u sredini stomaka koji se širi u leđa, ako uz to ima i prateće simptome poput povraćanja i poremećenog opšteg stanje, pobuđuje sumnju na akutni ili hronični pankreatitis.

Bol u slabinskom delu sa širenjem prema preponi upućuje na bubrežnu koliku najčešće izazvanu kamenom.

Bol u stomaku sa širenjem u donji deo leđa uz prisutnu pulsirajuću oteklinu u stomaku pobuđuje veliku sumnju na rupturu aneurizme trbušne aorte.

Pojava krvi u mokraći je uvek alarmantan simptom i zahteva brz pregled urotrakta (bubrega, mokraćne bešike i prostate).

Ultrazvuk je nezamenjiva dijagnostička metoda kod tegoba sa mokrenjem, kao što je učestalo, otežano i noćno mokrenje.

Otok stomaka može biti posledica prisustva tečnosti u stomaku iz različitih razloga, tumora trbušnih organa, aneurizme trbušne aorte i ultrazvučnim pregledom ćemo sa lakoćom definisati problem.

Da li se ultrazvukom pregledaju želudac i creva?

Ultrazvukom se ne pregledaju želudac i creva.

Pomenuti organi sadrže gasove koji reflektuju ultrazvučne talase i na taj način onemogućavaju jasan prikaz želudca i creva.

Ipak, u nekim slučajevima vide se promene na zidu želudca i creva kao na primer oteklina zida ili tumorske promene-pogotovo ako su dosegle određenu veličinu.

Ponekad se jasno vide i upalne promene slepog creva.

Međutim ovaj način dijagnostikovanja je nepouzdan i nije u rutinskoj praksi.

Cena ultrazvuka abdomena (stomaka)

Cena ultrazvučnog pregleda stomaka kod nas u poliklinici Intermed PLUS iznosi 4.900,00 din. Kako biste zakazali termin možete nas kontaktirati putem telefona +38162514127 ili jednostavno popuniti kontakt formu koja se nalazi ispod teksta.