Šta je ultrazvuk stomaka?

Ultrazvuk stomaka priprema

Ultrazvuk stomaka je najbolje raditi u prepodnevnim satima pre jela.

Crnu kafu takođe treba izbeći.

Potrebno je u potpunosti isprazniti creva od sadržaja.

Pacijenti koji nemaju opstipaciju treba da obave veliku nuždu pre pregleda, a oni koji pate od zatvora veče pre pregleda treba da uzmu neki laksans (na primer Dulcolax 2-4 dražeje) koji će izazvati adekvatno pražnjenje creva.

Za pregled male karlice i kod muškaraca i kod žena potrebno je napuniti mokraćnu bešiku iz razloga što se samo na rastegnutom zidu mokraćne bešike mogu sa sigurnošću procenjivati eventualne promene.

Kod posmatranja organa u maloj karlici tečnost u bešici služi kao idealan medij koji propušta ultrazvučne talase koji bez smetnji prodiru do ciljnih organa (prostate, jajnika i sl.).

Najkasnije jedan sat pre pregleda potrebno je popiti najmanje litar negazirane tečnosti (voda, čaj).

Samo na taj način u vreme zakazanog pregleda pacijent će imati adekvatno ispunjenu mokraćnu bešiku (osećaće potrebu za mokrenjem) što je osnovna pretpostavka za kvalitetan pregled.

Ultrazvuk stomaka izvodjenje

Pregled ultrazvukom treba izvoditi u prostoriji prijatne temparature obzirom da pacijent treba da skine odeću do pojasa.

Na golu kožu se nanese gel koji pravi dobar kontakt između ultrazvučne sonde i kože pacijenta što omogućuje dobar prolaz ultrazvučnih talasa kroz tkivo.

Bez nanošenja gela vazduh reflektuje ultrazvučne talase i pregled ne bi bio kvalitetan.

Obično se pregled počinje u položaju kad pacijent leži na leđima.

U položaju pacijanta na leđima posmatra se pankreas, trbušna aorta i organi male karlice (bešika, prostata i semene kesice kod muškaraca, a kod žena materica i jajnici).

U položaju pacijenta na levom boku posmatra se jetra, žučna kesica i žučni kanali, desni bubreg i nadbubrežna žlezda.

Radi bolje prezentacije posmatranih organa često se pacijent zamoli da duboko udahne vazduh i da zadrži dah.

U položaju pacijenta na desnom boku posmatra se slezina, levi bubreg i nadbubrežna žlezda.

Kada se radi ultrazvuk stomaka?

Ultrazvučni pregled stomaka, zbog svoje efikasnosti i neškodljivosti, ima veliku dijagnostičku vrednost kod većine simptoma iz gastrointestinalnog trakta.

Bol u stomaku je najčešći simptom koji pacijenta dovodi na pregled.

Već nakon detaljnog razgovora sa pacijentom o tegobama, lekar sa priličnom preciznošću može pretpostaviti u čemu je problem i u toku pregleda se fokusira na određenu regiju.

Na primer: bol ispod desnog rebranog luka koja se širi u desnu lopaticu je karakteristična za bolesti žučne kesice i ultrazvukom obično nalazimo kamenje u žučnoj kesici, zapalenje, a ponekad i tumore žučne kesice.

Sličan bol može da se jevi i kod:

  • akutnog hepatitisa (upale jetre)
  • tumora jetre
  • gnojnih upala
  • hematoma nakon traume
  • ili velikih cisti jetre.

Bol u sredini stomaka koji se širi u leđa, ako uz to ima i prateće simptome poput povraćanja i poremećenog opšteg stanje, pobuđuje sumnju na akutni ili hronični pankreatitis.

Bol u slabinskom delu sa širenjem prema preponi upućuje na bubrežnu koliku najčešće izazvanu kamenom.

Bol u stomaku sa širenjem u donji deo leđa uz prisutnu pulsirajuću oteklinu u stomaku pobuđuje veliku sumnju na rupturu aneurizme trbušne aorte.

Pojava krvi u mokraći je uvek alarmantan simptom i zahteva brz pregled urotrakta (bubrega, mokraćne bešike i prostate).

Ultrazvuk je nezamenjiva dijagnostička metoda kod tegoba sa mokrenjem, kao što je učestalo, otežano i noćno mokrenje.

Otok stomaka može biti posledica prisustva tečnosti u stomaku iz različitih razloga, tumora trbušnih organa, aneurizme trbušne aorte i ultrazvučnim pregledom ćemo sa lakoćom definisati problem.

Da li se ultrazvukom pregledaju želudac i creva?

Ultrazvukom se ne pregledaju želudac i creva.

Pomenuti organi sadrže gasove koji reflektuju ultrazvučne talase i na taj način onemogućavaju jasan prikaz želudca i creva.

Ipak, u nekim slučajevima vide se promene na zidu želudca i creva kao na primer oteklina zida ili tumorske promene-pogotovo ako su dosegle određenu veličinu.

Ponekad se jasno vide i upalne promene slepog creva.

Međutim ovaj način dijagnostikovanja je nepouzdan i nije u rutinskoj praksi.