Ultrazvuk dojke: kako se izvodi, ko ga obavlja i koja je cena?

ultrazvuk dojke

Ultrazvuk dojke priprema

Ultrazvučni pregled dojki ne zahteva nikakvu posebnu pripremu.

Ko obavlja ultrazvuk dojke?

Ultrazvuk dojke obično obavljaju obučeni zdravstveni radnici, kao što su radiolozi ili ultrazvučni tehnolozi. Ovi profesionalci imaju stručnost u rukovanju ultrazvučnom opremom i tumačenju slika proizvedenih tokom procedure.

Radiolozi su lekari koji su specijalizovani za dijagnostikovanje i tumačenje medicinskih slika, uključujući ultrazvuk. Oni blisko sarađuju sa drugim zdravstvenim radnicima da analiziraju ultrazvučne slike i daju tačne dijagnoze.

Ultrazvučni tehnolozi, poznati i kao sonografi, su vešti profesionalci obučeni za obavljanje ultrazvučnih pregleda. Oni su odgovorni za rukovanje ultrazvučnom opremom i snimanje slika dojke pomoću zvučnih talasa.

Kako se izvodi ultrazvuk dojke?

Ultrazvučni pregled se izvodi tako što pacijentkinja skine odeću.

Na golu kožu se nanese ultrazvučni gel koji obezbeđuje dobar kontakt između sonde i tela.

Pregled se radi linearnom ultrazvučnom sondom visoke frekvence, od 9-15 MHz, koja obezbeđuje visoku rezoluciju slike za površne organe.

Lekar pažljivo pregleda sve regione dojke posmatrajući žlezdano tkivo i kanale.

Pregled obavezno uključuje i potpazušne jame gde se posmatraju regionalne limfne žlezde.

Najčešća patologija dojke je tzv. fibrocistična displazija žlezdanog tkiva kad dolazi do vezivne degeneracije tkiva sa stvaranjem čističnih promena što je u većini slučajeva benigno stanje.

Pregled dojki mora biti pažljivo odrađen od strane iskusanog doktora da bi se sa sigurnošću diferencirale benigne od eventualno malignih promena.

Najznačanije bolesti dojke su svakako tumori i njihovo rano otkrivanje je imperativ.

Ultrazvučni pregled je idealna metoda za skreening dojke iz raloga što je dostupan, neškodljiv i relativno jeftin.

Ultrazvuk međutim nije ’’zlatni standard’’ za dijagnostiku tumora dojke i zbog toga se svaka imalo sumnjiva promena mora uputiti na mamografiju koja je dijagnoistički ’’zlatni standard’’ za tumore dojke.

Kada se radi ultrazvuk dojke?

Svaka žena, bez obzira na dob, treba jednom godišnje da uradi preventivni ultrazvučni pregled dojki.

Ukoliko se samopregledom dojki ili potpazušnih jama napipa oteklina, tvrdina ili čvor pregled treba uraditi hitno.

Kada treba obaviti prvi ultrazvuk dojke?

Prvi pregled dojki ultrazvukom se radi u kasnoj adolescenciji kada se uspostavi redovni menstrualni ciklus i kada se završi rast i razvoj.

Razlika između mamografije i ultrazvuka dojke

Ultrazvuk dojke i mamografija su dva najčešće korišćena testa snimanja za procenu abnormalnosti u tkivu dojke kao što su kvržice i kalcifikacije koje bi mogle biti povezane sa rakom. Iako služe istoj svrsi, postoje razlike između njih u pogledu načina na koji rade i njihove specifične primene. Evo nekoliko ključnih razlika između ultrazvuka dojke i mamografije:

  • Metoda snimanja: Mamografija koristi rendgenske zrake za proizvodnju slika dojke, dok ultrazvuk koristi zvučne talase visoke frekvencije. Mamografija stvara dvodimenzionalnu sliku tkiva dojke, dok ultrazvuk stvara trodimenzionalnu sliku.
  • Svrha: Mamografija se koristi za skrining raka dojke kod žena koje nemaju simptome. Takođe se može koristiti za procenu abnormalnosti pronađenih na pregledu dojke ili ultrazvuku. Ultrazvuk se često koristi za dalju procenu sumnjive kvržice ili oblasti koja se vidi na mamografiji, ili kod žena sa gustim tkivom dojke što može učiniti mamografijom manje efikasnom u otkrivanju raka.
  • Procedura: Mamografija zahteva kompresiju dojke između dve ploče, što može biti neprijatno ili čak bolno kod nekih žena. Ultrazvuk, nasuprot tome, uključuje nanošenje gela na kožu i korišćenje malog ručnog uređaja za snimanje slika dojke bez kompresije tkiva.
  • Tačnost: I mamografija i ultrazvuk imaju prednosti i ograničenja u otkrivanju raka ili drugih abnormalnosti. Mamografija je generalno efikasnija u otkrivanju malih kalcifikacija ili tumora u ranoj fazi, dok je ultrazvuk bolji u razlikovanju čvrstih i tečnosti ispunjenih grudvica i može pomoći u identifikaciji benignih cista. Kombinacija mamografije i ultrazvuka može se koristiti u slučajevima kada su oba potrebna za potpunu procenu tkiva dojke.

Sve u svemu, mamografija i ultrazvuk mogu da se dopunjuju i često se koriste zajedno da bi se dobila potpuna slika tkiva dojke. Izbor testa koji će se koristiti, ili da li će se koristiti oba, zavisi od faktora kao što su starost pacijenta, gustina grudi, porodična istorija raka dojke i specifični nalazi na pregledu dojke ili testu snimanja.

Cena ultrazvuka dojki

Cena ultrazvučnog pregleda dojki kod nas u poliklinici Intermed PLUS iznosi 4.900,00 din. Kako biste zakazali termin možete nas kontaktirati putem telefona +38162514127 ili jednostavno popuniti kontakt formu koja se nalazi ispod teksta.