Reumatologija

reumatologija

Prof. dr sci med Petrović Radmila, internista reumatolog

Reumatologija je subspecijalistička grana interne medicine koja se bavi dijagnozom i terapijom reumatskih oboljenja.

Specijalista reumatologije uglavnom rešava probleme vezane za zglobove, meka tkiva, autoimunske bolesti, vaskulitise i nasledne poremećaje vezivnog tkiva.

Mnoga od ovih oboljenja su uzrokovana poremećajima imunskog sistema te prema tome reumatologija u najvećoj meri predstavlja proučavanje imuniteta.

Neka od najčešćih oboljenja u reumatologiji su: reumatoidni artritis, sistemski lupus eritematodes, sistemska skleroza, dermatomiozitis, Sjogrenov sindrom, razne vrste vaskulitisa poput poliarteritis nodosa, kao i oboljenja koja se mogu javiti udruženo sa ovim oboljenjima.

Reuma simptomi

Simptomi reumatskih oboljenja uključuju jutarnju ukočenost (>30min), oticanje, crvenilo i povećanje temperature u predelu zahvaćenog zgloba, gubitak funkcije zgloba.

Može biti zahvaćen jedan ili više zglobova istovremeno.

Pored manifestacija na zglobovima ova oboljenja se manifestuju i raznim promenama (osipima) po koži koji se posebno javljaju kao preosetljivost prilikom izlaganja suncu (fotosenzitivnost), očnim simptomima poput suvoće i crvenila oka.

Takođe, mogu biti prisutni i suvoća usta, ulceracije (ranice) u ustima i genitalnim organima, Raynoud-ov fenomen, čvorići po koži, proliv itd.

Ova oboljenja mogu imati blag tok, međutim češći je slučaj da ukoliko se ne leče pravovremeno i adekvatno dovode do krajnjeg oštećenja raznih organskih sistema.

Intermed Plus poliklinika Vam nudi sve vrste laboratorijskih analiza i drugih dijagnostičkih postupaka koje je potrebno uraditi da bi se postavila prava dijagnoza nekog reumatskog oboljenja.

Pored dijagnostike Intermed Plus poliklinika u svom lekarskom timu ima jednog od najboljih stručnjaka iz oblasti reumatologije na ovim prostorima te Vam može pomoći da se što lakše izborite sa ovim problemom.