Kolonoskopija

Šta je kolonoskopija?

Kolonoskopija je dijagnostička metoda kojom se pouzdano i na relativno jednostavan način otkriva većina bolesti debelog creva.

Dragocena je tim pre ukoliko se uradi pravovremeno, jer se većina bolesti debelog creva razvijaju neprimetno i podmuklo, simptome daju tek u odmakloj fazi razvoja kada je lečenje komplikovanije, a prognoza neizvesnija.

Pre svega se misli na maligne tumore koji su u početku većinom benigni i u formi polipa i kao takvi jednostavno i bezbedno rešivi.

Kolonoskopija je praktično jedini način da se polipi u ranoj fazi i otkriju, te se u razvijenim zemljama radi kao skrining svim osobama starijim od 40 godina jednom u 5 godina.

Kolonoskopski pregled se izvodi optičkim fleksibilnim instrumentom koji se zove kolonoskop.

Ako se radi pregled celog debelog creva onda je to kompletna kolonoskopija, a ako se pak radi samo deo, a obično je to završni deo debelog creva, taj pregled se zove rektosigmoidoskopija.

Kolonoskopija priprema

Za kvalitetnu kolonoskopiju neobično je važna dobra priprema ispitanika koja se sprovodi dva dana pre samog pregleda.

Pregled je relativno neprijatan i u današnje vreme se sve ćešće izvodi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji i to na zahtev pacijenta.

Priprema za kolonoskopiju:

Priprema počinje dva dana pre zakazanog pregleda.

1. DAN pripreme za kolonoskopiju

  • uzimati samo bistre supe, bistri sok od jabuke, čajeve, vodu.

2. DAN pripreme za kolonoskopiju

  • u 8h popiti 1 kesicu fortransa rastvorenog u 1L vode – popiti u toku pola sata
  • u 10h popiti 1 kesicu fortransa rastvorenog u 1L vode – popiti u toku pola sata
  • u 14h popiti 1 kesicu fortransa rastvorenog u 1L vode – popiti u toku pola sata
  • u 17h popiti 1 kesicu fortransa rastvorenog u 1L vode – popiti u toku pola sata! Na dan intervencije ne jesti ništa! Popiti pola litra zaslađenog čaja 1h pre pregleda.