Gastroskopija

Gastroskopija – Endoskopski pregled gornjeg digestivnog trakta

Gastroskopija je sigurna, brza i pouzdana dijagnostička metoda pri kojoj se pregleda gornji deo sistema za varenje.

Predstavlja optički pregled unutrašnjosti jednjaka (ezofagus), želuca (gaster) i dvanestopalačnog creva(duodenum).

Istovremeno se vrši i test na želučanu bakteriju Helicobacter pylori.

Ovaj pregled se vrši posebnim instrumentom koji se zove gastroskop (endoskop).

Gastroskop je tanka savitljiva cev, promera 7,5-10,5 mm, na čijem se vrhu nalazi mala videokamera, izvor hladnog svetla i poseban deo za posmatranje.

Gastroskopija predstavlja veoma pouzdanu dijagnostičku metodu jer se kratkom dijagnostičkom intervencijom direktno gleda unutrašnjost organa.

Posmatra se sluzokoža i drugi važni delovi organa, te se traže eventualne promene u vidu erozija, čireva, polipa, tumora, suženja, mesta krvarenja.

Ovim pregledom se ustanovljava da li postoji želučana kila (hiatus hernia).

Ako je potrebno malom četkicom i štipaljkom se može uzeti uzorak za analizu tkiva i za analizu na prisustvo mikoroorganizama (Helicobacter pylori).

Pregled traje 2-5 minuta.

Pregled se na zahtev pacijenta može raditi u opštoj anesteziji.

Kada se preporučuje gastroskopija?

Gastroskopija se preporučuje kada postoji:

 • otežano gutanje
 • nadutost, gorušica, podrigivanje, bol i napetost u stomaku
 • sumnja na čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, gastritis
 • sumnja na malignitet
 • sumnja da postoji želučana kila (hiatus hernia ventriculi)
 • potreba za uzimanjem isečaka tkiva za histopatološki pregled
 • sumnja da postoji infekcija bakterijom Helicobacter pylori
 • krvarenja iz gornjih delova gastrointestinalnog sistema
 • nejasni bolovi u stomaku

Gastroskopija se ne sme raditi kad postoji (apsolutne kontraindikacije):

 • akutni infarkt srca
 • stanje šoka
 • aneurizma (proširenje) aorte
 • embolija pluća

Gastroskopija priprema

Osam sati pre gastroskopije ne sme se jesti.

Lekovi koji ometaju prikaz površine sluzokože probavnih organa, kao što su antacidi, moraju se prestati uzimati.

Ako se planira uzimanje uzorka biopsijom najmanje 5 dana pre treba prestati uzimati lekove protiv bolova i nesteroidne protivzapaljenske lekove.

Kada gastroskopija ne sme da se obavlja?

Gastroskopija se ne sme izvoditi u određenim situacijama ili uslovima. Važno je da zdravstveni radnici procene svakog pacijenta pojedinačno i uzmu u obzir njegove specifične okolnosti. Iako se kontraindikacije mogu razlikovati, evo nekoliko uobičajenih primera gde gastroskopija možda nije prikladna:

Teško krvarenje: Gastroskopija se može odložiti ili se mogu razmotriti alternativne dijagnostičke metode ako pacijent ima ozbiljno aktivno krvarenje. U takvim slučajevima mogu biti potrebne hitne intervencije ili stabilizacija stanja pacijenta pre izvođenja zahvata.

Rizik od perforacije: Pacijenti koji imaju visok rizik od perforacije, kao što su oni sa sumnjom ili poznatom perforacijom creva, možda nisu odgovarajući kandidati za gastroskopiju.

Nestabilno zdravstveno stanje: Ako je pacijent u nestabilnom zdravstvenom stanju, kao što je značajno oštećenje disanja, teška kardiovaskularna bolest ili nekontrolisani poremećaji krvarenja, gastroskopija se može odložiti dok se njegovo stanje ne stabilizuje.

Neadekvatna saradnja sa pacijentima: Pacijenti koji nisu u stanju da sarađuju ili tolerišu proceduru, kao što su oni sa teškim mentalnim ili neurološkim oštećenjima, možda neće moći da se podvrgnu gastroskopiji efikasno i bezbedno.

Važno je napomenuti da kontraindikacije za gastroskopiju mogu varirati u zavisnosti od specifičnih okolnosti i diskrecije lekara. Zbog toga je od ključne važnosti da se pojedinci konsultuju sa svojim lekarom u vezi sa njihovim specifičnim zdravstvenim stanjem i prikladnošću za proceduru.

Oporavak nakon endoskopije

Nakon endoskopije, obično će od vas biti zatraženo da mirno sedite ili ležite dok sedativ počne da nestaje. Trajanje vašeg boravka u ambulanti može varirati, ali obično je oko sat vremena. Tokom ovog perioda, zdravstveni tim će pratiti vaše vitalne znake i osigurati da ste stabilni pre nego što budete otpušteni kući.

Nakon povratka kući, normalno je da osetite blagu nelagodnost ili neželjene efekte, koji mogu uključivati nadimanje, gasove, bol u grlu ili dugotrajan ukus anestezije koja se koristi tokom procedure. Ovi simptomi obično nestaju u roku od dan ili dva. Takođe vam se može savetovati da izbegavate da pijete alkohol, vozite ili donosite važne odluke do kraja dana, jer sedativ može privremeno da poremeti vašu koordinaciju i rasuđivanje.

Neophodno je da se pridržavate svih posebnih uputstava koje vam je dao vaš lekar za nesmetan oporavak. Ako osetite teške ili uporne simptome, kao što su pogoršanje bola, jako krvarenje, groznica ili otežano gutanje, odmah se obratite svom lekaru.

Komplikacije endoskopije

Endoskopija se generalno smatra bezbednom procedurom, ali kao i svaka medicinska intervencija, ona nosi neke potencijalne rizike i komplikacije. Evo nekih uobičajenih komplikacija koje se mogu pojaviti nakon endoskopije:

Krvarenje: U retkim slučajevima, endoskopija koja uključuje uzimanje biopsije ili lečenje problema sa digestivnim sistemom može izazvati krvarenje. Ovaj rizik je veći kada se uzorci tkiva uklone radi testiranja.

Infekcija: Iako je rizik nizak, postoji mogućnost razvoja infekcije nakon endoskopije. Ubacivanje endoskopa u telo može da unese bakterije, posebno u gastrointestinalni trakt.

Perforacija: Perforacija u gastrointestinalnom traktu, je retka, ali potencijalno ozbiljna komplikacija endoskopije. Može zahtevati hiruršku intervenciju za popravku i može dovesti do infekcije ili krvarenja.

Važno je napomenuti da su ove komplikacije generalno retke, a koristi od endoskopije obično prevazilaze rizike. Zdravstveni tim preduzima mere predostrožnosti kako bi smanjio verovatnoću komplikacija i pažljivo prati pacijente tokom i nakon procedure.

Ako ste zakazani za endoskopiju, vaš lekar će razgovarati o specifičnim rizicima i potencijalnim komplikacijama u vezi sa vašom situacijom i na taj način pružiti personalizovane informacije i odgovoriti na sve vaše nedoumice.