Uklanjanje polipa

Polip odnosno duguljasta izraslina jeste dobroćudni tumor sa tankom peteljkom. On može nastati na nekoliko mesta unutar samog polnog organa kod žena. Sam polip tela materice jeste ograničeno žarište bujanja unutrašnjeg sloja materice, a često je uzrok krvarenja u vreme, tokom i nakon menopauze.

Polip je, dakle, potpuno benigna tumorska formacija, koja može da usled svog prisustva načini ozbiljne simptome kao i poremećaje kod reproduktivne funkcije.

Podaci nam pokazuju da u oko 0,5% slučajeva postoje maligne ćelije kod polipa i upravo iz tog razloga je potreban poseban oprez zbog moguće maligne alteracije.

Statistika pokazuje da oko četvrtina žena ima polipe materice, tj. Polip u materice koji je benigna izraslina u unutrašnjem sloju materice. Iako većina žena pati od velikog krvarenja iz materice, činjenice pokazuju da su polipi materice često bez određenih simptoma koji ukazuju na njihovo postojanje.

Kako nastaje polip?

Kao što verovatno, i sami možete da zaključite, ne postoji ni jedan određeni tačno utvrđeni faktor rizika koji je kriv za nastajanje polipa. Međutim postoje pretpostavke da je na njihovo staranje odgovoran veliki uticaj cirkulišućih hormona i to posebno estrogena.

Od faktora nastanka polipa navode se i gojaznost, visok krvnih pritisak ali i korišćenje oralnih kontraceptivnih sredstava. Endometrijalni polipi najčešće se javljaju, prema statistici, kod žena starijih od četrdeset godina, a svaka četvrta žena koja ima poremećaj menstrualnog krvarenja ima u svojoj medicinskoj dijagnozi i endometrijalnih polip.

Da li je estrogen kriv za polipe?

Stručnjaci danas, na osnovu brojnih istraživanja, tvrde da je višak estrogena glavni uzročnik nastanka polipa na materici, jer se oni gotovo pa nikada ne javljaju pre prve menstruacije kod žena. A to je upravo trenutak kada organizam ne luči mnogo estrogena.

S druge strane i višak kilograma kao i gojaznost dovode u velikoj meri do lučenja više estrogena nego što je potrebno i normalno za organizam – a upravo i ova stavka utiče na stvaranje i razvoj polipa.

Takođe, na osnovu brojnih medicinskih istraživanja, došlo se i do zaključka da razni lekovi koji se prepisuju za nivelisanje nivoa estrogena u organizmu – u velikoj meri utiču na stvaranje polipa na materici.

Kada pogledamo povezanost estrogena i materice videćemo da upravo ovaj ženski polni hormon dovodi do poliferacije endomentrijalnog tkiva pa i razvoja polipa. Ne treba naravno zaboraviti niti zanemariti izlaganju estogena koji takođe može dovesti do rasta polipa.

Da li godine utiču na stvaranje polipa?

I na ovo pitanje teško je odgovoriti bez statistike koja kaže da je najveći rizik od nastanka polipa upravo s godinama, pa se tako ovi problemi javljaju kod žena koje su u prelaznom periodu između reproduktivnog doba i menopauze, odnosno onih između 40 i 50 godina života.

Glavni razlog za ovu činjenicu jeste taj što se u ovom dobu stvara velika fluktuacija nivoa hormona.

Hronična upala i polipi?

Upala obično dovodi pacijenta do crvenila i otoka, a kada kažemo upala bitno je da znamo da je ovo imunološki odgovor našeg organizma na nekog „napadača“ iz spoljnog sveta odnosno na nešto što imuni sistem karakteriše kao napad.
Telo se na taj način bori sa infekcijom i pokušava samo da se izleči, ali sa druge strane dugoročna upala može dovesti do oštećenja samih tkiva u našem organizmu.

S tim u vezi smatra se da nekontrolisana upala zida materice može i te kako dovesti do polipa.

Kada govorimo o merama opreza svakako treba pomenuti i visok krvni pritisak koji se takođe smatra faktorom rizika za polipe. Međutim, neka naučna istraživanja još uvek nisu potvrdila da između ove dve pojave direktno postoji koleracija.

Šta je ginekološka polipektomija?

Ovo je mala hirurška intervencija koja podrazumeva da lekar odstrani polip u celosti. Ukoliko se on nalazi u grliću, metoda odstranjivanja jeste pomoću uvrtanja peteljke a potom i uz kiretažu grlića materice.

Sa druge strane ukoliko je polip indikovan u šupljinu materice, on se odstranjuje eksplorativnom kiretažom odnosno histeroskopijom. Nakon toga dobijeni materijal se obavezno šalje na patološki pregled.

Sama intervencija na grliću materice može se uraditi u lokalnoj anesteziji odnosno bez anestezije, dok se sa druge strane uklanjanje polipa iz šupljine radi u lokalnoj anesteziji.

Kod pacijenata koji su imali ovaj zahtev moguće je nakon toga da se pojavi oskudnije krvarenje i slabiji bolovi.

Kako lekar vrši dijagnozu polipa?

S obzirom na to da nema jasnih simptoma koji ukazuju na prisustvo odnosno stvaranje polipa, verovatno se i pitate kako će lekar biti siguran.

Najpre je potrebno uraditi ginekološki pregled, pa i ultrazvučni pregled. Pacijentkinjama se savetuje i PAPA, vaginalni kao i cervikalni bris koji će upravo ginekologu ukazati na postojanje određene infekcije.

Na kraju, kako bi lekar bio siguran u postojanje polipa potrebno je da zatraži patološki pregled, a ono što će ugledati jeste da li je polip duguljast ili okrugao.

Sama boja polipa varira od blede do tamno crvene, a njegova površina može biti glatka ili režnjovita.

Što se tiče veličine on je od zrna graška do pasulja, mada postoje i slučajevi kada je ona veća.

Ovi polipi se uglavnom kod pacijentkinja javljaju ukoliko su prošle ili trenutno prolaze kroz menopauzu, ali sve je više i slučajeva kada se oni javljaju kod mlađih žena.

Simptomi nisu nešto specijalno izraženi, i uglavnom je to učestalo menstrualno krvarenje, nepredvidljivost menstruacije, pa i samo različito trajanje i obimno krvarenje. Takođe, još neki od simptoma jestu i krvarenje između ciklusa, izuzetno obimna menstrualna krvarenja, neplodnost kao i vaginalno krvarenje nakon menopauze.

Da li je opasna operacija polipa?

Nije – odmah na početku da vam kažemo. Sama operacija polipa se izvodi histeroskopskom metodom ukoliko je polip u matičnoj duplji, odnosno takozvanim „presecanjem“ polipa određenim hiruškim instrumentima – ukoliko je on na grliću materice.

Uglavnom se kod pacijentkinja operacija polipa radi sa lokalnom anestezijom, mada na zahtev moguće je dati i opštu anesteziju.

Neposredno nakon operacije, pacijentkinja ima mogućnost da se vrati svojim redovnim dnevnim aktivnostima s obzirom na to da se otpušta vrlo brzo nakon same intervencije.

Kada govorimo o odstranjivanju polipa u materičnoj šupljini, najbolje je to raditi takozvanom metodom histeroskopije – odnosno vizuelnom kontrolom kamerama kako bi se ciljano on udaljio bez dodatnog povređivanja.

U ovom slučaju materijal će se slati na dodatni histološki pregled, a intervencija je totalno bezbolna.