Folikulometrija

folikulometrija

Procedura koja podrazumeva obavljanje serije ultrazvučni pregleda sa ciljem rasta folikula u jajniku jeste folikulometrija. Ona se radi od 9. do 20. dana menstrualnog ciklusa, naravno ukoliko ciklus traje 28 dana. Upravo će na osnovu ovih nalaza sa ultrazvučnih pregleda biti procenjeno tačno vreme ovulacije, a sama metoda nije bolna ne traje dugo (svega 20-ak minuta je svaki ultrazvučni pregled). U proseku je potrebno uraditi od 4 do 6 ovakvih pregleda u toku menstrualnog ciklusa kako bi se dobili ispravni parametri.

Šta je folikul?

Tokom normalnog menstrualnog ciklusa ženama se unutar samih folikula koji se nalaze u jajniku razvija jajna struktura sa tankim zidovima koja sadrži jajnu ćeliju i tečnost jeste folikul.

On se prilikom pregleda ultrazvučnim aparatom može videti kada je veličine od 7 do 8 milimetara, a lekar ga prepoznaje kao kružni mehur koji je ispunjen tečnošću.

U stanju je da raste od 1 do 2 milimetra po danu, a za ovulaciju je spreman tek kada je veličine od 17 do 25 milimetara. Tokom samog procesa folikulometrije prati se i upisuje broj folikula koji su u razvoju kao i njihova veličina i samo vreme ovulacije.

Zbog čega se radi folikulometrija?

Sama opisana metoda se radi u mnogim situacijama. Najčešće je to u cilju određivanja postojanja ovulacije kao i tačnog vremena same ovulacije. Međutim folikulometrija sama po sebi se radi i ukoliko je pacijentkinja prethodno imala jedan ili više spontanih pobačaja pa u cilju daljeg ispitivanja, ili ukoliko uzima lekove koji mogu da stimulišu nastanak ovulacije.

Kako se radi folikulometrija?

Već smo pomenuli da je ovo ultrazvučni pregled, dakle on je potpuno bezbolan za ženu. Pacijentkinja će tokom pregleda ležati na leđima u istom položaju kao i kod standardnog ultrazvučnog pregleda, dok se prilikom samog pregleda koristi sonda koja se postavlja u sondu. Sam pregled lekari zovu – transvaginalni ultrazvučni pregled, dok je proces relativno bezbolan.

Preko vaginalne sonde lekar stavlja prezervativ i malu količinu gela, dok će sam pregled trajati maksimalno dvadesetak minuta.

Tokom samog pregleda lekar će pratiti i upisati broj folikula koji su u razvoju, kao i njihovu veličinu i vreme ovulacije (ukoliko do nje dođe).

Samim pregledom će lekar specijalista utvrditi i debljinu sluznice materice koja je u suštini veoma značajna prilikom procesa začetka trudnoće. Naime, folikul koji sazreva stvara veliku količinu hormona koji dovode sa druge strane do zadebljanja sluznice materice. Upravo će na osnovu debljine i izgleda sluznice materice na ultrazvuku lekar zaključiti koliko se hormona stvara.

Kako se pripremiti za folikulometriju?

U većini slučajeva priprema nije potrebna za ovaj test, ali je najbolje svakako da konsultujete svog lekara. Ono što se uglavnom praktikuje to je da se pacijentkinja potpuno isprazni i da dobro mokri pre samog pregleda. Inače rizika nakon obavljanja ovih ultrazvučnih pregleda po zdravlje pacijenata nema. Moguće je samo da će pacijentkinja osetiti nelagodnost, ali to nije neka veća u odnosu na klasičan ultrazvuk.

Da li je sigurna folikulometrija?

Ovaj ultrazvučni pregled kojim lekar prati rast folikula na jajniku uz poseban osvrt na rast i sazrevanje materične sluzokože, se može raditi u prirodnom ciklusu kako bi se tempirao seksualni odnos ili kao sastavni deo vantelesne oplodnje u spontanom ciklusu VTO.

Takođe, folikulometrija se prati i u stimulasionom ciklusu prilikom vantelesne oplodnje, pa i u ciklusu u kojem se daju lekovi kako bi se jajnici stimulisali da stvore što više folikula. Ovakvi pregledi se nazivaju još i monitoring stimulacije ovulacije.

Te preglede nazivamo i monitoring stimulacije ovulacije.

Da li je potrebno tempiranje odnosa?

Složićete se svi, u pojedinim situacijama zaista je potrebno relativno malo kako bismo pomogli prirodi. Lekar može savetovati da se sa tempiranim odnosima krene u cilju ostvarivanja trudnoće. Upravo se sa folikulometrijama počinje od 10. do 12. dana menstrualnog ciklusa. Sami pregledi su dobri jer će se potvrditi ovulacija i proceniti kada je najbolje imati seksualni odnos. Takođe, kao dopuna da je ovulacija bila kvalitetna dodatno se može uraditi i progesteron 21. dana ciklusa.

Da li je folikulometrija bitna za vantelesnu oplodnju?

Potpuno je nebitno da li se vantelesna oplodnja kod žene radi u prirodnom ciklusu ili modifikovanom prirodnom ciklusu, jako je bitno da sam pregled radi lekar koji ima iskustva u lečenju steriliteta. Upravo to je od važnosti prilikom utvrđivanja broja i veličine folikula kao i procene endometrijuma. Na osnovu ovih parametara se pravi dinamika postupka vantelesne oplodnje i zbog toga je sama folikulometrija bitna u procesu vantelesne oplodnje.

Prva folikulometrija se, kod praćenja rasta i sazrevanja folikula u toku vantelesne oplodnje, uglavnom zakazuje od 6. do 8. dana ciklusa. U odnosu na stanje samog pacijenta, terapije koju koristi u postupku praćenja efekta kao i zakazivanje ostalih intervencija sam pregled se zakazuje individualno.

Pacijentkinji će tokom folikulometrije lekar izmeriti veličinu folikula, a samo merenje se zbog tačnosti vrši u dve ravni – jer zbog pritiska kapsule jajnika folikuli su često nepravilnog oblika. Kada se izračuna srednja vrednost ovih merenja dobiće se realan prečnik folikula, koji lekar upisuje u samu listu stimulacije; dok merenje foliula prati i merenje endometrijuma u najširem delu u uzdužnom preseku, kao i analize hormona.

Kada je najbolje vreme za praćenje

Praćenje ovulacije pacijentkinji počinje 10. dana ciklusa, i od ovog trenutka počinje da raste dominantni folikul koji se sprema da postane jajna ćelija. Kako biste kontrolisali njegov razvoj potrebno je da se žena podvrgne ponovljenim pregledima sa intervalima od dva do tri dana. Upravo će u svakoj fazi lekar proceniti koliko je folikula sazrelo. U slučaju da ginekolog da uputstvo za pregled on će i odrediti sam raspored poseta odnosno ultrazvučnih pregleda.

Ukoliko ovulacija kod žene ne dođe, dalje akcije i zdravstvene intervencije će zavisiti isključivo od izveštaja lekara specijaliste – ginekologa. U pojedinim slučajevima se preporučuje da se pacijentkinje podvrgnu u drugom praćenju prilikom sledećeg ciklusa, dok se u pojedinim slučajevima odmah prepisuje dalje lečenje.

Prednost ovakvih pregleda jeste što će pacijentkinja dobiti detaljan zaključan a ne samo formalni opis samog pregleda.

Ukoliko se folikulometrija uspešno uradi ona će omogućiti procenu stanja jajnika i materice, kao i rano otkrivanje mogućih anomalija kao što su fibroidi ili ciste. Takođe, biće omogućeno i da se kontroliše rast folikula u jajnicima kao i naknadne procese – ovulaciju i razvoj žutog tela. Takođe, žena će ovim pregledom saznati i razloge kašnjenja ovulacije u nepravilnim ciklusima.