Ekspertski ultrazvuk: cena, priprema i kada se radi

Jedan od obaveznih pregleda u trudnoći jeste ultrazvuk, međutim nezaobilazan deo zdravog održavanja trudnoće jeste i izvođenje ekspertskog ultrazvuka.

U odnosu na period trudnoće, rade se različiti pregledi, a postoji mnoštvo razloga zbog čega se svakoj budućoj mami radi određeni ginekološki ultrazvuk.

Ukoliko je došlo vreme ili predlog vašeg ginekologa za ekspertski ultrazvuk ne morate da paničite – to je sasvim normalno stanje.

Šta je ekspertski ultrazvuk?

Iako mnogi smatraju da Dabl test nije bitan, istraživanja lekara pokazuju suprotnu činjenicu.

Upravo, kao što je Dabl test bitno uraditi između 12. i 14. nedelje trudnoće, ekspertski ultrazvuk je takođe veoma bitan.

Upravo će nakon ovog pregleda lekar utvrditi da li postoje eventualne anomalije ploda, a sve je to zahvaljujući činjenici da je ekspertski ultrazvuk jedan detaljan ultrazvučni pregled koji će trudnica obaviti između 20. i 24. nedelje.

Kada se radi ekspertski ultrazvuk?

Ne možemo tačno reči u kojoj nedelji je potrebno uraditi ekspertski ultrazvuk, ali je sigurno da će vam i ginekolog na redovnom ginekološkom pregledu predložiti da to uradite između 20. i 24. nedelje vaše trudnoće.

Upravo su u tom period organi ploda dovoljno razvijeni tako da će lekar moći detaljno da pregleda sve, a sa druge strane sama veličina ploda nije toliko velika tako da neće biti neuspelih pokušaja snimanja i ometanja dijagnostike.

Da li je ekspertski ultrazvuk bolan?

Ne, obavlja se kao klasičan ultrazvuk s tim što se koristi transabdominalna sonda. Upravo će ona uz specijalni gel koji nanese ginekolog kliziti po stomaku, a pregled je u potpunosti bezbolan i nema štetno dejstvo.

Uz ekspertski ultrazvuk radi se i analiza krvi i urina trudnice kako bi se stekla kompletna slika o zdravlju ploda i buduće mame.

Priprema za ekspertski ultrazvuk

Bitno je na samom početku da se dobro raspitate o kojoj ordinaciji je reč i da li ona poseduje adekvatnu opremu.

Za ekspertski ultrazvuk potrebno je da ordinacija ima novije ultrazvučne aparate koji u sebi imaju brojne funkcije kao što su kolor dopler 3D, 4D…

Na ovaj način ginekolog će moći da izvrši detaljan pregled svih organa vaše bebe.

Sam pregled ne zahteva neku specijalnu pripremu trudnica, a sam pregled ne traje mnogo duže od klasičnog ultrazvuka.

Naravno sve zavisi od veličine i položaja ploda, a vremenski pregled uglavnom traje između 20 i 40 minuta.

Zbog čega je bitan ekspertski ultrazvuk?

S obzirom na to da će nakon izvedenog ekspertskog ultrazvuka vaš ginekolog dati preciznu analizu kompleksnih anatomskih struktura, spoljašnjih minor defekata fetusa, volumensko merenje organa… jasno vam je koliko je sam ekspertski ultrazvuk bitan za zdravu i sigurnu trudnoću.

Vaš lekar će nakon izvedenog ekspertskog ultrazvuka utvrditi eventualne anomalije ploda, ali ne paničite!

Lepa stvar kod ekspertskog ultrazvuka jeste ta što sama vizuelizacija ploda može da se snimi na CD-u te ćete imati sačuvanu vernu fotografiju ali i uspomenu na vaš najradosniji period života.

Vizuelizacija ploda je bitna u toku vođenja trudnoće i za vašeg ginekologa jer će na osnovu nje moći da prati eventualno praćenje oboljenja, a obzirom na savremenost aparata moguće je da licencirani lekar specijalista (koji izvodi ekspertski ultrazvuk) uoči eventualne anomalije na vreme.

Koliko je pouzdan ekspertski ultrazvuk?

Svakako je bitno da ekspertski ultrazvuk izvodi licencirani lekar specijalista, a istraživanja kazuju da se u dobrim tehničkim uslovima ali i uz stručan i školovan kadar, dijagnostika prenatalnih anomalija kreće od 75 do 85%.

Koliko je ovaj procenat bitan, govori činjenica da se kod standardnog ultrazvuka utvrđivanje anomalija ne kreće više od 50%.

Šta znači uredan ekspertski ultrazvuk?

Ukoliko ste do ovog perioda trudnoće imali neku bojazan ili strah,vreme je da se opustite.

Iako i sam ekspertski ultrazvuk ima svoja ograničenja koja mogu da se odnose na specifičnost organizma same trudnice, pozicije ploda u materici kao i specifičnosti eventualne bolesti ploda.

Nakon ekspertskog ultrazvuka kada dobijete uredan nalaz, dragi budući roditelji možete da se opustite i uživate u jedinstvenoj lepoti trudnoće.

Ekspertski ultrazvuk – jedinstvena uspomena za roditelje

Prve slike bebe svim roditeljima bude emocije, ali to su i prvi kontakti i stvaranje povezivanja sa bebom koja je u stomaku.

Majke su od prvog dana svesne šta ih očekuju, i imaju povezanost sa svojom bebom od prvog dana ploda; međutim, upravo su prve slike ultrazvuka važne za buduće očeve.

Oni će na dirljive slike posebno reagovati jer je to njihov prvi kontakt sa bebom.

Mnogi budući očevi upravo na ultrazvučnom pregledu postaju svesni svoje uloge, ali i ogromne životne promene.

Nakon ekspertskog ultrazvučnog pregleda, u zavisnosti od pozicije bebe u stomaku, može se jasno uočiti kako vaša beba češe glavu, štuca, zeva ili sisa palac.

Šta sve lekar prati na ekspertskom ultrazvuku?

Izabrani lekar specijalista u ovoj oblasti će ekspertskim ultrazvukom izvesti nekoliko analiza.

Pre svega tu je anatomska i morfološka analiza odnosno jasan uvid u izgled ploda, kičmenog stuba, moždanih struktura, trbušnog zida i stomačnih organa.

Drugi segment ekspertskog ultrazvuka jeste fetalna ehokardigrafija kojom će biti izvršen detaljan pregled srca, protoka krvi, krvnih sudova kao i sama provera srčane radnje.

Na ekspertskom ultrazvuku lekar će utvrditi detaljan rast i težinu ploda, njegovu poziciju u materici, ali se analizira i sama posteljica odnosno njena funkcionalnost, struktura, pozicija i količina plodove vode.

Bitne činjenice o ultrazvučnom ekspertskom pregledu

U cilju vođenja normalne, zdrave trudnoće potrebno je uraditi i ekspertski ultrazvuk između 20. i 24. nedelje trudnoće.

Tokom samog pregleda analiziraju se deformiteti lica, ekstremiteta, prednjeg trbušnog zida, kičmenog stuba – odnosno kompletan spoljašnji izgled ploda, ali i razvoj moždanih struktura i unutrašnjih organa (prisustvo želuca, oba bubrega, dijafragme, mokraćne bešike).

Takođe, ekspertskim ultrazvučnim pregledom ginekolog će detaljno pregledati kompletnu anatomiju i strukturu srca, količinu plodove vode ali i položaj i strukturu posteljice.

Prilikom izbora ordinacije koja će obaviti ekspertski ultrazvuk vodite računa da oni u svom radu koriste aparate novije generacije koji imaju bolju rezoluciju slike, ali i adekvatnog licenciranog stručnjaka iz ove oblasti akušerstva i ginekologije.

Nakon ekspertskog ultrazvuka, budući roditelji mogu sa velikom sigurnošću da odanu od brige jer će ih on upravo uveriti u pravilan rast i razvoj njihove bebe.

Drage mame i tate, bitno je da uživate u trudnoći i nema potrebe sekirati se unapred, jednostavno prepustite se čarima održavanja zdrave trudnoće.