Doppler krvnih sudova nogu

dopler krvnih sudova nogu

Dopler krvnih sudova nogu jeste ultrazvučna metoda kojom se proveravaju magistralni krvni sudovi nogu. U pitanju je bezbolna, neinvanzivna dijagnostička metoda koja će lekaru služiti da izmeri protok krvi kroz krvne sudove.

Samim pregledom lekar će utvrditi određena suženja krvnih sudova, ali i aneurizme odnosno proširenja krvnih sudova. Lekar na osnovu pregleda može videti naslage, ili plakove koji sužavaju šupljinu krvnog suda; ali i otkriti delimično ili potpuno zapušenje arterije ili vene ugruškom krvi takozvanu trombozu, pa i proširene vene i određivanje stepena proširenja.

Dopler krvnih sudova lekar opšte prakse može preporučiti osobama koje su imale trombozu ili onima koji imaju genetsku predispoziciju za nastanak tromboze, takozvanu trombofiliju, pa i osobama čiji su bliski rođaci imali duboku vensku trombozu. Takođe, pregled se preporučuje i onima koji imaju osećaj hladnoće i trnjenja u nogama, i onima koji osete bol u nogama prilikom šetnje što može biti uzrok smanjena cirkulacija krvi u nozi. Pregled je obavezan i kod pacijenata koji imaju otoke na nogama kao i pojavu crvenila kože koje je praćeno pojavom bola u samoj nozi.

Da li je pregled opasan?

Ne, pregled niti je opasan po zdravlje pacijenta, niti je bolan. Lekar će kompletnu dijagnostiku završiti za pola sata maksimalno, a pacijentu nije potrebna nikakva priprema pre toga. Potrebno je samo biti miran tokom samog pregleda, slušati uputstva lekara i već nakon završenog snimanja moguće je vratiti se svojim redovnim poslovnim ili porodičnim aktivnostima.

Kako se radi dopler krvnih sudova nogu?

Potrebno je najpre doći bar 5 minuta pre zakazanog pregleda, a prilikom ulaska u ordinaciju pacijent će biti zamoljen da isključi svoj mobilni telefon.

Sam pregled se radi u ležećem položaju, pacijent kome se radi snimanje je skinut do pojasa, a između sonde (koja vrši snimanje) i tela pacijenta nanosi se vodeni gel.

Pregled nije bolan, a nema ni dokazanih štetnih bioloških efekata. Jedino što je potrebno jeste strpljenje ne samo lekara već i pacijenta.

Prosečno vreme trajanja doplera krvnih sudova nogu je oko 30 minuta, dok se nalaz pacijentu izdaje odmah nakon završenog snimanja.

Šta se ispituje ovim pregledom?

Ispitivanje kao što je dopler krvnih sudova nogu jeste jedna neškodljiva i bezbolna dijagnostika ultrazvučnim aparatom nadležne medicinske ustanove, kojom se ispituju arterijski i venski krvni sudovi.

Lekar specijalista će postavljanjem ultrazvučne sonde na površinu donjih ekstremiteta iznad ispitivanih vena i arterija, utvrditi na jednostavan način željenu strukturu krvnih sudova.

Za medicinu je bitno ovakvo snimanje, jer se na taj način može otkriti eventualno suženje ili začepljenje, kao i patološko proširenje zidova. Takođe, kod onih pacijenata koji su imali operativne zahvate na arterijama nogu sa ugrađenim graftovima ili kod onih kojima je ugrađen baj pas lekar će redovnom kontrolom uz pomoć ovakvog pregleda proveravati njihovu prohodnost kao i funkcionalnost.

Da li je bitan dopler krvnih sudova nogu?

Ukoliko lekar na vreme otkrije razne promene koje mogu nastati u arterijama, na taj način biće značajno smanjen rizik od nastanka teških komplikacija. Neki od problema koji mogu nastati jesu gangrena (naročito kod onih pacijenata koji imaju rizik od oboljevanja krvnih sudova, kod dijabetičara, hipertoničara pa i kod onih koji imaju povišene vrednosti masnoće u krvi).

Dopler krvnih sudova omogućava da lekar utvrdi stanje dubokih i površinskih venskih sudova, ali i pripadajućih perforata i to ne samo u proceni funkcije zalistaka već i u proceni morfologije zidova kao i otkrivanja moguće tromboze površinskih i dubokih venskih sudova.

Samim pregledom lekar može utvrditi proširene vene i proceniti da li postoji indikacija za eventualnu hirušku intervenciju. Zaista postoje brojne komplikacije koje su povezane sa bolestima vena, a najizraženija jeste tromboza dubokih vena koja je relativno čest uzročnih opasnih stanja. S tim u vezi ovakva metoda pregleda jako je bitna i kod pacijenata koji su nepokretni, kod onih koji su imali teške operacije i porođaje, kod pacijenata koji su dug period nosili gips ili pak kod ljudi koji imaju poremećaj koagulacije i sklonost ka ovom zdravstvenom problemu.

Koji su simptomi za kolor dopler nogu?

Simptomi kao što su proširene vene, povrede, bol pri hodanju, otok noge kao i promena u boji kože jesu prvi signal da je potrebno uraditi kolor dopler nogu. Takođe, pregled se preporučuje i prilikom priprema za operaciju vena, kao i usled postoperativnog praćenja. Pacijenti koji spadaju u takozvanu rizičnu grupu sa povišenim krvnim pritiskom, dijabetesom, pušači ili oni koji imaju aterosklerozu takođe će biti upućeni na ultrazvučni kolor dopler krvnih sudova nogu.

I u ovom pregledu se primenjuje isti ultrazvučni pristup merenja na arterijskom i venskom sistemu nogu, takozvani dvodimenzionalni prikaz i to počet od arterija karlične regije pa sve do distalnih delova stopala. Uglavnom su ovakvi pregledi jako značajni kod pacijenata koji imaju dijabetes, kao i kod onih sa uznapredovalom arteriosklerozom, kod hiperlipidemija i pušača, ali i kod posebnih-ređih oblika vaskularnih oboljenja kao što je Burgerova bolest.

Takođe, ovakva metoda snimanja i pregleda naročito je značajna i prilikom ranog otkrivanja kao i praćenja raznih zdravstvenih promena u dubokom i površnom venskom sistemu, misleći se pre svega na pojavu varikoziteti, tromboze, tromboflebitisi.

Kako se pripremiti za dopler krvnih sudova nogu?

Pregled sam po sebi nije neprijatan za razliku od nekih drugih, a i ne nosi nikakav rizik po zdravlje pacijenta. S tim uvezi nije potrebna i nikakva posebna priprema, a nakon pregleda koji traje oko pola sata, pacijent se može vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Nakon pregleda pacijent će dobiti nalaz kao i slike kolor doplera u prilogu, ali i objašnjenje i savete šta dalje da radi. Od samog rezultata zavisi dalji tok lečenja, kontrole ili dodatna ispitivanja koje je potrebno realizovati u cilju izlečenja problema.

Pregled je preporučljiv osobama koje imaju proširene vene, koje su stekle neke povrede, imaju otok noge ili razne promene u boji kože. Takođe, dopler krvnih sudova nogu se preporučuje i prilikom priprema za operaciju vena, ali i nakon operacije u cilju postoperativnog praćenja. Osobe koje imaju bol pri hodu i one koje spadaju u rizičnu grupu (sa povišenim krvnim pritiskom, pušači, dijabetesom i slično) takođe je potrebno da urade ovakvo ispitivanje. Sa nalazima koje dobijate odmah nakon snimanja, koje traje oko 30 minuta, potrebno je javiti se izabranom lekaru koji će utvrditi dalji tok lečenja zdravstvenog problema.