Dijeta za smanjenje vrednosti masnoća u krvi
VRSTA HRANE
- Mleko i mlečni proizvodi
- Jaja
- Hleb, peciva, testenine
- Meso, ribe, plodovi mora
- Povrće
- Voće
- Masnoće, ulja
- Začini
- Slatkiši
- Pića
DOZVOLJENA HRANA
- Obrano mleko, jogurt, kiselo mleko, kefir, posni sirevi (u malim količinama)
- Belance
- Hleb od celog zrna, crni, graham raženi (samo jedna kriška), proja, pirinač
- Riba (plava i bela), piletina i ćuretina bez kožice, kuvana govedina, teletina i jagnjetina, divljač, dimljena presna šunka, pršut, pileći narezak, ćureća prsa
- Sve vrste povrća, kuvano bez dodatka masnoće, sve vrste salata, soja i sojini proizvodi
- Jabuke, višnje, limun, dunje, jagode, maline, kupine, ribizle, borovnice
- Maslinovo, suncokretovo, kukuruzno i sojino ulje
- Svi začini – začinsko bilje, biber, so (do 3g/dan), senf, sirće, kim, bosiljak, kari…
- Slatkiši sa veštačkim zaslađivačima, suvi kolači bez masnoća
- Čaj i kafa bez šećera
ZABRANJENA HRANA
- Punomasno mleko, ovčije kiselo mleko, pavlaka, šlag, puter, punomasni sirevi, kajmak
- Žumance
- Beli hleb, lisnato testo sa puterom i jajima, smoki, krekeri, peciva
- Masna svinjetina, govedina, jagnjetina, pašteta, iznutrice, kobasice, salame, čvarci, slanina, mesne konzerve
- Krompir (pire, pržen, pomfrit, restovan)
- Grožđe, banane, smokve, urme, sušeno i kandirano voće, orasi, bademi, lešnik
- Svinjska mast, loj, margarin
- Majonez, kečap
- Šećer i med u svim oblicima, pekmez, marmelada, torte, kolači, sladoled, puding
- Sva alkoholna pića, sokovi sa dodatkom šećera, gazirani, kakao i čokolada
- Neophodno je da se doživotno pridržavate uputstva za ishranu
- Uspeh lečenja prvenstveno zavisi od pravilne ishrane
- Telesnu masu treba da održavate u granicama normale (ako od telesne visine oduzmete 100, dobićete orijentacionu vrednost normalne telesne mase)
- Merite svoju telesnu masu jednom u dve – tri nedelje
- Svakodnevno se bavite fizičkom aktivnošću (brzo hodanje 3-4 km, trčanje, plivanje, vožnja bicikla, jutarnja gimnastika 15-20 min, i slično)
- Alkohol i pušenje nisu dozvoljeni. Smanjite unos kuhinjske soli
- Hranu pripremajte isključivo na ulju. Povrće skuvajte na vodi i na kraju dodajte ulje. Jednom upotrebljeno ulje ne treba više puta koristiti.
- Preporučuju se manje količine mesa, a dva puta nedeljno obrok zamenite ribom, prvenstveno morskom. Jednu količinu mesa, oko 1/5 zamenite sojom.
- Povećajte unos dijetetskih biljnih vlakana (hleb od neprosejanog brašna, mekinje, ovsene pahuljice, cele jabuke, pasulj, sočivo, grašak, neljušteni pirinač, kelj, krastavac, celer.