Uklanjanje papiloma (visećih bradavica) pomoću elektrokautera, radiotalasa i tečnog azota

Papilomi poznati i kao “viseće bradavice” su benigne izrasline koje se formiraju u određenim vrstama tkiva. Ne rastu agresivno i ne šire se po telu. Papilomi se mogu pojaviti na različitim delovima tela, kao što su koža, sluzokože ili mlečni kanali dojke.

U kontekstu HPV-a (humanog papiloma virusa), neki tipovi HPV-a mogu izazvati papilome. HPV je uobičajen virus koji može da utiče na različite delove tela, uključujući i genitalije. Dok su neki tipovi HPV-a bezopasni, drugi mogu izazvati bradavice ili čak različite vrste raka. Važno je napomenuti da većina HPV infekcija ne dovodi do raka.

U slučaju intraduktalnih papiloma, to su nekancerozni tumori koji se formiraju u mlečnim kanalima dojke. Ne postoje poznati faktori rizika koji bi ukazivali na koje žene bi mogle biti veće šanse da razviju intraduktalni papilom.

Uklanjanje papiloma je moguće korišćenjem krioterapije ili tretmana radio talasima:

Uklanjanje papiloma tečnim azotom

Krioterapija (kriohirurgija): Ova metoda uključuje korišćenje ekstremne hladnoće za zamrzavanje i uništavanje abnormalnog tkiva, uključujući papilome. Tokom krioterapije, hladna supstanca poput tečnog azota se nanosi na papilom, što uzrokuje da se smrzne i na kraju otpadne kako tretirano područje zarasta. Krioterapija je uobičajen i efikasan tretman za različita stanja kože, uključujući papilome.

Uklanjanje papiloma radiotalasnim tretmanom

Radiofrekventna ablacija (tretman radio talasima): Radiofrekventna ablacija (RFA) je još jedna tehnika koja se koristi za uklanjanje papiloma i drugih benignih izraslina na koži. U ovoj proceduri, električne struje visoke frekvencije se koriste za zagrevanje i uništavanje abnormalnog tkiva. Tretman radio talasima može precizno ciljati papilome, minimizirajući oštećenje okolnog zdravog tkiva.

I krioterapija i tretman radio talasima se široko koriste u dermatologiji i drugim medicinskim specijalnostima za bezbedno i efikasno uklanjanje papiloma. Izbor metode lečenja može zavisiti od faktora kao što su veličina, lokacija i broj papiloma, kao i od individualnih preferencija pacijenata i medicinskih razmatranja.

Ako sumnjate da imate papilome i razmišljate o uklanjanju, preporučljivo je da se konsultujete sa dermatologom. On vam može proceniti papilome, razgovarati o mogućnostima lečenja i preporučiti najprikladniji pristup na osnovu vašeg specifičnog slučaja.

Neophodno je osigurati da svaku proceduru za uklanjanje papiloma izvodi kvalifikovani zdravstveni radnik kako bi se postigli optimalni rezultati i minimizirali potencijalni rizici ili komplikacije.

Kakav je izgled papiloma?

Papilomi mogu imati različite izglede u zavisnosti od lokacije i specifične vrste papiloma. Generalno, papilomi se mogu pojaviti kao male, uzdignute ili ravne izrasline na koži ili sluzokoži.

Kada su u pitanju kožni papilomi ili bradavice, oni često imaju hrapavu ili teksturiranu površinu i mogu varirati u veličini, od sitnih tačaka do većih lezija. Bradavice uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV) mogu imati izgled kao karfiol. Ovi papilomi kože mogu biti boje mesa, roze ili braon.

U slučaju intraduktalnih papiloma, koji se javljaju u mlečnim kanalima dojke, mogu se predstaviti kao male bradavičaste izrasline koje vire u kanale. Intraduktalni papilomi ponekad mogu izazvati iscjedak iz bradavica, koji može biti krvav ili bistar.

Važno je napomenuti da izgled papiloma može uveliko varirati, a svaki neuobičajen rast ili lezija treba da proceni lekar radi tačne dijagnoze.

Papilomi su podeljeni prema veličini na:

  • Male, do 2 mm veličine;
  • Srednje, do 5 mm veličine;
  • Velike od, 1cm pa naviše.

Iako su dobroćudne prirode mogu svojom veličinom praviti komplikaciju.

Ako sumnjate ili ste zabrinuti zbog rasta kože, preporučuje se da se konsultujete sa dermatologom, koji će sprovesti temeljno ispitivanje i pružiti odgovarajuće smernice i opcije lečenja na osnovu vašeg specifičnog slučaja.

Koji su uzročnici nastanka papiloma?

Papilomi su prvenstveno uzrokovani infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). HPV je velika grupa virusa koji mogu dovesti do razvoja različitih vrsta izraslina, uključujući papilome. HPV tipovi 6, 7 i 11 se obično povezuju sa papilomima i smatraju se tipovima niskog rizika, jer je manja verovatnoća da će izazvati prekancerozne lezije ili progresiju u rak.

HPV je glavni uzrok većine papilloma. Infekcija je moguća neposrednim kontaktom i vreme od kontakta do pojave papiloma je do nekih šest meseci. Predisponirajući faktori za pojavu papilona su gojaznost, hormonski disbalans I hronična infekcija. Međurim, postoje neki papilomi za koje HPV nije primarni faktor. Na primer, otkriveno je da invertovani papilomi urinarnog trakta imaju druge uzroke osim HPV infekcije.

Važno je napomenuti da sve infekcije HPV-om ne dovode do razvoja papiloma ili drugih uočljivih simptoma. Mnoge HPV infekcije prolaze same od sebe bez izazivanja zdravstvenih problema.

Zašto je važno uklanjanje papiloma?

Uklanjanje papiloma je važno iz nekoliko razloga.

Prvo, iako je većina papiloma benigna i nekancerozna, oni i dalje mogu da izazovu probleme u zavisnosti od njihove lokacije. Na primer, papilomi u određenim oblastima, kao što su disajni ili urinarni trakt, mogu ometati normalne telesne funkcije i dovesti do simptoma kao što su otežano disanje ili urinarne poteškoće. Uklanjanje ovih papiloma može ublažiti povezane simptome i poboljšati kvalitet života pojedinca.

Drugo, neke vrste papiloma, kao što su genitalne bradavice uzrokovane određenim sojevima HPV-a, veoma su zarazne i mogu se preneti seksualnim kontaktom. Uklanjanje ovih bradavica može smanjiti rizik od prenošenja na seksualne partnere i takođe pomoći u sprečavanju širenja HPV infekcije.

Treće, iako je većina papiloma bezopasna, neki tipovi papiloma, posebno oni uzrokovani visokorizičnim sojevima HPV-a, mogu se vremenom razviti u prekancerozne ili kancerozne lezije. Redovno uklanjanje ili praćenje ovih papiloma može pomoći u ranom otkrivanju i prevenciji potencijalnih maligniteta.

Stoga je uklanjanje papiloma važno ne samo za ublažavanje simptoma i prevenciju prenosa, već i za rano otkrivanje i upravljanje potencijalno kancerogenim izraslinama.

Koliko tretmana je potrebno za uklanjanje papiloma?

Broj tretmana potrebnih za uklanjanje papiloma može da varira u zavisnosti od nekoliko faktora, kao što su veličina, lokacija i tip papiloma, kao i individualne karakteristike i pristup lečenju. Generalno, papilomi mogu zahtevati više tretmana za potpuno uklanjanje.

Na primer, u slučaju bradavica izazvanih HPV infekcijom, tretmani poput primene lekova ili krioterapije (zamrzavanje bradavice tečnim azotom) mogu da zahtevaju višestruke primene ili sesije pre nego što se postignu puni rezultati. Broj potrebnih tretmana može da varira od osobe do osobe i može zavisiti od odgovora na lečenje.

Važno je blisko sarađivati sa lekarom koji može da proceni konkretnu situaciju i preporuči odgovarajući plan lečenja. Lekar može dati smernice o broju potrebnih tretmana i pratiti napredak uklanjanja papiloma.

Imajte na umu da se tačan broj tretmana potrebnih za uklanjanje papiloma može odrediti samo nakon konsultacije sa lekarom. Oni će uzeti u obzir specifične okolnosti i faktore pojedinca kako bi dali personalizovane preporuke za lečenje.

Koji je period oporavka nakon skidanja papiloma?

Period oporavka nakon uklanjanja papiloma može varirati u zavisnosti od metode lečenja i procesa zarastanja kod pojedinca. Na primer, oporavak od operacije humanog papiloma virusa (HPV) može da potraje jedan do tri dana, pri čemu se savetuje da se seksualna aktivnost izbegava jednu do tri nedelje nakon procedure. S druge strane, oporavak od smrzavanja i lokalnih lekova koji se koriste za uklanjanje genitalnih bradavica može potrajati nedeljama, tokom kojih mogu biti potrebne višestruke primene.