Dermatovenerologija: dijagnoza i lečenje kožnih bolesti!

dermatovenerologija

Dermatovenerologija ili dermatologija je medicinska specijalnost koja se fokusira na dijagnozu, lečenje i prevenciju bolesti i poremećaja povezanih sa kožom, kosom, noktima i polno prenosivim infekcijama (SPI).

Dermatolozi su lekari specijalizovani za dermatologiju i venerologiju. Obučeni su da dijagnostikuju i upravljaju različitim kožnim stanjima, uključujući, ali ne ograničavajući se na akne, ekcem, psorijazu, infekcije kože, rak kože, dermatitis, gubitak kose i poremećaje noktiju. Oni takođe mogu pružiti kozmetičke tretmane kao što su injekcije botoksa, laserska terapija i hemijski piling.

Pored upravljanja kožnim poremećajima, dermatolozi takođe igraju ključnu ulogu u dijagnostici, lečenju i prevenciji polno prenosivih infekcija. Oni su obučeni da identifikuju i leče SPI kao što su herpes, sifilis, gonoreja, klamidija i infekcije humanim papiloma virusom (HPV).

Dermatovenerologija je važna oblast medicine, jer stanja kože i polno prenosive infekcije mogu imati značajan uticaj na fizičko i psihičko stanje osobe. Ako ste zabrinuti za zdravlje vaše kože ili sumnjate da imate polno prenosivu infekciju, preporučuje se da se konsultujete sa dermatologom ili zdravstvenim radnikom radi pravilne dijagnoze i lečenja.

Šta je dermatovenerološki pregled i šta obuhvata?

Dermatovenerološki pregled, poznat i kao dermatološki pregled, je medicinska procena koju obavlja dermatolog ili zdravstveni radnik specijalizovan za dermatologiju i venerologiju. Svrha ovog pregleda je procena kože, kose, noktiju i sluzokože na bilo kakve znake dermatoloških stanja ili polno prenosivih infekcija (SPI).

Sveobuhvatni dermatovenerološki pregled obično uključuje sledeće komponente:

 • Medicinska istorija: Lekar će prikupiti informacije o simptomima pacijenta, prethodnim kožnim stanjima ili infekcijama, porodičnoj istoriji i izloženosti potencijalnim faktorima rizika, kao što su nezaštićeni seksualni kontakt ili izloženost iritantima.
 • Vizuelni pregled: Dermatolog će vizuelno pregledati kožu, kosu, nokte i sluzokožu pacijenta. Ovo uključuje proveru bilo kakvih abnormalnosti, kao što su osip, lezije, promena boje, otok i sl. Pregled može takođe uključiti upotrebu specijalizovane opreme, kao što je dermatoskop, za bliže ispitivanje kože.
 • Celokupni pregled tela: Lekar će izvršiti detaljan pregled celog tela, uključujući vlasište, lice, vrat, trup, ekstremitete i genitalnu oblast. Ovo se radi da bi se identifikovale sve sumnjive lezije kože, izrasline ili znaci SPI. Pregled genitalnog područja će se obaviti uz poštovanje privatnosti pacijenata i može zahtevati upotrebu pratioca ili specijalizovanih tehnika, prema potrebi.
 • Dijagnostički testovi: U nekim slučajevima, dermatolog će možda morati da izvrši dodatne dijagnostičke testove kako bi potvrdio sumnjivu dijagnozu. To može uključivati biopsije kože, testiranje na flasterima, testiranje na dermatofite, testove krvi na specifična antitela ili infektivne agense ili druge specijalizovane laboratorijske testove. Ovi testovi pomažu u identifikaciji specifičnog uzroka dermatološkog stanja ili da se potvrdi prisustvo SPI.
 • Edukacija i savetovanje: Kao deo pregleda, dermatolog može pružiti edukaciju i savetovanje pacijentu u vezi sa njihovim specifičnim stanjem, mogućnostima lečenja, preventivnim merama i modifikacijama načina života koje mogu pomoći u upravljanju stanjem ili sprečiti njegovo ponavljanje.

Važno je napomenuti da specifične komponente dermatovenerološkog pregleda mogu da variraju u zavisnosti od simptoma koji se javljaju kod pacijenta, istorije bolesti i stručnosti i preferencija lekara.

Ako imate posebne zabrinutosti ili sumnjate da možda imate dermatološko stanje ili polno prenosive bolesti, preporučljivo je da potražite medicinski savet od dermatologa ili zdravstvenog radnika koji vam može pružiti personalizovanu procenu i uputstva.

Šta treba da znate pre nego što dodjete na dermatovenerološki pregled

Pre nego što dodjete na zakazani dermatovenerološki pregled (poznat i kao dermatološki pregled) obično su bitne sledeće stavke:

 • Prikupite svoju medicinsku istoriju: Pre pregleda, važno je prikupiti svoju medicinsku istoriju, uključujući sva prethodna dermatološka stanja, operacije i tretmane. Takođe bi trebalo da pokušate da zapamtite sveobuhvatnu listu aktuelnih lekova, uključujući lekove na recept, lekove bez recepta i biljne lekove.
 • Obratite pažnju na svoje simptome: Zabeležite sve simptome koje ste imali, kao što su svrab, osip, lezije, crvenilo, otok ili bol. Ove informacije mogu pomoći dermatologu da postavi tačniju dijagnozu i predloži odgovarajuće tretmane.
 • Izbegavajte nanošenje proizvoda za kožu: Izbegavajte nanošenje bilo kakvih proizvoda za kožu, poput losiona, hidratantnih krema, šminke ili parfema, na dan pregleda. Ovo može ometati vizuelni pregled kože, kao i sprečiti dermatologa da izvrši specijalizovane testove, kao što su testovi sa flasterima.
 • Nosite udobnu odeću: Nosite udobnu odeću koja se lako skida u slučaju da dermatolog treba da pregleda celo telo ili genitalnu oblast.
 • Pripremite pitanja: Pripremite listu pitanja koja ćete pitati dermatologa o vašem specifičnom stanju, opcijama lečenja, očekivanim ishodima i svim drugim nedoumicama koje možda imate. Ovo će osigurati da dobijete potrebne informacije i uputstva za efikasno upravljanje vašim stanjem.

Važno je napomenuti da konkretna priprema za Vaš dermatovenerološki pregled može varirati u zavisnosti od Vaših individualnih potreba i preporuka Vašeg lekara. Pratite uputstva koja vam je on dao kako biste bili sigurni da ste dobro pripremljeni i da vam je udobno tokom pregleda.

Dopunske dijagnostičke procedure

Postoji nekoliko dodatnih dijagnostičkih procedura koje se mogu sprovesti kada se sumnja da su kožne bolesti povezane sa poremećajima drugih unutrašnjih organa. Ove dijagnostičke procedure pomažu u identifikaciji bilo koje potencijalne osnovne sistemske bolesti ili stanja koja mogu doprineti ili izazvati kožne manifestacije. Neke od ovih procedura uključuju:

 • Testovi krvi: Testovi krvi se mogu sprovesti da bi se procenili određeni biomarkeri, antitela ili specifični faktori koji mogu ukazivati na prisustvo sistemskih bolesti. Na primer, testovi krvi mogu pomoći u proceni funkcije organa, proveri autoimunih stanja, proceni nivoa hormona ili identifikaciji markera upale ili infekcije.
 • Biopsija: Biopsija uključuje uklanjanje malog uzorka kože ili tkiva za mikroskopski pregled. Može pomoći u potvrđivanju dijagnoze, razlikovanju različitih stanja kože ili proceni potencijalnog maligniteta.
 • Studije imidžinga: Studije imidžinga kao što su rendgenski snimci, ultrazvuk, CT skeniranje ili MRI mogu se naručiti za procenu unutrašnjih organa i otkrivanje bilo kakvih strukturnih abnormalnosti ili znakova sistemskih bolesti. Ove tehnike snimanja su posebno korisne kada su kožne manifestacije povezane sa sumnjivim osnovnim stanjem koje utiče na organe kao što su pluća, jetra, bubrezi ili zglobovi.
 • Testiranje flasterom: Testiranje flasterom se vrši da bi se identifikovao alergijski kontaktni dermatitis, vrsta odložene reakcije preosetljivosti uzrokovane kontaktom sa alergenim supstancama. Male količine potencijalnih alergena se nanose na kožu i ostavljaju na mestu tokom određenog vremenskog perioda. Nakon toga, dermatolog pregleda kožu za bilo kakve lokalizovane reakcije, pomažući da se identifikuju specifični alergeni koji uzrokuju stanje kože.
 • Ubod kože ili intradermalno testiranje: Ovi testovi se koriste za dijagnozu alergija izlaganjem kože malim količinama alergena i praćenjem reakcije kože. Oni mogu pomoći u identifikaciji potencijalnih pokretača stanja kože koji mogu biti povezani sa alergijskim reakcijama.

Ove dodatne dijagnostičke procedure se koriste kada su kožne bolesti prisutne u vezi sa simptomima ili indikacijama sistemskog zahvata ili kada dermatolog sumnja na osnovno stanje koje utiče na unutrašnje organe. Izvođenje ovih testova može pomoći u potvrđivanju dijagnoze, planiranju odgovarajućih tretmana i upravljanju sistemskim stanjima koja mogu doprineti kožnim manifestacijama.

Važno je napomenuti da će specifične dijagnostičke procedure koje su naložene zavisiti od simptoma pojedinačnog pacijenta, istorije bolesti i kliničke procene lekara koji sprovodi pregled.

Estetske intervencije dermatovenerologa

Estetske intervencije uključuju različite procedure koje imaju za cilj poboljšanje ili promenu nečijeg fizičkog izgleda u kozmetičke svrhe. Ove intervencije mogu uključivati i minimalno invazivne i neinvazivne procedure koje ciljaju različite oblasti lica i tela kako bi se postigli željeni estetski rezultati.

Minimalno invazivne estetske procedure lica, kao što su injekcije botulinskog toksina, injekcije filera mekih tkiva i hemijski piling, zabeležile su značajan porast popularnosti. Ove procedure se često koriste za rešavanje problema kao što su bore, gubitak volumena i problemi sa teksturom kože na manje invazivan način od tradicionalnih hirurških metoda.

Takođe se istražuju kombinovane estetske intervencije za prevenciju starenja lica, kao i restauraciju i ulepšavanje lica i tela. Takve intervencije mogu uključivati kombinaciju tretmana prilagođenih individualnim potrebama i mogu uključivati tehnike kao što su kombinovanje estetskih intervencija za podmlađivanje kože, procena multikulturalnih aspekata u percepciji lepote i istraživanje novih procedura za podmlađivanje i ulepšavanje tela.

Razvijene su konsenzusne preporuke za optimalnu kombinaciju i redosled procedura koje uključuju botulinum toksin, filere hijaluronske kiseline, kalcijum hidroksiapatit i mikrofokusirani ultrazvuk za ciljanje različitih problema kod osoba svih tipova kože. Ove preporuke imaju za cilj da usmere estetske praktičare u pružanju efikasnih i bezbednih intervencija za svoje pacijente.

I na kraju, estetske intervencije nude niz opcija za pojedince koji žele da poboljšaju svoj izgled i reše specifične kozmetičke probleme. Neophodno je konsultovati se sa kvalifikovanim zdravstvenim radnicima kako bi se odredile najprikladnije intervencije na osnovu individualnih ciljeva i razmatranja.

Lečenje kožnih bolesti Beograd

Kod nas u poliklinici Intermed Plus obavljamo sledeće preglede:

 • lečenje ekcema,alergijskih i kontaktnih dermatitisa, fitodermatoze, psorijaze i drugih bolesti kože
 • dijagnostika i lečenje tumora kože (melanoma, bazalioma)
 • uklanjanje bradavica, papiloma, staračkih bradavica – primenom elektrokautera, radiotalasa i tečnog azota
 • dermatoskopija
 • medicinska kozmetologija