Davanje infuzije

davanje infuzije

Davanjem infuzije pacijentima se pruža mogućnost da se osećaju mnogo bolje u veoma kratkom roku, a uglavnom se prepisuje kada je pacijent u jako lošem stanju.

Infuzija se prepisuje od strane ordinirajućeg lekara ukoliko je pacijent dehidrirao ili je jednostavno iscrpljen. Takođe, infuzija se u medicini koristi i za brzu nadoknadu telesne tečnosti odnosno nadoknadu elektrolita.

Svi oni koji su makar jednom u životu primili infuziju znaju za osećaj olakšanja i relaksacije koji se dobija u veoma kratkom roku.

Šta je zapravo infuzija?

Za termin infuzija se uglavnom čuje u medicinskoj praksi i jedino ispravno je davanje infuzije u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi.

To je lagana, ali i ravnomerna intravenska primena materije fiziološkog aktivnog ili neaktivnog rastvora.

Infuzija se razlikuje od injekcije pre svega jer ona predstavlja tečnost koja u vidu rastvora uđe direktno u krvotok i to ravnomerno na duži vremenski period.

Odmah nakon prve doze infuzije pacijent kome je ona prepisana se oseća mnogo bolje jer su i tegobe smanjene, a pacijentov organizam se u tom trenutku snadbeva materijama koje su mu preko potrebne u datom trenutku.

Kada se prepisuje infuzija?

Infuziju vam isključivo može prepisati lekar, a on se odlučuje u trenutku kada je vama (kao pacijentu) potrebno da unesete veliku količinu tečnosti u organizam, ali i u situacijama kada su organizmu pacijenta preko potrebne hranljive materije. Takođe, infuzija se prepisuje i kod primene nekih medikamenata.

Vitaminske infuzije se obično prepisuju kada postoji nedostatak hranljivih sastojaka u organizmu, a oralna suplementacija nije dovoljna. Takođe se može prepisati kod određenih stanja poput dehidracije, virusnih ili bakterijskih infekcija, lošeg imuniteta itd. (1)

Međutim, važno je napomenuti da je primena vitaminskih infuzija kontroverzna tema među stručnjacima, sa nedovoljno jasnim dokazima o njihovoj efikasnosti. Takođe postoji rizik od neželjenih efekata, kao što su alergijske reakcije, infekcije, bol i iritacija na mestu uboda igle, itd.

Stoga, pre upotrebe vitaminskih infuzija, trebalo bi razgovarati sa lekarom i pažljivo proceniti prednosti i rizike ove terapije.

Proces infuzije može sprovesti isključivo stručno medicinsko lice, odnosno medicinska sestra ili tehničar.

(1) https://www.health.com/mind-body/does-iv-vitamin-therapy-work

Koja je primena infuzije?

Situacije u kojima se infuzije primenjuje su mnogobrojne, ali o njima odlučuju isključivo lekari. Ona se prepisuje kako kod zdravih tako i kod bolesnih ljudi, a neki od najčešćih razloga za infuziju su; kod dehidracije organizma, kod dugotrajne uporne dijareje, kod pada imuniteta, akutne ili hronične bakterijske odnosno virusne infekcije.

Veoma je česta situacija da se infuzija daje i kod stresnih situacija, hroničnog umora, iscrpljenosti, ali i kod nemogućnosti da se određeni lekovi oralno unesu.

Takođe, ona se kombinuje i sa određenim lekovima kako bi oni brže dospeli u krvotok, ali i kod malokrvnosti i kod poremećaja elektrolita u krvi.

U situaciji kada su nastale opekotine takođe se daje infuzija, kao i tokom dugotrajne temperature i kod detoksikacije koja nastaje nakon hemoterapije. Upravo se ona sve češće koristi i u svrhu oporavka organizma i to nakon zračenja i hemoterapije, ali i ukoliko je došlo do mučnine izazvane trovanjem hrane kao i usled konzumacije prekomerne količine alkohola.

Kao što smo mogli da primetimo, infuzija se koristi u najrazličitije svrhe, ali nikako ne treba je davati “na svoju ruku” i u nesterilnim uslovima.

Naša Poliklinika Intermed ustanova je koja brine o svojim pacijentima, tako da pruža pre svega kvalitetan kadar od lekara, preko tehničara, medicinskih sestara pa do administrativnih radnika.

Iskusni tehničari i medicinske sestre će preduzeti sve potrebne mere i upotrebiti znanje kako pacijent ne bi imao nikakvih neprijatnosti usled davanja i nakon primljene infuzije.

Pacijenti nakon infuzije će osetiti boljitak u veoma kratkom roku.

Da li je infuzija lek?

Pitanje sa kojim se lekari uglavnom suočavaju, a na koje pacijenti uglavnom dobijaju negativan odgovor. Iako infuzija nije klasičan lek, ona pomaže u mnogobrojnim situacijama i zdravstvenim problemima (o kojima smo već pisali).

Pacijentu je bitno napomenuti da nakon dobijanja infuzije neće izlečiti određenu bolest, ali će u velikoj meri pomoći kako bi se smanjio bol, ublažila mučnina, dijareja. Takođe, infuzija pacijentima može pomoći i usled dehidracije organizma, pada imuniteta, virusne ili bakterijske infekcije, stanja  nakon trovanja hranom, nakon hemoterapije, preživljenog stresa, konstantne migrene ali i iscrpljenosti.

Sve je češća situacija da se infuzija koristi u cilju pružanja medicinske pomoći uz pomoć lekova, a ovo je slučaj ukoliko pacijent ne može sam da koristi prepisane lekove, odnosno nije i mogućnosti da lek unese “na usta”.

Da li je infuzija kao injekcija?

Još jedno pitanje na koje pacijenti dobijaju negativan odgovor, s obzirom na to da infuzija nije injekcija iako se koristi igla tokom samog procesa.

Razlika između infuzije i injekcije je u tome što se uz pomoć infuzije rastvor direktno ubacuje u krvotok i to potpuno ravnomerno sa jako bitnim produženim delovanjem.

Kako se daje infuzija?

Pre svega bitno je pomenuti da je ovo potpuno bezbolna metoda, a na početku će medicinska sestra ili tehničar iglu za koju je pričvršćen sistem za infuziju) plasirati u venu. Ona će ostati u veni sve dok tečnost lagano ne iscuri i ne ode u krvotok.

Pacijent će možda osetiti bol na samom početku prilikom umetanja igle, ali on je kratkotrajan – dok pojedini ovo stanje i ne doživljavaju kao bol već kao kratkotrajnu prolaznu neprijatnost.

Pacijent nakon tog početnog stadijuma neprijatnosti neće imati nikakvih neprijatnosti, a potrebno je da mirno leži i prima infuziju. Dejstvo infuzije je jako brza tako da će pacijent olakšanje osetiti u veoma kratkom roku, a sama intervencija je jako bitna i poželjna čak i za one koji se plaše igala.

Gde se daje infuzija?

Najbolje je infuziju, koju vam je lekar prepisao, primiti u nekoj od zdravstvenih ustanova. Poliklinika Intermed je obezbedila pacijentima sve potrebne uslove za bezbolno, sigurno i pouzdano primanje infuzije kako bi pacijentu zdravstveno stanje bilo poboljšano u veoma kratkom roku.

Iako je za proces davanja infuzije najbolje obezbediti sterilne uslove u nadležnoj medicinskoj ustanovi, u pojedinim situacijama (ukoliko je pacijent nepokretan odnosno radi se o ležećem pacijentu) infuziju je moguće dati i u kućnim uslovima. Naravno i u ovom slučaju jako je bitno da infuziju daje isključivo stručno, edukovano medicinsko osoblje.

Kako se ponašati tokom infuzije?

Bitno je da tokom samog procesa infuzije pacijent miruje, dakle nema pomeranja ruku. Ukoliko u toku same infuzije pacijent primeti bilo kakve promene, ili nakon samog davanja treba odmah da obavesti nadležnu medicinsku sestru.

Promene do kojim može doći usled davanja infuzije jesu: promene na koži ili u organizmu, ali se dešava i da pacijenti primete krv koja se delimično vraća u bocu sa infuzijom.

Upravo su ovo promene na koje je odmah potrebno obratiti pažnju i alarmirati nadležnu medicinsku sestru koja će preduzeti potrebne mere.