CTG pregled

ctg-pregled

Sve buduće mame kako bi održavale svoju zdravu trudnoću i pravilan razvoj bebe idu na redovne obavezne ginekološke pregleda.

Osim svih redovnih ultrazvučnih i ginekoloških pregleda, analiza krvi, briseva, i drugih ispitivanja jedan od obaveznih pregleda trudnica je i takozvani CTG pregled.

Šta je CTG pregled?

Ovo je dijagnostika kojom vaš lekar prati kontrakcije materice i srčane tonove vaše bebe.

Kako bi se proverilo da li je rad srca bebe redovan, ali i to da li postoje ili ne postoje kontrakcije materice – radi se redovan CTG pregled.

Kako bi se proverilo trenutno stanje u kom se nalaze mama i beba tokom pregleda beleži se rad srca u vremenu i tonusu materice.

Koliko traje CTG pregled?

Pre svega potrebno je da znate da pregled nije bolan, a što se tiče vremenskog intervala on traje od 20 i 60 minuta.

On se izvodi tako što trudnica leži opušteno na jednoj strani tela ili na leđima.

CTG u trudnoći

Deveti mesec trudnoće, odnosno kraj trećeg trimestra, pravo je vreme za CTG, a u ovom period trudnoće ginekolozi preporučuju da se CTG obavlja minimum jednom nedeljno kako bi se ispratilo stanje bebe.

Vaš lekar će takođe CTG preporučiti i ukoliko postoji sumnja da su pokreti bebe usporeni odnosno da su neredovni, ali i ukoliko ima sumnju da postoji problem u delu gde posteljica smanjuje dotok krvi do bebe te je i otežan rad srca ploda.

Takođe, CTG, se preporučuje i ukoliko je smanjena količina plodove vode, ukoliko trudnica ima probleme sa dijabetesom ili hipertenzijom ali i u slučajevima kada je blizanačka trudnoća.

Da li je ovo poslednji pregled u trudnoći?

Tokom trudnoće dosta je onih obaveznih pregleda u cilju vođenja zdravog i uspešnog devetomesečnog održavanja.

Uz pomoć CTG-a se utvrđuje kondicija deteta, s obzirom na to da je reč o pregledu koji obuhvata samu krajnju fazu trudnoće.

Ovim pregledima se utvrđuje postojanje kontrakcija materice koje u većini slučajeva majke i ne osete, a mogu da utiču na samu bebu i njen razvoj.

Rezultati CTG-a će biti od pomoći vašem ginekologu o daljem toku i narednim koracima prilikom vođenja trudnoće.

Šta pokazuju rezultati CTG?

Ukoliko je sve kako treba rezultati će pokazati normalan rad bebinog srca ukoliko je ono od 110 do 160 otkucaja u minuti.

Ne mora da vas zabrine ukoliko je povećan broj otkucaja srca s obzirom na to da će se on povećati u situaciji kada beba mrda.

Upravo će pomeranje bebe biti ispraćeno povećanjem otkucaja, te ne morate da brinete jer to znači da je sve u redu i da beba dobija dovoljno kiseonika i krvi iz placente.

Taj podatak pokazuje da srce vaše bebe radi neometano.

Kada govorimo o kontrakcijama materice one se mere na skali od 0 do 100, a ukoliko je vrednost kontrakcija veća od 60 to predstavlja potencijalnu indikaciju za otvaranje grlića materice.

Ukoliko su kontrakcije jačine od 80 do 100 one se smatraju porođajnim kontrakcijama.

Način izvođenja CTG pregleda

Kao što smo napomenuli ovo je potpuno bezbolna metoda, a sam pregled se radi od 20 do 60 minuta.

Potrebno je da trudnica leži u mirnom i opuštenom stanju na jednoj strain tela ili (ukoliko joj više prija) na leđima.

Budućoj mami će lekar vezati dva pojasa oko stomaka koji daju određene parametre.

Jedan pojas će lekar iskoristiti kako bi na monitori izmerio bebin puls srca; dok će drugi služiti za merenje jačine kontrakcije materice.

Kako bi pregled bio uspešan potrebno je da beba sve vreme bude budna i aktivna, kako bi pravilno mogao da se isprati rad bebinog srca tokom njenog kretanja, ali i kako bi se uporedilo stanje tokom mirovanja.

CTG odnosno kardiotokografija jeste dijagnostička metoda kojom se prati materična kontrakcija i srčani tonovi bebe u trećem trimestru trudnoće i jedan je od obaveznih pregleda, tačnije tokom 35. nedelje.

Zbog čega se radi CTG?

Kako bi lekar video da li bebino srce kuca sa normalnim vrednostima i varijacijama – svakoj trudnici će biti urađen CTG.

Ukoliko je broj otkucaja između 110 i 160 otkucaja u minuti to je normalna vrednost, kao i situacija da je srčani ritam otkucaja ubrzan kada se beba pomera.

Dakle, ako bebino srce reaguje na određene pokrete, do je dobar pokazatelj da plod dobija dovoljno kiseonika iz placente.

Takođe, prilikom CTG-a lekar će proveriti da li i na koji način kontrakcije utiču na otkucaje srca vaše bebe, a ukoliko ste u trećem trimestru i porođaj još uvek nije počeo ovim testom ćete meriti kontrakcije.

Kontrakcije u ovom period trudnice u većini slučajeva i neće biti svesne, a to su upravo lake kontrakcije koje su bitne pred sami porođaj.

Zbog toga je ovaj pregled u pomenutom periodu takođe poznat i kao “non stres test” jer beba još uvek nije pod stresom.

Kako tumačiti rezultate CTG testa?

Nakon CTG testa rezultat može biti “reaktivan” ili “nereaktivan”.

Ukoliko puls vaše bebe raste po očekivanoj vrednosti nakon njenog kretanja on će biti “reaktivan” dok u suprotnom slučaju – ukoliko se rad srca ne povećava usled kretanja on će biti “nereaktivan”.

Ne brinite ukoliko je rezultat “nereaktivan” jer on ne predstavlja uvek neki problem.

S obzirom na to da je vrlo moguće da će vaša beba baš u to vreme čvrsto spavati.

U takvim situacijama se preporučuje ponavljanje testa nakon što buduća mama malo prošeta ili popije malo vode.

Međutim, ukoliko i drugo testiranje bude “nereaktivno” ginekolog će preporučiti dodatno praćenje trudnoće.

Razgovarajte sa svojim ginekologom, koji će vam na vreme reći kada je potrebno obaviti CTG test u poslednjem trimestru.

Upravo će tada pored ginekološkog ultrazvuka vaš lekar proceniti i anatomiju bebe, ali i to da li je bebi udobno u materici.

Jako je bitno uraditi na vreme ovaj pregled ukoliko trudnica boluje od dijabetesa, ukoliko su Rh negativne, imaju povišen krvni pritisak (hipertenziju) ili je reč o prenesenoj trudnoći.

Ukoliko trudnica nema rizičnu trudnoću, ona se preporučuje nakon 35. nedelje trudnoće jednom nedeljno, a svakako je bitno voditi računa o ispravnom vođenju trudnoće.