Biopsija jetre

biospija-jetre

Postupak kojim se uzima mali deo tkiva jetre poznat je kao biopsija jetre.

Ukratko nakon preuzetog uzorka on se šalje dalje u specijalizovanu laboratoriju na takozvanu patohistološku analizu kako bi lekar dao konačnu dijagnozu o svim promenama na jetri.

S obzirom na to da sama biopsija traje dvadesetak sekundi, potrebno je dobro se pripremiti, a sama priprema traje oko petnaestak minuta.

Šta je biopsija jetre i šta ona podrazumeva?

Dijagnostika kojom će lekar uzeti mali deo tkiva jetre kako bi otkrio ili dokazao postojanje određene bolesti naziva se biopsija jetre.

U situaciji kada lekar predloži biopsiju jetre to može biti uzrokovano abnormalnim rezultatima laboratorije, odnosno parametara koji ukazuju na disfunkciju jetre.

Takođe, ukoliko se uvide različite promene na jetri uz pomoć skenera ili ultrazvuka vrlo je verovatno da će vaš lekar takođe predložiti biopsiju jetre.

Postoje dve metode, odnosno tehnike kojima se uzima sam uzorak tkiva koji je potreban za biopsiju jetre.

Laparoskopska biopsija jetre jeste uzimanje uzorka jetre u okviru određene hiruške intervencije, a ovakva hiruška procedura se obavlja isključivo uz pomoć specijalnih instrumenata namenjenih grani hirurgije, kao i onim instrumentima koji imaju malu video kameru na vrhu sonde.

Takozvani laparoskop (odnosno video kamera) poslužiće vašem lekaru koji radi biopsiju da na monitoru vidi jetru i druge organe u trbuhu.

Osim laparoskopske biopsije postoji i perkutana biopsija jetre kao i transjugularna biopsija jetre.

Zašto se radi biopsija jetre?

Sam postupak uklanjanja malog komada jetrenog tkiva koji se može pregledati pod mikroskopom kako bi se uvideli znakovi oštećenja ili neke bolesti predstavlja biopsiju jetre.

Lekar će vam preporučiti biopsiju jetre ukoliko analize krvi ili neki drugi snimci ukazuju na probleme sa jetrom, a sama biopsija se radi i kako bi se utvrdili teži oblici oboljenja jetre.

Sve ove informacije su bitne za vašeg lekara kako bi on na adekvatan način sproveo lečenje.

Perkutana biopsija jetre jeste ona koja je najčešća biopsija jetre, a sama metoda uključuje postupak ubacivanja tanke igle kroz trbuh sve do jetre, a nakon toga i uklanjanje malog komada tkiva.

Druge vrste biopsije jesu transjugularna – odnosno ona koja koristi venu u vratu, kao i laparoskopska biopsija koja se radi sa malim trbušnim rezom kako bi se takođe uzeo deo tkiva jetre specijalizovanom iglom.

Biopsija jetre se radi kako bi lekar postavio konačnu dijagnostiku različitih oboljenja jetre kao što su benigni ili maligni tumor, ali i u cilju određivanja težine same bolesti.

Takođe sama metoda, se radi i prilikom praćenja efekata odnosno uspešnosti prepisane terapije, kao i u svrhu praćenja stanja u kojem se jetra nalazi nakon izvršene transplantacije.

Kako se radi biopsija jetre?

Na samom početku izvođenja ovog pregleda, lekar će vas zamoliti da legnete ali i da postavite desnu ruku iznad glave.

Kako bi pronašao mesto gde će doktor izvršiti punkciju i biopsiju koristiće ultrazvuk ili jednostavno se uveriti postupkom pipanja određenog mesta.

Nakon što lekar bude bio siguran, on će i načiniti jedan rez pri dnu grudnog koša i to sa desne strane kako bi ubacio iglu za biopsiju.

U trenutku kada lekar koji radi biopsiju proceni i bude bio siguran da je iglom ušao u tkivo jetre, vaše je da zadržite dah kako bi on uzeo uzorak tkiva i izvukao iglu.

Da li je bolna biopsija jetre?

Iako vam možda sam opis kako se izvodi biopsija jetre zvuči pomalo i bolan ali i nezgodan – nemate razloga za brigu.

Zaista u retkim slučajevima kod pacijenata dolazi do bola, odnosno do nelagodnosti nakon izvršene biopsije.

Takođe retko je primećeno  krvarenje, infekcija ili neka druga povreda organa u okolini – s obzirom na to da biopsiju jetre radi stručno lice sa adekvatnom i sterilnom medicinskom opremom.

Kako se pripremiti za biopsiju jetre?

Jako je bitno izvršiti dobre pripreme, kako bi sam proces uzimanja tkiva bio uspešan ali i kako bi rezultati dobijene biopsije bili istiniti i relevantni.

Bitno je da šest sati pre zakazane biopsije jetre ne jedete i ne pijete, ali i da na samom snimanju obavestite svog lekara koje sve lekove uzimate tokom vaše redovne terapije.

Pre same biopsije potrebno je da prestanete sa korišćenjem nesteroidnih antiinflamatornih lekova, tako da nikako ne koristite Brufen, Nimulid, Diklofen ili Aspirin.

Ukoliko je, sa druge strane vaša glavna terapija neki od lekova koji sprečavaju zgrušavanje krvi (na primer Aspirin, Farin, Sintrom, Pradaxa, Clopidix, Plavix ili Fraxiparin) bitno je da se posavetujete sa vašim lekarom kako bi on korigovao dozu pre same biopsije jetre.

Šta nakon biopsije jetre?

Pre nego što vam odgovorimo na ovo pitanje, skrenuli bismo vam pažnju i na to da, ukoliko ste u mogućnosti, na sam zakazani termin biopsije jetre, dođete u pratnji nekog od članova svoje porodice ili prijatelja kao i to da nakon same procedure ne upravljate motornim vozilom.

Takođe, nakon izvršene biopsije jetre potrebno je da odmarate, ali i da tražite slobodan dan na poslu i ne opterećujete svoj organizam dizanjem tereta raznih jačina narednih nedelju dana.

Kada bude prošlo sedam dana od izvršene biopsije jetre možete se vratiti svojim aktivnostima bez bojazni po vaše zdravlje ili neke dodatne komplikacije.

Rezultati biopsije jetre

Nakon izvršene biopsije jetre, tkivo će lekar uputiti u laboratoriju kako bi ono bilo pregledano.

Pregled uzetog uzorka tkiva radi doktor specijalizovan za dijagnostifikovanje bolesti, a patolog će tokom ovog istraživanja u tkivu tražiti određene znake i oštećenja jetre.

U roku od nekoliko dana, pa do nedelju dana, izveštaj patologa biće dostupan u vidu izveštaja, a nakon toga vaš lekar će odlučiti o daljim koracima.

Zajedno sa svojim lekarom ćete proći kroz rezultat biopsije jetre, a ono što vam rezultati mogu ukazati jeste određena bolest jetre, ili ukoliko već imate bolest jetre vaš lekar će uvideti stepen oštećenja.

Na taj način ćete dobiti opis nivoa težine oboljenja u vidu – blaga, umerena ili teška.

Najbolje je da sa svojim lekarom, bez obzira na rezultate, smireno razgovarate i čujete koji tretman on predlaže kao i dalje postupke.

Biopsija jetre je jako bitna kako bi vaš lekar procenio stepen oštećenja ali i utvrdio da li je vreme za operaciju ili ne.

Takođe uz biopsiju jetre vrlo je verovatno da ćete svom lekaru dostaviti i kompletnu krvnu sliku, ili uraditi abdominalni ultrazvuk, skener abdomena ili magnetnu rezonancu.