Arterijska hipertenzija

Povišen krvni pritisak ili hipertenzija je glavni faktor rizika za šlog i srčani udar.

Najčešće prolazi bez ikakvih simptoma pa je stoga redovna kontrola krvnog pritiska od životnog značaja.

Vrednosti krvnog pritiska veoma variraju unutar populacije te je teško apsolutno definisati pojam “hipertenzije”.

hipertenzija

Međutim, ono što je sasvim poznato jeste da se rizik od gore pomenutih oboljenja povećava sa povećanjem vrednosti krvnog pritiska.

Istraživanja su pokazala da kada vrednosti krvnog pritiska pređu određenu granicu rizik od oboljenja povezanih sa povišenim krvnim pritiskom se značajno povećava, a korist od terapije je očigledna.

Krvni pritisak bi trebalo da se procenjuje s vremena na vreme (ne treba se oslanjati na rezultate samo jednog merenja).

Vreme u kom se procenjuju vrednosti krvnog pritiska zavisi od izmerenih vrednosti krvnog pritiska i prisustva faktora rizika ili krajnjeg oštećenja drugih organa.

Svi pacijenti koji imaju malignu hipertenziju ili se kod njih konstantno održavaju vrednosti krvnog pritiska veće od 140/90 mm Hg trebalo bi da se leče.

Za one kod kojih su vrednosti pritiska niže od 140/90 mm Hg odluka o započinjanju terapije zavisi od prisustva drugih fakora rizika za neko od srčanih oboljenja, prisustva dijabetes-a ili krajnjeg oštećenja nekog od organa.

Vrednosti sistolnog pritiska predstavljaju glavnu odrednicu kardiovaskularnog rizika kod ljudi starijih od 50 godina.

Prema tome terapija povišenog krvnog pritiska, kod starijih ljudi, kod kojih je dugo smatrano da je povišen sistolni (gornji) pritisak deo normalnog procesa starenja, pozitivno deluje i u ovom životnom razdoblju.

Uzrok povišenog krvnog pritiska je u 95% slučajeva nepoznat (primarna, esencijalna hipertenzija).

Ostalih 5% slučajeva povišenog krvnog pritiska nastaje zbog bolesti bubrega, endokrinih poremećaja, određenih urođenih srčanih mana, trudnoće, upotrebe steroida ili nekih drugih lekova.

Povišen krvni pritisak najčešće protiče asimptomatski tj. ne daje nikakve tegobe.

Ovo predstavlja veliki problem zato što pacijenti ne shvataju ozbiljnost posledica do kojih hipertenzija dovodi jer se subjektivno osećaju dobro.

Kada je u pitanju maligna hipertenzija ili hipertenzija koja daje simptome tada se simptomi manifestuju kao glavobolja, poremećaj vida ili zujanje u ušima.

Povišen krvni pritisak u dužem periodu dovodi do oštećenja vitalnih organa (srca, mozga, bubrega, generalno krvnih sudova) i ukoliko se ne leči gotovo sigurno će dovesti do katastrofalnih posledica poput srčanog udara, šloga, oštećenja vida ili otkazivanja bubrega.

Analize koje je potrebno uraditi da bi se dijagnostikovala hipertenzija su:

  1. Kompletan fizikalni pregled sa EKG-om.
  2. Analize krvi: kompletna krvna slika, elektroliti, kreatinin, urea, holesterol, glukoza.
  3. Analize urina: urin kvalitativno sa sedimentom, određene druge specifične analize ukoliko je to potrebno.
  4. Ultrazvuk srca – radi procene stanja srca, jer povišen krvni pritisak dovodi do zadebljanja (hipertrofije) leve srčane komore i drugih promena u srcu koje na kraju mogu dovesti i do smrtnog ishoda.
  5. 24h Holter monitoring krvnog pritiska – ovu analizu je potrebno uraditi da bi se potvrdila dijagnoza arterijske hipertenzije ili kad su u pitanju granični slučajevi povišenog krvnog pritiska.

Lečenje hipertenzije

Prvi korak u terapiji povišenog krvnog pritiska je promena načina života.

Promene koje je potrebno učiniti su prestanak pušenja, uvođenje dijete sa niskiim procentom masti, smanjenje unosa alkohola i soli.

Potrebno je povećati fizičku aktivnost i smanjiti telesnu težinu ukoliko je ona prekomerna.

Ukoliko ove mere ne pomognu potrebno je započeti pravovremeno lečenje lekovima.

U nekim slučajevima kada je u pitanju sekundarna hipertenzija (npr. usled fibromuskularne displazije bubrežnih arterija) u terapiji se koriste određeni invazivni postupci.

U Intermed Plus poliklinici možete obaviti sve analize potrebne za dijagnostikovanje arterijske hipertenzije, a lekari poliklinike Intermed Plus će se pobrinuti da se uspešno izborite sa ovim oboljenjem.