4D ultrazvuk: cena i kako se obavlja

4d ultrazvuk

Ni jedan budući roditelj neće ostati ravnodušan kada vidi svoju začetu bebu kako se pomera ili raste u stomaku mame. Zahvaljujući modernim tehnologijama, ali i novinama u ultrazvučnom snimanju ovakva slika je omogućena svim budućim roditeljima. Upravo će 4D ultrazvuk omogućiti roditeljima bezbrižnu trudnoću jer će na vreme saznati da li je sa njihovom bebom sve u redu i da li trudnoća protiče kako treba kako bi i mama bila zdrava bezbedna i sigurna.

Do skora je uz pomoć 3D ultrazvuka svaki roditelj mogao da posmatra bebu, ali zahvaljujući novoj tehnologiji 4D ultrazvuka roditelji imaju mogućnost da vide svoju bebu kako se pomera u materici. Na ovaj način, kroz rezultat 4D ultrazvuka ginekolog ima mogućnost da uvidi eventualne zdravstvene probleme kod bebe u materici, dok ranije ovo nešto nije bilo moguće.

Da li mogu jasno da vidim svoju bebu?

Ovo pitanje uglavnom postavljaju roditelji, i odgovor je jedno veliko DA – jer će upravo na 4D ultrazvuku buduća mama i budući tata moći jasno da vide svoju bebu. Detaljan prikaz na kojem se vide usta, nos, ruke, noge kao i pojedine pokrete poput zevanja, mahanja, pa čak i prvi bebin smešak – sve je moguće videti na ovom pregledu.

S obzirom na to da u državnim ambulantama i dalje se koriste 2D ultrazvučni pregledi, roditelji sve češće koriste privatne ordinacije kako bi mogli da uz pomoć napredne tehnologije vide sve što ih interesuje ali i kako bi imali bezbrižnu trudnoću.

Šta je specifično za 4D ultrazvuk?

Kolika je mogućnost 4D ultrazvuka najbolje se ogleda u situaciji šta drugi pregledi omogućavaju. Na primer 2D ultrazvučni pregled daje isključivo crno bele i to nejasne slike. Na narednom, 3D ultrazvučnom pregledu dobijaju se trodimenzionalne slike bebe, ali se ne vidi pokret u realnom vremenu, tj. gledanje videa kao što je slučaj prilikom pregleda kroz 4D ultrazvuk.

4D ultrazvuk predstavlja dijagnostičku metodu koja se proizvodi kroz 4D tehnologiju kako bi se prikazao snimak bebe u realnom vremenu. Jako je bitna mogućnost prikupljanja obilje informacija koje se prikupe tokom jednog pregleda, a one su svakako bitne kako bi lekar procenio razvoj bebe – ali i ukazao sigurno i pouzdano na eventualni defekt kod deteta – ukoliko naravno takav postoji.

Da li je 4D ultrazvuk bezbedan?

Svakako sigurno je da je potrebno ovakav pregled obaviti uz preporuku i prethodni savet lekara, jer prečesto izlaganje ultrazvučnim talasima nije dobro. Dakle ukoliko se dogovorite sa lekarom to i uradite, a ne morate da brinete jer 4D tehnologija je svakako bezbedan koliko i klasičan ginekološki ultrazvuk. Dakle, 4D ultrazvuk je bezbedan i za bebu i za majku ukoliko se naravno radi po svim propisima.

Kada se radi 4D ultrazvuk?

Svakako je da su svi nestrpljivi, pre svega budući roditelji a kasnije i rođaci i prijatelji, a ono što je svakako pozitivno jeste to što će mnogi ginekolozi reći da je uvek pravo vreme za 4D ultrazvuk.

Međutim, ipak se izdvajaju dva važna termina, a to je 12. nedelja trudnoće (kada je kontrola Daunovog sindroma) kao i između 20. i 22. nedelje trudnoće (kada je i kontrola anatomije ploda, razvoj mozga, glave, lica i rada srca). Vi ćete svakako već u 12. nedelji na klasičnom ultrazvučnom pregledu videti i pol deteta.

Ono što ćete vi kao budući roditelj videti nakon 4D ultrazvučnog pregleda jeste saznanje za eventualne deformitete kao što je: zečija usna, problemi u razvoju neuroloških sistema ili deformitet skeletnog sistema.

Na primer ukoliko ginekolog koji vodi vašu trudnoću uoči srčanu manu ili neko drugo oboljenje kod ploda – on će i dati preporuku za tretman kako bi i vaš porođaj prošao što bolje i sa što više uspeha.

Metoda 4D ultrazvuka je ginekolozima bitna kako bi i pratili efekat pušenja na nerođenu benu, a upravo su naučnici preko 4D ultrazvuka utvrdili da bebe čije majke puše pomeraju usta više nego bebe koje nose majke nepušači. Upravo ova metoda omogućava da se detaljno izračuna dejstvo stresa i pušenja na bebe u materice.

U čemu je prednost 4D ultrazvuka?

Ovakva tehnologija omogućava pre svega da se detektuju pokreti organa, što daje mogućnost lekaru da reaguje ali i da vidi da li je sve u redu sa plodom.

Naime, pokreti beba govore sve o njenom stanju, na primer ukoliko beba pomera sve udove to znači da napreduje; a ukoliko su pokreti jednostavni ili se ne pomeraju udovi onda će lekar verovatno zahtevati dodatne testove.

Kako se obavlja 4D ultrazvuk?

Ne brinite ovaj ultrazvuk radi kao i svaki drugi, i nije bolan za trudnicu.

Pacijentkinja je potrebno da legne na leđa nakon čega sledi mazanje stomaka specijalnim gelom, a kasnije i prislanjanje sonde na stomak. Na taj način lekar će na samom ekranu dobiti sliku – prikaz bebe, zahvaljujući talasima koje stvara ultrazvučni aparat. Upravo ovi talasi prave eho koji se odbija i daje detaljnu sliku bebe.

Lekar koji vodi trudnoću će protumačiti dijagnostiku koju izda 4D ultrazvuk, a važno je svakako znati da ovakav pregled može raditi isključivo osoblje koje je osposobljeno za rukovanje ovakvim aparatima i da se radi isključivo na preporuku i u dogovoru sa vaši lekarom koji i vodi vašu trudnoću.

Koja je procedura za 4D ultrazvuk?

Pregled je apsolutno bezbolan, a izvodi se uz pomoć sonde na koju je nanet gel koji odlično prijanja na kožu. Tokom samog ultrazvučnog pregleda se koriste 2D, 3D i 4D opcije ali i kolor dopler kako bi se izmerio protok krvi kroz krvne sudove ploda i majke.

Pregled traje petnaestak minuta ili pola sata, a pre zakazanog termina za 4D ultrazvuk nije potrebno izvršiti nikakvu posebnu pripremi, osim činjenice koju treba imati na umu – a to je da bešika mora biti prazna.

4D ultrazvuk je u potpunosti neškodljiv kako za plod tako i za majku, a sama metoda je bezbolna.

Sam 4D ultrazvuk mnogi budući roditelji sa nestrpljenjem očekuju, s obzirom na to da će se tada po prvi put susresti sa svojim detetom.

Ovakav pregled omogućiće mami i tati verni prikaz bebe kao i prikaz pokreta koje u tom trenutku pravi. Na taj način mnogi roditelji tokom pregleda uoče kako se njihova beba smeje, sisa palac, proteže ili jednostavno zeva ukoliko joj se spava.

Kako bi imali uspomenu za ceo život roditelji mogu dobiti i snimak kasnije na CD-u, a svakako najbitniji deo ovakvog snimanja jeste taj da vaš izabrani ginekolog vodi trudnoću na pravi način.

4D ultrazvuk cena

Cena 4D ultrazvuka kod nas u poliklinici Intermed PLUS iznosi 9.000,00 din. Kako biste zakazali termin možete nas kontaktirati putem telefona +38162514127 ili jednostavno popuniti kontakt formu koja se nalazi ispod teksta.