Naši saveti za vaše zdravlje

06.09.2017.
AKCIJA - POPUST 50% na ultrazvuk abdomena - 1750 dinara.

Vaše zdravlje u sigurnim rukama.07.12.2014.
Put do savršenog zdravlja

Korisne informacije kako stići do savršenog zdravlja./

PRIJAVITE SE NA MAILING LISTU

Reumatologija

Prof. dr sci med Petrović Radmila, internista reumatolog

Reumatologija je subspecijalistička grana interne medicine koja se bavi dijagnozom i terapijom reumatskih oboljenja. Specijalista reumatologije uglavnom rešava probleme vezane za zglobove, meka tkiva, autoimunske bolesti, vaskulitise i nasledne poremećaje vezivnog tkiva. Mnoga od ovih oboljenja su uzrokovana poremećajima imunskog sistema te prema tome reumatologija u najvećoj meri predstavlja proučavanje imuniteta.

Neka od najčešćih oboljenja u reumatologiji su: reumatoidni artritis, sistemski lupus eritematodes, sistemska skleroza, dermatomiozitis, Sjogrenov sindrom, razne vrste vaskulitisa poput poliarteritis nodosa, kao i oboljenja koja se mogu javiti udruženo sa ovim oboljenjima.

Simptomi reumatskih oboljenja uključuju jutrarnju ukočenost (>30min), oticanje, crvenilo i povećanje temperature u predelu zahvaćenog zgloba, gubitak funkcije zgloba. Može biti zahvaćen jedan ili više zglobova istovremeno. Pored manifestacija na zglobovima ova oboljenja se manifestuju i raznim promenama (osipima) po koži koji se posebno javljaju kao preosetljivost prilikom izlaganja suncu (fotosenzitivnost), očnim simptomima poput suvoće i crvenila oka. Takođe, mogu biti prisutni i suvoća usta, ulceracije (ranice) u ustima i genitalnim organima, Raynoud-ov fenomen, čvorići po koži, proliv itd. Ova oboljenja mogu imati blag tok, međutim češći je slučaj da ukoliko se ne leče pravovremeno i adekvatno dovode do krajnjeg oštećenja raznih organskih sistema.

Intermed Plus poliklinika Vam nudi sve vrste laboratorijskih analiza i drugih dijagnostičkih postupaka koje je potrebno uraditi da bi se postavila prava dijagnoza nekog reumatskog oboljenja. Pored dijagnostike Intermed Plus poliklinika u svom lekarskom timu ima jednog od najboljih stručnjaka iz oblasti reumatologije na ovim prostorima te Vam može pomoći da se što lakše izborite sa ovim problemom.

Idi na stranicu Intermed usluge | Cenovnik | Kontakt