Kolonoskopija

Intermed Plus poliklinika

KOLONOSKOPIJA

Kolonoskopija je pregled spoljašnjih genitalija,vagine i grlića materice pod uveličanjem od 10-60 puta. Na ovaj način se mnogo precijznije uočavaju promene i tekstura tkiva na genitalnim organima na osnovu čega donosimo odluku o daljem tretmanu.
Kolposkopija se izvodi pre bimanuelnog ginekološkog pregleda. Najpre se kolposkopski pregledaju spoljašnji genitalni organi, a zatim se aplikuje spekulum da bi se kolposkopski pregledali vagina i grlić materice. Premazivanjem grlića 3% sirćetnom kiselinom epitel grlića bubri a promene na njemu postaju vidljivije. Po završenom pregledu grlića sirćetnom kiselinom, grlić se premazuje Lugolovim rastvorom.(rastvor joda). Zdrave ćelije veziju jod pa i grlić dobija tamno braon boju dok ćelije displazičnog epitela, kao i maligne ćelije, ne sadrže glikogen i jod su negativne.
Kolposkopski pregled seobavlja se nakon prestanka menstruacijskog krvarenja, ili sredinom ciklusa. Pregled nije bolan, traje oko 5-10 minuta i ne radi se pod anestezijom. Ukoliko postoje kolposkopski sumnjive promene uzima se komadić tkiva za analizu-biopsija i tada se može dati kratkotrajna lokalna anestezija
Kolposkopski pregled uz uzimanje Papa brisa potrebno je raditi jednom godišnje, pod uslovom da je prethodna kontrola bila u granicama normale.

Prvi ovakav pregled treba uraditi najkasnije 3 godine posle prvog seksualnog odnosa, ali ne kasnije od 21. god. života.

Cilj kolposkopije:
- rana detekcija promenana grliću materice, koje vremenom mogu,ako se ne tretirajuprerastu u karcinom grlića materice. 
- tačna procena mestaprekanceroznih promena i preciznog uzima ja biopsije. 
- mogućnost prepoznavanja promena povezanih sa HPV virusom (humani papiloma virus) koji se smatra najvažnijim faktorom za nastanak raka vrata materice.
- prepoznavanje već postojećeg karcinoma grlića materice u početnim ili uznapredovalim stadijumima.

Kolposkopske nalaze možemo kategorizati na:
-normalan kolposkopski nalaz: skvamozan epitel, cilindričan epitel (ektopija) i transformaciona zona 
-abnormalan kolposkopski nalaz: leukoplakija, mozaik, punktacija, AW polja, jod negativna polja, atipična vakularizacija 
-kolposkopski suspektan invazivni karcinom 
-različiti kolposkopski nalazi: upala, atrofija, ranice, kondilomi...

zakazivanje